Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Stefan

Sursa cu TDA4605-2 si BUZ90 arde instant tranzistorul

Recommended Posts

Am înlocuit diodele 1N4007 din redresare primar (doua erau sarma), tranzistorul BUZ90 cu BUZ90A, controlerul TDA4605-2 cu TDA4605-3 si condensatorul 47uF 25V de pe alimentarea controlerului. Fără tranzistor montat, atât cu controlerul vechi cat si cu cel nou, am pe pinul 6 (alimentare) tensiune "fluctuanta" intre 7.5 si 9.5V si pe pinul 5 (ieșire PP pentru comanda tranzistor) apar impulsuri foarte scurte. La alimentarea sursei cu MOS-ul montat, desigur cu bec de 75W in primar, se aude un tac in trafo si tranzistorul intra in scurt in maxim 1 secunda.

De verificat am verificat cam tot ce puteam, sursa nu are multe componente si singurul pe care nu știu sa-l verific e transformatorul.

Cum pot verifica transformatorul, sursa fiind in topologie flayback din cate mă pricep, sau daca de la el e beleaua?

 

Mulțumesc!

Edited by Stefan
Link to post
Share on other sites

In cazul acesta reverific, cu un pin dezlipi, toată rezistentele de valoarea mare.

Cu un pin scos am verificat doar 68k alimentare IC, 15k snubber (ușor devalorizată), 820k in pin 3. Restul au valori ușor măsurabile pe placă cu excepția rezistorului din pinul 2 pe care cred că l-am omis.

 

LE: Rezistența din pinul 2 (informație curent primar - nu pricep cum măsură astfel curentul) are valoarea (Portocaliu-Albastru-Negru-Portocaliu--Maro) 360kohmi 1)% și se pare că e dusă, are valoare infinită.

@dan-a2 aveți dreptate, trebuia să verific mai atent deoarece orice depanare nu se face in grabă.

 

Reverific dacă mi-a mai scăpat ceva și dacă găsesc rezistență de valoarea potrivită + un alt BUZ90 (sau echivalent) revin cu rezultatul.

Edited by Stefan
Link to post
Share on other sites

Nu-mi este clar cum functioneaza limitarea de curent la CI-ul asta ( mai precis monitorizarea nu-mi este clara, o rezistenta catre +HV si un cond catre masa HV, ce treabaau ele cu curentul de drena prin mosfet nu ma prind ), dar traful daca e vinovat pentru arderea mosfetului cel mai probabil e datorita unui scurt intre spire care se confirma fie prin masurarea rezistentei ohmice fie mult mai clar prin masurarea inductantei cu secundarul in gol, in mod normal inductanta masurata acolo trebui sa fie de minim ceva sute de uH ( poate peste 1mH ), daca e prea mica datorita unui scurt intre spire atunci curentul de varf in primar e mult mai mare, tranzistorul e normal sa cedeze indata.

 

Link to post
Share on other sites

@Marian îți dai seama că dacă tu nu înțelegi cum se face "monitorizarea" de curent (ușor ambiguu explicată în unele cataloage) eu nu am șanse să pricep.

Oricum rezistența aia de 360k e defectat și trebuie înlocuită, acum caut prin zeci de pungulițe valoarea potrivită pentru că ttebuie să am. Dacă nu găsesc o fac din 3 bucăți deși nu îmi place această variantă.

Cel mai "mult" la o depanare îmi place să caut piese, de cele mai multe ori prefer să comand alte piese dar pentru o rezistență parcă nu îmi vine să dau comandă.

Link to post
Share on other sites

Cu rezistenta aia intrerupta e clar ca limitarea de curent nu mai exista si...

Nici eu n-as plasa o comanda doar pentru o rezistenta, caut prin placi daca noi nu am, si daca nu gasesc nici recuperata atunci combin 2-3 rezistente pana la o valoare cat mai apropiata. 

Link to post
Share on other sites

Am înlocuit rezistența de 360k cu 3 bucăți 680k||680k+20k și probabil e mai bine așa, aia originală era sigur de putere mai mare de 0.25W (cred 0.5W). Am pus un BUZ90AF (izolat) deoarece nu avem altul, ala original nu era montat pe radiator așa că și asta trebuie sa fie ok.

 

Spre bucuria mea sursa funcționează (in sarcină devină chiar silențioasă) și mă gândesc că dacă nu postam pe Elforum trăgeam o concluziei pripită și greșită.

 

Vă mulțumesc și în special lui @dan-a2

Link to post
Share on other sites

E banal de înțeles cum funcționează limitarea de curent. 

La startul conductiei tranzistorului se de și startul încărcării condensatorului. Bobina primarului se incarcă în curent prin tranzistor iar condesatorul prin rezistenta. Pe timpul de OFF la tranzistor condesatorul este menținut scurtcircuitat la masa. Valoarea tensiunii de pe condesator este proporțională cu valoarea curentului din bobina. Foarte inteligent dar are dezavantajul de mai sus. 

Link to post
Share on other sites

Inteleg ce spune @sesebe dar totusi nu pricep pe schema de mai jos.TDA4605-2-SIEMENS.png

 

În catalogul de la ST acestui pin 2 îi spune "Primary current simulation", parcă sună mai bine față de "Information Input Regarding the Primary Current" cum e dat la SIEMENS. 

 

Urmeayza ca în zilele următoarele să montez sursa în clapa Roland de unde provine, pe sarcină artificială funcționează corect.

Edited by Stefan
Link to post
Share on other sites

Adica nu-i o monitorizare a curentului ci doar o relatie de proportionalitate, sau mai bine zis o simulare a curentului, nu o protectie in sine.
Trebui ca traful sa aibe o inductanta precisa in primar si in functie de regimul de conductie si de timpi, curentul prin tranzistor ajunge intr-un anumit timp la o anumita valoare estimata/calculata, valorile RC daca sunt corect dimensionate or sa reproduca proportional o tensiune si ofera CI o informatie simulata a curentului asteptat/estimat prin mosfet. 

Imi pare rau daca nu sunt in acord cu voi dar e o porcarie nu o protectie, daca ceva se intampla cu traful ( se modifca spre exemplu intrefierul din terte motive, sau apare scurt intre spire, etc...) mosfetul n-are nici o protectie. Daca faci scurt pe iesire e la ghici pentru ca di/dt nu mai e acelasi la scurt ca la functionare normala...

 

Scuze Stefan, stiu ca sunt offtopic.

Link to post
Share on other sites
Acum 45 minute, Marian a spus:

 Daca faci scurt pe iesire e la ghici pentru ca di/dt nu mai e acelasi la scurt ca la functionare normala...

Confirm, am gasit de multe ori dioda redresoare de pe bara de 124V din secundar in scurt....in 90% din cazuri acest defect lua cu el si MOS-FET-ul din primar...

Si eu scuze de off-topic!

Link to post
Share on other sites

În notele de aplicatii s-a aratat cum se poate face o protectie suplimentara la scurtcircuit (adevarata). Includerea acestor facilitati în cadrul circuitului integrat ar fi necesitat o alta capsula, mult mai scumpa decât cele trei-patru componente externe. Si clientul (industria de profil) a definit foarte clar ceea ce doreste: IEFTIN!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines