Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou Solar bloc


Postări Recomandate

Buna ziua , detin 2 x Panou Radiant SunJoy SR5 .

Stau la etajul 4 in bloc de 4 etaje,am acces nemarginit la soare toata ziua .

As vrea sa instalez un panou solar sau mai multe pentru a alimenta aceste 2 panouri.

Nu le prea am cu electronica si electricitatea , dar am pus firele,am pus termostatul .

As vrea sa stiu daca este posibil asa ceva si care ar fi recomandarile de sisteme solare mai low budget asa ,din ce am inteles amandoua panourile solare ar consuma in jur 1200W .

Aici sunt caracteristicile panourilor luate de la ei de pe site:

Marimea Camerei: 8 - 12 mp, h=2,5 m

Tehnologie : Nano Silver - Turmalina

Dimensiuni : 606x906x20 mm

Consum : 585W

Randament : 98%

Efect Terapeutic: Da

Proprietati : efect antibacterian, anti praf, anti fum

Termoizolatie : Da

 

Va multumesc ,cu stima si respect !

Editat de Eronymous
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Panourile alea sunt cea mai inutila investitie, bani aruncati pe geam...
Auzi la ei, ioni negativi, nanosilver... bulshit :rade:

 

LE: Nu o lua in nume de rau, nu are legatura personala cu tine, e o chestie de principiu, cand auzi de sintagme cum ar fi "ioni nu stiu cum" sau "nano particule nu stiu cum" de regula trebui sa fugi de ei...

Unii "inventatori" au o imaginatie foarte bogata si-ar fi in stare sa spuna orice despre produsul lor minune, numai sa-l vanda.

Kickstarter e plin de porcarii pe post de proiecte, si din pacate naivitatea multora continua sa le alimenteze lacomia altora.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Pai... pentru ca ma depaseste lista cu parametri pretinsi ai panourilor, am sa ma limitez sa le consider o sarcina rezistiva generica de 1200W. 

Inteleg ca ai vrea sa poti alimenta aceasta sarcina din panouri fotovoltaice amplasate pe terasa blocului. Ca om care a facut asa ceva (aceasi situatie, et 4, panouri fotovoltaice..bine mai putin partea cu panourile tale radiante - eu foloseam instalatia pentru ac vara) iti spun din start de ceva probleme pe care sa le ai in vedere: 

 

- legale. Ceea ce faci tu nu e tehnic vorbind legal si ti-ar trebui acord din partea vecinilor (jumatate plus unul) si .. culmea, autorizatie de constructie emisa de primarie. Cel mai adesea chestii de-astea se fac la mica intelegere prin bloc, insa repet... amplasarea in sine e ilegala si te poti trezi reclamat de vreun vecin binevoitor. 

- fixarea mecanica. Probabil terasa e hidroizolata cu membrane bituminoase lipite cu smoala sau ce naiba se mai pune pe bloc la noi. Panourile ar trebui orientate pe un unghi fata de plan si pe o directie fata de soare. Asta inseamna un cadru metalic pe care se amplaseaza. Problema este cum prinzi cadrul de hidroizolatie fara sa risti s-o strapungi si sa apara infiltratii (apoi sa vezi show-uri cu vecini). Ia in calcul ca panourile suspendate astfel vor fi supuse vantului (si bate vantul pe blocuri). In caz de furtuna nu vrei sa ti le zboare de pe bloc si sa cada peste vreo masina jos. Daca le montezi plat, asezate peste hidroizolatie, scapi in mare masura de vant si problemele cadrului metalic suport insa pierzi 30-40% din eficienta - la care se adauga faptul ca se vor murdari mai usor si apa/mizeria se vor scurge mai greu. Asta inseamna alte procente de eficienta pierdute - 10-15%. Iarna nu le poti curata tu, majoritatea interzic sa calci pe hidroizolatie in sezonul rece, membrana aia devine rigida si se poate crapa usor. 

- eficienta/costuri. Plecand de la cele de sus, sa ajungem la eficienta. Daca alimentezi consumatorii tai de mai sus, presupun ca vrei sa te incalzesti. Deci instalatia sa functioneze in sezon rece. Prima problema este ca nu stiu cat de atent ai fost in trecut, dar iarna la noi prinzi destul de putine zile insorite. Au fost ierni in care intr-o luna ai avut 1-2 zile cu soare, in alta luna efectiv nici o zi. Iar "soare" nu inseamna iradiere maxima 1000w/mp2. Pe o vreme de-asta innourata, mohorata de toamna/iarna un panou generic de 240w policristalin iti produce undeva pana in 40-50w maxim - in conditii de pozitionare ideala. Deci ca sa luam in calcul sarcina ta de 1200W si sa presupunem ca as vrea ca pe vremea asta sa o alimentez direct din panouri. Daca le pozitionezi ideal, sunt perfect curate si estimezi 50W per panou din start ai avea nevoie de minim 24 panouri. Realist as zice 30-36. Asta inseamna sa plachezi cam toata terasa blocului cu panouri daca vrei sa mearga caldura pe o astfel de vreme. Daca nu, reduci dimensiunea instalatiei de panouri dar oricum, vorbim pe o carca de bani de dat pe panouri.  

Apoi gandeste-te ca nu vei putea face injectie in retea (realist, nu vei lua autorizatie la bloc pentru asa ceva), deci ce produci trebuie ori sa consumi ori sa stochezi. Asta inseamna baterii, inseamna un controller de incarcare, un invertor etc. O sa fi surprins ca pana si cablul cu care "cobori curentul" de pe bloc o sa coste o carca de bani presupunand ca panourile sunt legate sa formeaze o linie de 48V - cu care lucreaza majoritatea invertoarelor/controller-elor off grid mai marisoare de la noi. Daca vrei sa ai posibilitatea de a trage in casa din instalatia asta 1200W, asta inseamna ca acel cablu trebuie sa duca 48V la minim 25A cu pierderi acceptabile. Presupunand randamentul invertorului, regulatorului solar si alde dracii de pe linie as merge spre 30A. Vei avea caderi de tensiune mari pe acest cablu, s-ar putea sa ajungi sa dai ceva milioane bune numai pe 10-15m de cablu calumea.

 

Deci, daca ma uit acum pe fereastra la vremea actuala si imi imaginez ca totusi vreau sa fac treaba asta, lista de cumparaturi (absolut ipotetica) ar fi cam asa: 

 

- vreo 20-30 panouri policristaline/monocristaline 230-260w. 

- suporti/cadre pentru panouri, conectica speciala, casete distributie etc 

- cablu cu sectiune mare pentru legatura cu interiorul apartamentului 

- regulator solar sau controller incarcare baterii + invertor (preferabil sinusoida pura daca vrei sa alimentezi si altele prin casa) 

- baterii deep cycle - cat mai multe, fa loc in camara, sigur nu ajunge. 

 -varii elemente de automatizare/transfer consumatori intre instalatia solara/reteaua de curent nationala. 

- buget spaga vecini/asociatie cand or sa vada astia duba cu panouri si pe tine carand fiare pe terasa pentru care hidroizolatia i-a costat 500-800 lei per aparament acum 2-3 ani. 

Estimez un buget necesar de 4000-5000 euro miniiim. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Mulțumesc, Marian, pentru părerea ta personală care nu a fost cerută, în schimb am crezut că acest forum m-ar fi putut ajuta, de aceea am și postat. Știu, șoc și teroare, nu?

Nu ți-am cerut opinia despre produse pe care eu, din banii mei munciți de mine, le-am achiziționat, nu e ca și cum aș fi venit să îți iau din casă, nu?

Am întrebat, ca să mă repet, dacă se poate așa ceva și care ar fi cea mai buna soluție, adică cea mai accesibilă pentru a lega două panouri radiante la o sursă alternativă de curent gratis.

Dacă mă poți ajuta cu acest lucru, ți-aș fi recunoscător. Dacă nu, restul discuțiilor nu își au sensul, nu crezi? 

Acest forum este pentru electricitate și electronică, iar acest sub în care am postat nu există pentru a cere păreri despre produsul X sau Y, ci este despre o cale clară să mă ajute sau nu.

Corect?

Link spre comentariu

 Luand in considerare precizarile si specificatiile acelui panou radiant de pe site-ul producatorului, ma intreb daca nu munciti in zadar, fiindca toata descrierea pare o gluma tehnica(ïmbunatateste sistemul imunitar"; " Panoul radiant nu face altceva decat sa puna la loc caldura pe care o pierde casa dumneavoastra, cu un randament maxim posibil de transformare a energiei electrice in caldura. Daca o centrala sau un calorifer electric realizeaza aceasta compensare cu un randament de 45%, panoul radiant Sunjoy face acest lucru cu un randament de 98%.") No, shit!

Ca sa captati energia solara cu panouri fotovoltaice(randament~20 %) si apoi sa incalziti o rezistenta cu ajutorul curentului electric produs,pentru a obtine caldura, e paguba curata, incomparabil mai eficienta e solutia panou solar cu tuburi vidate, si incalziti apartamentul cu apa calda produsa de panoul solar, cu ajutorul caloriferelor existente.

Pentru un apartament mediu, panoul cu tuburi vidate nu trece de 2500 de lei, caloriferele presupun ca exista deja...cat priveste aspectele administrative si legale, Dvs. cunoasteti mai bine care e situatia in bloc, la casa individuala am vazut astfel de panou, si proprietarul era foarte multumit de el.

 

https://mathaus.ro/p/panou-solar-hausterm-nepresurizat-boiler-inox-200l-24-t-flotor/000000000011142190

https://www.sistemepanourisolare.ro/colectoare-solare-cu-tuburi-vidate-heat-pipe

 

 Solutia fotovoltaica are sens doar pentru alimentarea aparatelor electronice, nicidecum pentru incalzire, si doar daca alegeti o solutie completa, panou+inverter+acumulator, e rentabila doar in zone izolate, unde nu exista retea electrica, nicidecum in oras, si mai ales la bloc.

Link spre comentariu

Dacă stăteai la etajul 3 din 4 existente, mai aveai şi apartamentul pe mijloc, nu pe colţ, aveai o încadrare optimă din punct de vedere termic în ce priveşte amplasamentul.Adică pereţi încălziţi (şi) de alţi vecini, contează enorm asta la bloc.Dar cum eşti la ultimul etaj, ai doar avantajul că ai podeaua caldă de la vecinul de la trei, dar pierzi căldură proprie prin plafon, fiindcă deasupra ta mai e doar cerul.Asta şi în condiţiile în care poate blocul nu are o izolare corespunzătoare a planşeului, adică are doar nişte folie bituminoasă direct peste beton.Sper că nu e cazul...

De ce aduc în discuţie acest fapt ? Fiindcă având un amplasament de mijloc (înconjurat peste tot de vecini), ai un necesar de compensare a pierderilor de căldură mult mai mic decât în situaţia că stăteai de exemplu la casă şi trebuia să compensezi pierderile prin pereţii exteriori.Sau de situaţia că stăteai în bloc la parter şi pe un colţ, cea mai proastă situaţie posibilă, în care mă aflu din păcate momentan şi eu.Zic momentan, fiindcă am şi o casă aproape finalizată.

Strict la ce te interesează acum....eu te asigur că ai dat banii (destul de mulţi) pe nişte prostii scumpe care arată frumos, sunt prezentate cu surle şi trâmbiţe ca nişte ,,minuni ale tehnicii,, dar au acelaşi efect termic/randament cu un radiator cu convecţie de 150 Lei, sau un calorifer electric cu ulei de 200 lei, aerotermă, etc...Singura diferenţă sesizabilă la panourile astea radiante e faptul că având o suprafaţă mai mare expusă în plan orizontal sau vertical (depinde cum le pui, pe tavan sau perete), ele radiază mai multe infraroşii (radiaţii calorice) decât un calorifer ordinar, la aceeaşi putere.Adică dau o senzaţie de căldură care poate fi în uşoară contradicţie cu ce arată termometrul ca temperatuă a aerului, ca de exemplu în natură, când stai lângă un foc de tabără.Adică în faţă te dogoreşte, dar în spate te ia cu frig. Dacă te bazezi exclusiv pe ele pentru încălzire, te usucă de bani, fiindcă kiloWatul e dublu la curent faţă de echivalentul caloric obţinut cu gaze naturale.Cum bine zicea colegul mai sus, ideea de a le încălzi prin intermediul panourilor solare, e practic o risipă şi mai mare de bani, absolut inutilă, nu vei recupera acei bani în timp util.Faptul că vrei să le alimentezi cu ,,energie regenerabilă,, denotă faptul că ai observat că te ustură buzunarul cu încălzirea asta minune.Dacă întrebai înainte de a le cumpăra, poate nu făceai pasul....dar sunt sigur că cei care au deja şi s-au ,,înţepat,, cu experianţa avută cu ele, le vor lăuda cu căldură.....puţini recunosc că s-au fraierit, ori vor să-i fraierească şi ei pe alţii, ca să scape de ele.

În locul tău, le-aş el vinde chiar şi în pierdere, considerând episodul cu ele doar o experienţă nefericită şi de nerepetat.

Dar din experienţa avută cu mulţi alţii, care deşi au fost sfătuiţi cu cea mai bună intenţie şi nu au înţeles nimic din sfaturile bune, luându-le uneori chiar ca pe o ,,invidie personală,, (de parcă mă durea pe mine că plăteau ei o cârcă de bani pe nişte prostii ), presupun că vei face tot cum crezi de cuviinţă, preferând să înveţi din greşelile personale....

Editat de validae
Link spre comentariu

@Eronymous poate ti-a scapat chestia asta:

6 hours ago, Marian said:

Nu o lua in nume de rau, nu are legatura personala cu tine, e o chestie de principiu


Adica nu te-am acuzat pe tine personal de nimic, acuz doar lacomia unor comercianticare promoveaza tampenii pe post de minuni ale tehnicii cu prezentari care mai de care mai atragatoare si mai ireale.

Sigur, daca tii neaparat sa ma provoci la o discutie personalizata, n-o sa refuz, m-am saturat pana peste cap de rautati si toleranta mea s-a dus, totusi n-ar ajuta pe nimeni...

 

In alta ordine de idei, poate ti-a scapat si faptul ca sunt moderatorul sectiunii si simt ca este datoria mea sa intervin acolo unde se promoveaza chestii care nu fac decat sa goleasca buzunarele cumparatorilor. Ca nu-ti convine asta este fix problema ta.

 

Cautand pe gugle, listez conspectiv cateva specificatii minune din primele 5 link-uri:

-Randamentul incalzirii pentru acelasi model e diferit de la un comerciant la altul, totusi toti sunt de acord ca-i peste 95%, dar D-zeu stie cum este calculat si in ce conditii, si mai ales la ce se refera, nu se dau explicatii, nici nu conteaza, importanta e cifra aia mare la randament pentru a atrage cati mai multi clienti;

-Avem ioni negativi permanent ( nici comerciantii nu stiu ce inseamna asta dar ce conteaza, suna misto si asta e important );

-Avem si nanosilver ioni de argint... ( cand aud de "nano particule, nano nu stiu cum" in prezentarea unui produs stiu deja ca-i vorba despre o porcarie );

-Avem efecte terapeutice foarte puternice conform primului link, un altul pluseaza spunand ca inbunatateste circulatia sangelui, stimuleaza cresterea si dezvoltarea ( a cui? ), penetreaza straturile pielii si tine sub control astmul, creste metabolismul, activeaza celulele corupului ( ca deh, pana la el celulele dormitau sau erau oricum inactive ), creste imunitatea, are efect antifum ( d-zeu stie cum )... dar stai ca n-am terminat, mai ceva ca la teleshopping, avem si ameliorarea reumatismului, efect antidepresiv, inbunatateste somnul, usureaza respiratia, mor 99,99% dintre bacterii...sa continui?

-Colac peste pupaza ca prin minune anuleaza si mirosurile neplacute, ca deh e dispozitivul cu ioni negativi...

Toate astea de la niste placi de aluminiu si fir de nichel, ce chestie...

 

Acelasi tip de prezentare bombastica se regaseste si la porcariile alea micute de le bagi in priza si scad consumul energetic cu 50%;

Acelasi tip de prezentare bombastica se regaseste si la porcariile alea micute de le bagi la mufa OBDII a masinii si scad indata cu nu stiu cate zeci de procente consumul de carburant;

E normal, atunci cand argumente si dovezi tehnice nu au ( ca nu exista ), inventeaza tot soiul de prezentari fantasmagorice, mint cu nerusinare ca alta varianta nu au pentru a convinge oamenii sa le cumpere porcariile.

Pai sa vinzi un singur panou la un pret la care ai cumpara 6-7 calorifere electrice, si sa spui ca-i cea mai ieftina solutie de incalzire, e culmea paradoxului. 

500W sunt tot 500W indiferent de unde provin, singura situatie in care ai putea incalzi o camera asa mare cum pretind ei cu doar 500W consumati din retea, este ca acea camera sa fie foarte bine izolata termic si incalzita deja de peretii calzi vecini cu celelalte apartamente.

Nu s-a inventat inca minunea supraunitara care sa faca din cativa W consumati din retea, o caldura fantezista.

PS: Foarte buna mi se pare analiza lui @matzah.

 

3 hours ago, validae said:

dar sunt sigur că cei care au deja şi s-au ,,înţepat,, cu experianţa avută cu ele, le vor lăuda cu căldură.....puţini recunosc că s-au fraierit

Foarte bine spus!!

Stiu ca suna mai nasol ce-o sa spun dar este adevarat, cei care-si iau teapa foarte rar si-o asuma, pe principiul "sa moara si capra vecinului, nu numai a mea".

Editat de Marian
Link spre comentariu

9 Solutia cu panou solar pentru apa calda am vazut-o implementata la o cunostinta in Sibiu.Eficienta tot anul.Se pare ca a prins si ceva fonduri nerambursabile...El vorbea parca de vreo 200 milioane brut,necompensat,pentru doua bucati.Panourile sunt pe casa si alimenteaza boilerul de apa calda.La pretul ala cred ca are o suprafata mai mare de 4-6 mp la panouri.

 Oricum daca ai bani se poate economisi mult.Are termopane cu pierderi mici,izolatie 10 cm pe pereti s.a.

Link spre comentariu

Fireste ca varianta cu panouri solare si apa calda renteaza enorm de mai mult fata de fotovoltaice. Singurul scenariu ce l-am studiat ce implica fotovoltaice pentru incalzire - si care arata bine - cel putin pe hartie - este sa stai la casa, sa poti face injectie in retea si sa foloseste o pompa caldura cu put sapat pe la vreo 100-120m unde sa ai montat colectorul. Doar asa se renteaza daca mergi pe ruta electrica. Dar costurile sistemului solar + pompa caldura si put sunt enorme. In cazul studiat de mine, presupuneam existenta lui Mos Craciun si granturi/subventii acordate de stat pentru astfel de programe/instalatii. Pe hartie poti cere bani, dar din ce-am auzit pentru fotovoltaice nu s-a platit inca mai nimic desi programul e de ceva ani. 

 

In toate cazurile presupun izolatie termica cat mai buna, asta fireste ca ajuta orice varianta constructiva aleasa pentru incalzire. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 28.11.2020 la 16:53, BRANCA a spus:

9 Solutia cu panou solar pentru apa calda am vazut-o implementata la o cunostinta in Sibiu.Eficienta tot anul.Se pare ca a prins si ceva fonduri nerambursabile...El vorbea parca de vreo 200 milioane brut,necompensat,pentru doua bucati.Panourile sunt pe casa si alimenteaza boilerul de apa calda.La pretul ala cred ca are o suprafata mai mare de 4-6 mp la panouri.

 Oricum daca ai bani se poate economisi mult.Are termopane cu pierderi mici,izolatie 10 cm pe pereti s.a.

Acele panouri solare pentru apa calda stiu ca sunt doar pentru preincalzire la centrala, instalatia respectiva a panourilor fiind incarcata cu antigel pentru periaoda rece.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Domnule Marian, eu va spun ca ati luat o decizie foarte buna cumparand panourile, indiferent de calitatea lor. Nici macar nu am avut curiozitatea sa ma informez despre ele, caci nu ma pricep si nici nu asta e subiectul deschis de dv., in schimb, pot sa va spun din experienta unor vecini de la tara care au cumparat panouri policristaline la mana a doua, deci extrem de modeste calitativ, ca sunt incantati de achizitie. Ei au 8 panouri si un invertor chinezesc ieftin luat de pe OLX. Au instalatie electrica in casa (asa cum aveti si dv la bloc), iar panourile vin cu un aport enorm de energie in perioada insorita. Astfel, pe timp de vara, toate electrocasnicele din casa - pompa din fantana, masina de spalat rufe, televizorul, becurile, absolut tot - sunt alimentate PE TIMPUL ZILEI din energia produsa de panouri. Mai mult, din cauza ca panourile produc mai mult decat pot ei consuma si nu au nu stiu ce dispozitiv care sa controleze productia de energie din panouri in raport cu consumul, tin afara un calorifer care consuma energia neconsumata de celelalte electrocasnice. Pe timpul iernii, in zilele insorite, caloriferul sta in camera fiicei lor si incalzeste camera, nu mai e nevoie sa faca foc in soba. Pentru cei care se intreaba de ce nu o injecteaza in retea, le raspund la intrebare: ca sa devii prosumator in Romania e nu greu, ci aproape imposibil; furnizorii de energie (ENEL, CEZ etc.) nu au niciun interes sa ne emita facturi cat mai mici, dimpotriva! Asa ca pun tot felul de conditii absurde, profitand de indulgenta legilor statului roman si resping cererile celor ce vor sa devina prosumatori. In cazul vecinilor mei de la tara, le-au respins cererea pe motiv ca panourile sunt luate la mana a doua, nu au nu stiu ce proiect de instalare a lor etc. In concluzie la ceea ce va intereseaza pe dv.: 1. Panourile va pot produce curent care sa acopere, cel putin partial, nevoile dv. pe timpul zilei de primavara pana toamana, dar si in zilele insorite din timpul iernii. Daca aveti aer conditionat, ganditi-va ce economie veti face la factura pe timpul verii! 2. Nu aveti nevoie de baterii si accesoriile pentru acestea, asa cum va spunea nu stiu ce perosna intr-un raspuns anterior, intrucat aveti sursa de curent electric de la retea si o folositi atunci cand panourile nu produc, caci, in fond, scopul dv este sa reduceti factura la energie cat mai mult posibil, nu sa inlocuiti totalmente reteaua electrica cu una pe panouri 3. In urma cu cateva luni s-a reglementat montarea panourilor fotovoltaice si nu mai este necesara autorizatie de construire, ci doar trebuie sa notificati primaria ca le-ati instalat. Atentie insa! Stiu ca aceasta regula este valabila pentru case, nu stiu daca este valabila si pentru apartamente la bloc. Va trimit insa legea si poate exista cineva care o poate interpreta pentru dv.: Legea nr. 50/1991 republicata, cu completarile si modificarile ulterioare, art. 11, alin. (7), lit. f. Va sugerez, de asemenea, sa puneti o intrebare la directia de urbanism a primariei si poate gasiti un functionar public amabil sa va raspunda clar la aceasta intrebare. Va recomand sa nu va lasati descurajat de obstacole intemeiate sau mai putin intemeiate emise de cei din jur. Panourile fotovoltaice merita efortul si cheltuiala. Succes! 

Link spre comentariu

Asta cu caloriferul care consumă surplusul mi se pare o prostie enormă.Atât timp cât ai un regulator care îţi încarcă cât trebuie acumulatorul tampon, nu trebuie să disipi inutil o energie pe care nu o consumi.Ori cine le-a făcut instalaţia nu a ştiut cum s-o facă, ori au fost dezinformaţi grav.De ce să stau cu motorul maşinii pornit continuu dacă prin curtea mea trece un râu de benzină ??? Că nu pot să-l opresc ?

Link spre comentariu
Acum 16 minute, validae a spus:

Asta cu caloriferul care consumă surplusul mi se pare o prostie enormă.Atât timp cât ai un regulator care îţi încarcă cât trebuie acumulatorul tampon, nu trebuie să disipi inutil o energie pe care nu o consumi.Ori cine le-a făcut instalaţia nu a ştiut cum s-o facă, ori au fost dezinformaţi grav.De ce să stau cu motorul maşinii pornit continuu dacă prin curtea mea trece un râu de benzină ??? Că nu pot să-l opresc ?

Pai poate dati o fuga la Dabuleni, ca e aproape de dv., si-i intrebati :). Presupun ca cine le-a instalat kit-ul atat a stiut sau vecinul meu n-a mai vrut sa investeasca intr-un regulator.

Link spre comentariu

Nu, mulţumesc.Nu mă ocup cu sisteme fotovoltaice, dar din ce m-a documentat până acum ştiu că nu e nevoie să consumi inutil.Probabil are un sistem primitiv, fără regulator şi dacă nu au consum riscă să ardă invertorul din cauza supratensiunii.Eu le recomand să investească într-un regulator şi să nu ardă curentul aiurea, soarele e gratis dar instalaţia nu....iar repararea repetată a invertorului poate să-i coste mai mult decât un regulator decent.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna,

 

Locuiesc la bloc (ultimul etaj). Am vazut de curand prin oras mai multi indivizi care si-au montat panou pe verticala, pe fatada balconului. Stiu ca eficienta nu e maxima in aceasta pozitie dar avantajul este intretinerea 0.

Credeti ca ar renta sa fac o investitie in acest sens? Nu ma refer la branduri...ci la SH-uri de pe olx. Am vazut panouri de 250w cu 250lei.

As lua doua panouri (500w), un regulator si un invertor on-grid, astfel incat sa ma incadrez in 1000-1500lei. SH-uri...ma repet, nu imi trebuie fite si nici investitii majore.

La ce le-as utiliza in mare parte? Pai...fiind la ultimul etaj (exista pod pe bloc, deasupra) ... vara e foarte cald si AC-ul de 12.000 btu este nevoit sa bage destul de serios.

Credeti ca o astfel de instalatie l-ar ajuta. Adica, de ajutat il ajuta...dar credeti ca merita sa ma complic?

Credeti ca e ok sa investesc si 500lei intr-un acumulator pentru a putea sa folosesc energia si seara sau sa raman la o instalatie simplista? sau deloc?

 

Multumesc.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări