Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
v67

Centrala termica

Recommended Posts

Va salut  ,intreb pentru un prieten care locueste  la casa si nu are retea stradala de gaz natural cum se procedeaza cu acele butelii de butan?

Care sunt conditiile? 

Ce aprobari sunt necesare?

Cit costa? Suprafata ce trebue incalzita 60m2 si acm.

Link to post
Share on other sites

Am un coleg care are o butelie de vreo 1000-2000 litrii sau mai mare, nu stiu exact,  a dat aproximativ 8000 lei. Are incalzire prin pardoseala parter si etaj, in jur de 150m2, Autorizatie stiu ca nu a luat de la nimeni doar ca trebuie sa te ai pe bune cu vecinii, ei sunt singurii care te pot reclama. Dar normal iti trebuie autorizatie. Instalatia pana in casa si in casa este facuta cu firma autorizata, petru a avea garantie si la centrala. Vine cisterna cu gaz iti incarca de cat vrei e o varianta destul de buna. Centralele mai noi chiar stiu sa isi regleze debitul in functie de tipul de gaz. Dca vrei mai multe detalii o sa ma informez.

 

Link to post
Share on other sites

1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Obligatoriu se face autorizare.Rezervorul intra sub incidenta ISCIR si s-ar verfica si periodic.

Rezervorul este închiriat. Firma care îl deține este obligata sa aibă toate avizele, nu e obligația utilizatorului. Când avizele expira, se înlocuiește rezervorul cu unul care are toate avizele, inclusiv ISCIR. Utilizatorul are doar grija să-l alimenteze, și din ce știu, nu e chiar ieftin sa te încălzești cu așa ceva. Ajunge comparabil cu prețul plătit pt încălzire cu energie electrica. Nu mai știu acum cum stau lucrurile, dar acum 8 ani, o cunoștința a trecut la lemne din pricina asta, cu tot ce presupune... cumpărare cazan nou pe lemne, modificarea instalației, cos de fum. Acum a ajuns conducta de gaz aproape, și e posibil sa scape și de lemne. Curios dacă centrala pe gaz o mai merge, sau va trebui schimbata. Practic e noua, cu câteva zeci de ore de funcționare. După schimbarea duzelor, vom vedea ce mai știe sa facă. 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, BRANCA said:

 

 Usilitel.La ce pompa de caldura te referi?

Sunt ceva variante noi care merg cu curent si fac castig termic din deferenta de temperatura, nu trebuie ingropat adanc, cam 2-3 m ajung. In principiu daca am inteles bine e ca un frigider invers cu randament marit la produs caldura, apa circula, vine din sol la 12-14 grade si "pompa" trebuie sa incalzeasca cateva grade pana la 18-21,cica sunt cele mai eficiente. In tarile nordice e plin de ele, pt ei nu e scump. 

 

Alpsoo se refera la alea care iau apa calda din adincimea pamantului, pt particular, om simplu e inaccesibil. 

Cu toate ca in zona noastra e plin de apa termala la mica adincime, nu se foloseste decat in cateva stranduri :

Satu Mare, Carei, Tasnad, Boghis, Oradea, dinculo de granita fiecare comuna mai rasarita are strand, dar si cladiri publice incalzite asa (primarii, scoli, biblioteci etc) 

Edited by Усилитель
Link to post
Share on other sites

 Chiar sunt curios ce eficienta poate avea un sistem din asta.Si daca se acopera investitia...

 Mai demult am vazut un articol englez referitor la panourile solare.Cata reclama,propaganda,se face si cum nu-ti recuperezi banii investiti...Acu sunt in lucru,studiu,panouri mai ieftine dar cine stie ce-o iesi.De multe ori statul sponsorireaza partial panourile dar asta nu inseamna ca ia bani din coshnitza comuna?!

Link to post
Share on other sites

2 hours ago, BRANCA said:

 Chiar sunt curios ce eficienta poate avea un sistem din asta.Si daca se acopera investitia...

Depinde si de pretul gazului. Prin vest pompa de caldura este de departe prima optiune pentru incalzire insa acolo gazul nu este subventionat. La noi, daca nu ai gaz la poarta => pompa de caldura. 

Link to post
Share on other sites

Nu ma refeream la incalzire cu apa termala sau ceva de genul. Si alea ingropate la o adancime considerabila tot cu compresor functioneaza, cred ca depinde de adancimea panzei freatice. Buhuci are casa facuta cu un astfel de sistem:

#casabuhnici – Cum încălzim și răcim casa cu pompa de căldură » George Buhnici

Edited by Alphsoo
Link to post
Share on other sites
On 12/1/2020 at 12:57 PM, BRANCA said:

Chiar sunt curios ce eficienta poate avea un sistem din asta

Pe net scrie 75%.Mai nou sunt variante moderne la care nu trebuie ingropat nimic in pamant ,sunt aer-aer ,nu sol -aer.Sunt cu inverter si cica foarte eficiente.

 

La noi in oras la o mare ferma de pui ,incalzirea firmei,halelor se face cu porumb ,ar fi mai ieftin decat alte solutii ,mai ales ca obtin singuri materia prima de pe teren propriu......nu stiu daca este doar stiuleti macinati ,sau numai boabe ,sau totul macinat cu tulpina  , dar se preteaza cu mecanismul de "indopare"pt peleti......

 

Ma gandesc la un mecanism care sa pulverizeze faina intr-un mic cazan , faina are multa energie ,provoaca adevarate explozii in morile unde nu se respecta normele PSI....

 

Apropo , coaja de citrice uscate arde de zici ca sunt impregnate cu napalm......o fabrica de sucuri naturale ,ar fi o sursa....

 

 

Edited by Усилитель
Link to post
Share on other sites

 Usilitel.Cu faina?Pai iar omoram pamantul?Ca la tampenia aia cu biocombustibilul din rapita.

 Ecologistii spun ca 7% din suprafata agricola se degradeaza anual.Nu mai vorbim cum se inputineaza fosforul,element esential in agricultura.Americanii stau cu "curu" pe zacamintele din Maroc...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines