Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
D a n

Ciudatenie la alimentarea prin USB

Recommended Posts

Incerc sa alimentez o placa de sunet externa prin USB si se intampla ceva ciudat: daca o alimentez din orice port USB din calculator, merge fara probleme. In schimb, daca o alimentez dintr-un alimentator extern de 5V (de tipul celor folosite pentru incarcat telefoane), nu merge. Am testat vreo 3, diferite marci si puteri ... nimic.

Am folosit acelasi cablu USB (la un capat are UBS tip A iar la celelalt, care intra in placa de sunet, este USB tip B mini low profile).

Cum rezolv asta? :84

 

XfiHD_feature_3.png?width=750

 

Link to post
Share on other sites

Poate ca exista ceva diferenta la conexiunile din alimentator fata de conexiunile de la placa de baza la nivel de circuit. Portul USB al placii de baza este universal, adica permite atat transfer de date cat si alimentarea dispozitivelor externe, alimentatorul in schimb ofera doar alimentarea.

Alt aspect este consumul placii de sunet fata de incarcarea telefoanelor, exista cica dispozitive low power si high power respectiv mai multe tensiuni de alimentare, 5 respectiv 20 V https://en.wikipedia.org/wiki/USB,

Link to post
Share on other sites

Da, interesanta treaba cu 20V, nu o stiam. Cu toate astea, sursele ATX din PC-uri nu dau dau decat 3.3, 5.0 si 12.0V, deci n-ar avea de unde s-o ia.

Intre timp am mai gasit un cablu identic, l-am testat si pe asta, face la fel. Daca nu gasesc explicatia, in weekend o sa tai acest al doilea cablu si o sa masor tensiunile pe cele 4 fire din interior. Cred ca e este totusi o problema care scapa, vad ca mufele USB B (cea mica, care intra in placa de sunet) are 5 conexiuni, nu 4 cate are mufa USB A (cea care intra in PC).

Link to post
Share on other sites

Ce curent maxim specifică la consum placa audio ? USB-urile de calculator sunt oricum mai ,,potente,, la curentul maxim decât multe încărcătoare de telefon, exceptând binenţeles pe cele ,,high power,, cu încărcarea forţată la 20V.....deci e bine de ştiut cerinţele de consuma ale plăcii audio.

Link to post
Share on other sites

Standard alimentarea prin USB este de maxim 500mA. In urma negocierii cu placa de baza curentul livrat poate creste. Pe urma daca placa de sunet necesita ceva comenzi pe USB atunci nici nu are cum functiona numai de pe alimentator.

Ramine intrebarea: ce model este?

Link to post
Share on other sites

Pe eticheta scrie 5V, 0.5A, nu zice nimic de 20V.

Placa de sunet ar putea fi folosita ca preamp pentru pickup. Deci se intra cu semnal din pickup si se iese cu semnalul preamplificat si corectat RIAA catre amplificatorul de putere.

 rsz_1sb.thumb.jpg.ac09a53dbbab57b42c3354c2d55186f5.jpg

Link to post
Share on other sites

Cateva detalii suplimentare:

Citat

The Sound Blaster X-Fi HD is a USB audiophile-grade sound card with premium connectivity for your notebook or PC.

The front panel includes a conveniently located 1/4" microphone input and 1/4" headphone jack with a studio quality headphone amp and volume control. The rear panel features optical I/O, gold-plated stereo RCA I/O plus an integrated phono preamp for direct recording of your vinyl collection from your turntable.

 

Citatul este de pe pagina oficiala a produsului. Si totusi, cum pot s-o pacalesc sa functioneze fara calculator.

Nu v-am spus ce vreau sa fac cu ea: sa preiau sunetul de la conexiunea optica a TV-ului si apoi s-o trimit mai departe catre un amplificator (adica sa pot asculta sunetul de la filme in boxele audio). Stiu, exista convertoare optic->RCA, dar nu vreau sa mai cumpar alte cutii si cutiute pe langa TV.

 

PS

Placa de sunet se aude incredibil de bine, incomparabil cu cea a calculatorului. Ii da lectii chiar si unui Mac ...

Edited by D a n
Link to post
Share on other sites

Citat tot de pe pagina oficiala a produsului: 

sO6zqyB.png

Daca nu esti un expert in SW nu poti sa o faci sa mearga fara computer. Partea principala de procesare si control (cel putin controlul) este doar in sistemul de pe computer.

Esta ca si cum ai avea un Lamborghini dar fara volan, pedale si fara cheie (buton) de start. Chiar si ca expert in SW tot iti trebuie un sistem HW (minicomputer, arduino-ca tot e la moda, etc) pe care sa rulezi SW de control.

Link to post
Share on other sites

Poate placa vrea neaparat o conexiune USB sau nu-i convine conectarea la incarcator,daca totusi functioneaza si fara conexiune la USB calculator poate alimentatorul ei este mai deosebit.

 

Un incarcator standard USB are conectati impreuna pinii de date,uneori si legati la masa.

Alte incarcatoare,unela Samsung,Apple nu au pinii de date conectati impreuna ci fiecare la un divizor rezistiv imtre 5V si masa,detectand astfel daca sunt conectate la incarcator,si ce tip de incarcator sau la un PC.

Incarcatoarele mai noi cu fast charge,comunica prin acesti pini cu incarcarea din telefon si trec in mod fast charge.

 

La fel GPs-urile generatii mai vechi ce foloseau miniUSB unele aveau acel pin suplimentar care le indica faptul ca sunt conectate la incarcator si functionau normal,cand erau conectate la altceva treceau un mod conectare PC.

 

edit

Pana am scris eu au mai aparut ceva mesaje.

Probabil functioneaza doar pe PC.

Urat gandit asa,minimul necesar pentru folosire fara PC (pierzi ceva reglaje live,cele folosite ultima data presupun ca raman) era un buton de comutat sursele de semnal.

Edited by gabiz_ro
Link to post
Share on other sites

 

Da, se pare ca nu am nicio sansa. Placa are mai multe moduri de functionare (DAC, ADC, preamplificare etc) iar comutarea de la un mod de lucru la altul o poate face doar calculatorul. Pacat ca nu o pot folosi asa cum vreau eu ... OLX scrie pe ea ...

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Dan.

Link to post
Share on other sites

Tocmai asta era ideea, sa nu cumpar inca un DAC (am deja doua) cand as putea folosi o solutie ieftina (placa de sunet in discutie) pentru a ajunge cu sonorul TV-ului in boxele sistemului audio (2.0).

Edited by D a n
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines