Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
radioDJ

Invertor EGS002

Recommended Posts

Buna ziua, am nevoie de un sfat, daca se poate:

 

Am realizat un invertor cu modulul EGS002, un tranformator toroidal de vreo 11Kg comandat de 16 mosfeti IRFB3307ZPBF (Tranzistor: N-MOSFET; unipolar; 75V; 120A; 230W). Functioneaza impecabil, l-am testat pana la 2KW pentru timp scurt, insa din cauza ca il folosesc la 24VDC si amperajul e destul de mare, nu prea am incredere sa-l las pentru timp indelungat la consum asa mare. Principala grija e cablajul imprimat, pe care desi l-am "ajutat" cu cate doua fire de cupru masiv de 4mm2 pe traseele de putere de la mosfeti, in teste invertorul alimentat prin cablu de cupru de 16mm2, chiar si ele s-au incalzit destul de tare. In momentul de fata il alimentez cu cablu de cupru de sudura de 25mm2, dar veriga slaba e in continuare cablajul pe care n-am cum sa-l intaresc in asa hal.

 

Intrebarea mea e daca reconfigurez transformatorul pentru 48V, ar rezista mosfetii? Am vazut ca in multe locuri se recomanda ca mosfetii sa functioneze cam la jumatate din limita lor, asa ca nu stiu daca sa ma risc. Adica dupa cunostintele mele teoretice limitate, invertorul nu ar fi alimentat niciodata la mai mult de 57V (cand se incarca acumulatorii), deci pana la 75V mai e mult, dar probabil imi scapa ceva, judecand dupa recomandari.

 

Mentionez ca am ales acesti mosfeti datorita pretului si datorita faptului ca sunt folositi si in invertorul PIP de 5KW/48V, unde par sa nu fie afectati de tensiunea de 48V, dar ce-i drept e alta topologie, invertorul meu fiind de joasa frecventa.

 

Va multumesc mult!

Edited by radioDJ
Link to post
Share on other sites

Categoric, creşterea tensiunii va scădea curentul prin cablaje şi astfel disipaţia.Dacă mosfeţii se vor simţi bine la o tensiune mărită, nu pot să mă pronunţ.Însă nu tensiunea de lucru trebuie să te îngrijoreze aici, ci tensiunea de autoinducţie la care vor fi supuşi, ea poate ajunge uşor la sute de Volţi.Probabil va trebui să schimbi tranzistorii totuşi...

Link to post
Share on other sites

In varianta de 48V (cu incarcare maxima la 57V ),si daca montajul este in configuratie push-pull (contratimp) ,cum presupun ca este,pe tranzistorii blocati ,tensiunea este de 57x2=114V !!!Deci trebuie mosi de minim 150V la drena-sursa ,sau mai bine ,de 200V.

Link to post
Share on other sites

La 48V poti merge cu configuratie in punte si poti refolosi atat transformatorul cat si tranzistorii. Gasesti drivere ce pot comanda puntea si pentru high-side. In punte poti obtine si eficienta mai mare decat push-pull. Ai 16 tranzistoare, deci 4 in paralel.

Link to post
Share on other sites

Exact acelasi tip de mosfeti i-am gasit intr-un invertor de 5KVA/48V (PIP4048) pe care-l am defect (dar acolo intr-adevar ca funcționau la frecventa ridicata), erau la pret bun si am zis sa-i folosesc si la acest invertor, însă dupa ce au sosit am vazut in mai multe locuri ca se recomandă mosfeti cu tensiuni mai mari pt. 48V si nu m-am mai riscat. Din acest motiv am intrebat si aici, chiar nu stiam ce sa mai cred...

Edited by radioDJ
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines