Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
nelutuPO

Sfat sigurante automate

Recommended Posts

Buna seara , va rog sa ma ajutati cu un sfat de cunoscator si anume- vreau sa schimb sigurantele automate de la tabloul electric cu altele noi Schneider. Intrebarea este sa iau monopolare 1P sau 1P+N care intrerupe si nulul ? Acum am facut priza de pamant pentru ca voi monta prin Casa verde panouri fotovoltaice. Instalatia este la casa . Stima !

Link to post
Share on other sites

1P+N, desigur.

Un circuit trebuie decuplat complet, adica se decupleaza atat faza cat si nulul. Asa este mai sigur. Scrie si prin I7, dar nu-l am la indemana acum.

Cu toate astea, nu-i 100% legal si nici sigur, functie de circuit si de constructia tabloului, mai trebuie si niste diferentiale pe undeva, pe acolo. Deoarece orice circuit, cu mici exceptii, trebuie trecut printr-o diferentiala. La casa, nu prea ar trebui sa existe exceptii.

Asta stabileste un electrician, dar daca el zice ca merg si 1P, atunci hmmm, trebuie dat afara.

Link to post
Share on other sites

 Kit.Eu am mai zis ca este o boala cu diferentialele.O pamantare buna te scoate din multe.In afara unor masini de spalat rufe sau vase ce scule "periculoase" poti sa ai in casa?Si la alea se taie tensiunea cand deschizi usa.Mai utile mi se par dispozitivele de supratensiune.

 Eu va intreb,cate cazuri de electrocutari ati auzit sau ati vazut la TV?Exceptand unele cu boilere electrice.Si alea f f rare.Acolo s-ar impune diferentiala.

Link to post
Share on other sites
Acum 44 minute, BRANCA a spus:

 Kit.Eu am mai zis ca este o boala cu diferentialele.O pamantare buna te scoate din multe.In afara unor masini de spalat rufe sau vase ce scule "periculoase" poti sa ai in casa?Si la alea se taie tensiunea cand deschizi usa.Mai utile mi se par dispozitivele de supratensiune.

 Eu va intreb,cate cazuri de electrocutari ati auzit sau ati vazut la TV?Exceptand unele cu boilere electrice.Si alea f f rare.Acolo s-ar impune diferentiala.

Of of of. Nu vreau sa incep un flame aici, dar...

In principiu ai dreptate. Imi aduc aminte, copil fiind, ca aveam in casa o masina de spalat, care curenta in draci. Masura luata a fost o avertizare, vezi ca masina de spalat curenteaza. N-a murit nimeni, aveam grija sa nu pun mana pe ea si gata. Cand nu aveam grija ma scutura un pic, hahaha, m-am curentat, viata mergea inainte.

Pe de alta parte, am facut o vreme masuratori la prizele de pamant la greu. Functie de sol si vechime, rezultatele erau amuzante. Am dat de prize de pamant asa de corodate ca le smulgeam cu mana.

Inca o chestie, sa luam un caz: intr-un punct al instalatiei, dintr-un motiv oarecare, firele de faza si nul fac un scurt mic, dar nu chiar ceva catastrofal, atata cat sa suga 1A, sa zicem. Asta inseamna cateva sute de grade acolo. Asta inseamna 112, foc, casa papapa, poate si ceva morti, tot tacamul. Se intampla pe la noi destul de des (odata pe an inseamna des). Daca pui diferentiala, atunci defectul care deja s-a extins la firul PE este detectat de aceasta, poc, asta da afara, iesi afara si te uiti la frumoasa casa care nu a luat foc. Toata vorbaria asta descrie protectia la incendiu.

Dar toate astea nu au nici o importanta.

Ce este important? Sa pui o diferentiala este obligatoriu conform legii (v I7), in opinia si intelegerea mea.

4.1.5.2.1. În sistemele de tensiune alternativă trebuie prevăzută o protectie suplimentară printr-undispozitiv de protectie la curent diferential rezidual (DDR) care nu depaseste 30 mA pentru (conform
cu recomandările din SR HD 60364-4-41) :
- prize de utilizare generală cu un curent nominal care nu depăseste 20A, folosite de obiceide persoane obisnuite ;

 

(Asta, asa, la o cautare sumara prin I7. )

Asa ca eu, ca electrician care-si respecta meseria, respect normele si le aplic. Pentru ca asta face un electrician de fapt: mai intai respecta niste norme si dupa aia sparge toti peretii care-i vin la indemana. Electrozugravii de obicei ocolesc cu gratie prima parte. De aia am spus sa-l verifice pe electrician cu privire la 1P: daca stie, atunci s-ar putea chiar sa fie electrician, nu electrozugrav. Caz in care stie el, electricianul, ce trebuie pus mai departe.

Dispozitivele de supratensiune, alta poveste. Cat mi-am racit gura pe la clienti, baga asa ceva in tablou. Cand au auzit de pret, aoleo, asa mult!!! Mna, cand au cumparat TV, calculator, placa centrala noi a fost bine. Cand le-am spus, macar acum pune-ti asa ceva. Nu au mai avut bani si pentru asta, ca TV-ul, calculatorul, centrala ... Sa fie sanatosi, pana la urmatorul trasnet pe LEA.

Eu am prasit ceva ani in Germania, ca electrician. Uite, acolo se folosesc doar 1P, nicidecum 1P+1N. Dar aici suntem in Romania, iar normele noastre spun ca trebuie intrerupte atat faza cat si nulul. E simplu, se respecta norma, fara nici o alta filosofie, de ce, poate ca... Altfel nu mai facem nimic, ne certam ca niste chiori si toata ziua o tinem intr-un balamuc.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines