Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ionutz1971

Problema UPS Coldex

Recommended Posts

Salut!

 

   Am si eu un UPS Coldex, model INV-S500VA si de doua zile nu mai scoate nimic pe iesire ...in rest pare ca functioneaza corect ( cu toate ca se poate vedea si din poze ca el arata incarcare 100% a acumulatorului , dar continua sa-l incarce ; se opreste din incarcare pana la urma ) ...daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu sfaturi sa stiu pe unde sa caut defectul...vizual nu se vede nimic ars ..multumesc 

1605981483085.jpg

1605981483082.jpg

Link to post
Share on other sites

Prima dată scoţi acumulatorul sau acumulatorii, măsori tensiunea în gol, pui un bec auto sau o rezistenţă ca să consume câteva sute de miliAmperi, măsori tensiunea în sarcină.Dacă tensiunea acumulatorului în gol sau în sarcină scad mult sub 12V, trebuie schimbat.Se va verifica ulterior şi circuitul de încărcare, ce trebuie să asigure circa 1A prin acumulator şi să deconecteze încărcarea la circa 13,8V la bornele acumulatorului.Dacă acumulatorul e OK, treci la verificarea releelor.Astea se verifică în primă instanţă cu ohmmetrul, iar dacă nu se depistează defecte evidente, se măsoară rezistenţa contactelor prin metoda punţii Kelvin, sau ,,four wire resistance measurement,,.

Pe scurt, se acţionează releele cu contacte NO aplicând o tensiune externă pe bobină, apoi prin contactele închise se injectează un curent de 100mA (sau1A după caz) dintr-o sursă de c.c. (vezi LM317 folosit ca sursă de curent constant) şi se măsoară tensiunea între contacte cu un miliVoltmetru (multimetru setat pe domeniul minim de tensiune continuă).Ar trebui să măsurăm la un releu cu contacte bune o rezistenţă de maximum câteva zeci de miliVolţi.Dacă totul e OK, verifici invertorul, tranzistorii mosfet când străpung, ard siguranţa de 10/20/30A (după puterea maximă de ieşire)aflată pe intrarea de 12V din baterie.De altfel arderea invertorului cauzează şi scurtcircuitarea catastrofală a acumulatorului, fiindcă siguranţele ma sus citate se ard destul de rar la UPS-uri mai vechi, din cauza scăderii capacităţii acumulatorului, care nu mai poate asigura curenţi mari de scurtcircuit.Dar arderea invertorului cauzează sigur arderea rezistorilor din porţile mosfeţilor, uzual de 10-20 Ohmi.Se înlocuie tranzistorii defecţi, se verifică invertorul....

Edited by validae
Link to post
Share on other sites
Acum 3 ore, validae a spus:

Prima dată scoţi acumulatorul sau acumulatorii, măsori tensiunea în gol, pui un bec auto sau o rezistenţă ca să consume câteva sute de miliAmperi, măsori tensiunea în sarcină

Vezi? Si validae   tot de acumulator zice .De ce ar da drumul la tensiune pe iesirer daca el, UPS-ul, nu-ti poate garanta continuitatea alimentarii?

Si inca ceva, nu ca ar avea importanta, dar de, asa se poarta: spirica1962.

Succes!

 

Link to post
Share on other sites

Majoritatea UPS-urilor cu care am avut de-a face nici nu porneau dacă nu aveau montat un acumulator funcţional.De aia acela se testează primul, e un element critic.Fără acumulator UPS-ul e practic inutil, poate doar asigură o stabilizare a tensiunii, dar când pică reţeaua, e ca şi cum n-ar fi...

E chiar aşa de greu să dai o carcasă jos şi să vezi două cabluri cu papuci auto, unul roşu (plus) şi unul negru (minus) ? Că nu poţi repara nimic doar vorbind în faţa pc-ului sau telefonului....trebuie să mai şi măsori ceva.Şi cu asta se începe la UPS-uri....

Vezi că o fi având siguranţă resetabilă şi o fi sărit de la suprasarcină, aia se află de obicei în spate şi e un buton negru ce se apasă ca un pix....ar fi noroc chior să fie asta.Poate ne pui o poză şi cu spatele drăcoveniei...

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Pe spate nu are decât fuzibila care este buna...acumulatorul este ok (l-am luat de pe mașina special sa verific că nu am altul )..UPS-ul nu este al meu , iar persoana care la schimbat folosește în continuare același acumulator care a fost și la acest UPS ..și acumulatorul meu și al persoanei respective sunt noi

Edited by ionutz1971
Link to post
Share on other sites

Acum 10 minute, validae a spus:

Deci să înţeleg că în modul de avarie (pe invertor) scoate 220V şi cu ştecherul în priză nu dă la ieşire tensiunea reţelei ?

da , scoate 220 si pe baterie si in priza , dar in momentul in care cuplez pe iesire un bec ( 100W , dar nu are importanta ) scade la 8V

Link to post
Share on other sites

Am un ups de la celasi producător și am avut aproximativ același comportament la un moment dat. 

La mine a fost problema la transformator, secțiunea de 12V e bobinata cu aluminiu și capetele bobinajului sunt sertizate+cositorite de conductoarele groase. Sertizare este foarte slaba, iar cositorul nu adera pe aliminiu. Îmbinarea a oxidat și contactul era foarte slab, în gol aveam tensiune 220V, și cădea aproape la orice sarcina. 

Am curățat firele, am sertizat cu papuci pentru șurub și legătură ferma e acum prin șurub. 

Verifica și la tine îmbinarea dintre bobinajul de 12V și conductoarele rosu și negru ce ies din transformator. 

 

Numai bine! 

Adrian

Link to post
Share on other sites

Am discutat puțin în privat cu inițiatorul, se pare ca modelul lui de transformator din ups este puțin diferit de ce am avut eu, astfel ca recomandarea de mai sus nu se aplica întocmai. 

Totuși ar trebui sa măsoare tensiunile pe partea de forță în funcționare, pas cu pas, începând de la baterie pana la ieșirile trafo și chiar după relee, inclusiv pe papucii sertizati pe capetele infasurarii de 12V de la trafo. 

Dacă ar fi fost problema pe partea de comanda și control, nu ar fi avut nici un fel de tensiune la ieșire. 

Numai bine! 

Adrian. 

Link to post
Share on other sites

Daca nu tine 220v in sarcina nici cand functioneaza pe retea posibil contacte releu iesire defect.

La funtionarea pe retea procesorul masoara tensiunea de 220v la intrarea in placa si comuta releele stabilizatorului in consecinta. Tensiunea de iesire e masurata parca la placa asta inainte de releul care decupleaza iesirea deci daca are contactele terminate procesorul nu are de unde sa stie ca la priza nu ajunge nimic. Daca era contact imperfect in sec de putere care e de 6v nu 12v nici nu incarca bateria sau o incarca intr-un timp foarte mare.

 

PS Daca am gresit ceva i-mi cer scuze, modelul asta este foarte vechi si am reparat desrul de putine.

Edited by t-daniel
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines