Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Demontare alimentator laptop


Recommended Posts

Buna ziua,

Stiti cumva cum se poate desface  intr-un mod elegant o sursa de laptop,  pt a putea fi remontata la loc cat mai aproape de "fara urme" ?  Una fara suruburi, evident.

 

Am la "revizie" un laptop care se incalzea foarte mult, dupa 5 minute afisa 105-106 grd si se oprea.  Dupa curatarea prafului si inlocuirea pastei siliconice temperatura afisata a scazut cu 35-40 grd. si cam sta acolo (test instalare softuri = 60 min)

Am constatat ca inlocuind - de proba - sursa cu una noua, temperatura a mai scazut cu inca 5-10 grd [!!]  Asta ma duce cu gandul ca s-au cam uscat electroliticii din sursa veche si o inlocuire a lor ar putea avea acelasi efect.

 

Edited by Shambala
Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Din pacate, imbinarea capacelor carcasei se face prin lipire...de obicei tot montajul este imbracat in carton aliminizat pentru ecranare....cu un cutter cu lama noua si un ciocanel mic se taie carcasa pe zona de imbinare....se evita patrunderea lamei in taietura mai mult de 2,5mm.....daca se lucreaza cu atentie , dupa reparatie se pot relipi cele 2 capace....eu asa procedez....spor!

Link to comment

Am desfacut 3 bc pana acum (si de fiecare data am spus ca va fi ultima), aratau fiecare ca in desenul atasat cu sectiunea peretelui carcasei.

Din pacate la doua am reusit sa sparg partial marginea exterioara a imbinarii.

Pe primul l-am taiat cu cutterul plasat perpendicular pe imbinare si a mers relativ usor.  La final am relipit cu superglue,  dar pt ca suprafata de lipire era mica, la prima cadere de pe masa carcasa s-a desfacut.  Am relipit si am pus o banda izolatoare peste imbinare, si inca doua perpendiculare peste prima - doua inele relativ apropiate de capetele alimentatorului. Urmatoarele au tinut pt ca suprafata de lipire era mult mai mare, dar tot am pus izolirband pt ca la desfacere au sarit [mici] bucatele din merginea imbinarii.   Dar aratau  "inaceptabil de urat"  au spus "clientii" (prieteni sau membri ai familiei)  asa ca au fost refuzate si au mers la gunoi ... 

Si acum este o situatie similara, de aceea intreb cum se poate face sa nu se cunoasca.  Sau aproape...

 

 

 

Untitled.thumb.jpg.f994b89c4c3011e751311ceba62eb416.jpg

 

Edited by Shambala
Link to comment

   Eu va sfatuiesc sa inveliti alimentatorul intr-un material mai gros (patura , ciorapi de iarna, pulovar gros,etc), sa il puneti pe o masa solida sau o masa metalica si sa loviti cu un ciocan in zona de imbinare, de jur imprejur.

Zona de lipire cedeaza, nu rezulta aschii de material iar lipirea se face fara probleme, neexistand spatii goale, vizibile. Practic cele doua carcase se lipesc perfect in zona de ruptura. Nu exagerat cu adezivul, va curge si va da un aspect neplacut.

Am folosit aceasta metoda la sute de alimentatoare, de diverse tipuri, si nu am distrus decat cateva. 

Link to comment

Din păcate cam toate carcasele lipite au această pearticularitate, margini suprapuse şi lipite.Doar carcasele lipite cu ultrasunete au margini drepte.

Eu recomand o procedură atipică, dar care va duce la o tăietură ,,laser,,.....luaţi un fir subţire de nichelină, constantan, orice fir rezistiv găsiţi, cam de 20-30cm lungime şi 0,15-0,2mm grosime şi montaţi-l între două mînere cu borne rezistente la temperatură.Alimentaţi firul la o tensiune suficientă să-l înroşească, apoi cu firul întins perfect, tăiaţi pe linia de îmbinare prin mişcări uşoare de glisare.Repetaţi mişcarea pe fiecare dintre laturi.Va ieşi un fum cam deranjant, dar tăietura va fi uşor de lipit ulterior, având margini drepte.Am debitat astfel materiale plastice de tot felul, de la plexiglass până la acriluri flexibile.Dacă nu s-a înţeles voi face în curând un mic tutorial video....doar să găsesc bobina cu nichelină de acasă, că grosul îl ţin la serviciu...nu că aş mai lucra curent cu aşa ceva, dar mai am o bobină cu nichelină 0,2 mm de circa 800-1000m  rămasă din vremuri apuse, când făceam din ea rezistenţe degivratoare de fluiere la locomotive...

Link to comment

Mi s-a mai recomandat solutia cu lovitul pana crapa adezivul, dar banuiesc ca trebuie si un minim de experienta. Sunt convins ca toti cei care mi-au spus sa fac asa au reusit demontari aproape perfecte ale capacelor, dar nu sunt convins de reusita mea ...

Eram curios de vreo solutie chimica - acum am aflat si asta.

Va multumesc tuturor celor care ati scris. 

Edited by Shambala
Link to comment

 Shambala.Pt desfacut cel putin zonele lungi am vazut,da' n-am incercat,strangerea intr-o menghina.Falcile protejate.Se baga niste adaosuri de lemn,cam jumate lungimea,inguste.Se strange numai pe partea care intra in cealalta.

 Ideea e sa pocneasca lipitura in zona stransa.

Link to comment

Eu folosesc o mini-lama de ferastrau de la Olfa cu un maner de hobby tot de la ei. Taiat pe imbinare, grosimea lamei e exact cat trebuie ca sa se aseze singura pe canal si sa nu sara. Cu rabdare, taiat de jur imprejur, nu raman urme. Pentru lipire folosesc adeziv tip epoxi de la Lidl (acela care vine in seringi, versiunea cu seringile rosii pentru ca se usuca lent si permite pozitionarea usoara ca carcasei). Am facut 3 in modul asta, unul pentru mine si doua pentru cunostinte. Unul din ele a luat o tranta, dar a rezistat eroic. Ma indoiesc ca se mai desface vreodata, dar pana se strica din nou probabil va fi depasit moral laptopul si se achizitioneaza altul.

Link to comment

Metoda cu lama pusă pe lipitură şi lovită am mai recomandat-o şi eu acum mult timp, credeam că e cunoscută...cred că e cea mai rapidă şi curată.Deşi uneori pot apărea fisuri şi-n alte părţi, dacă acea carcasă e casantă.Dar metoda cu firul incandescent poate fi folosită fără probleme, dacă se dispune de nichelină subţire...

Link to comment
Acum 11 minute, validae a spus:

Metoda cu lama pusă pe lipitură şi lovită

Da,metoda cunoscuta si folosita de mult timp, rezultate foarte bune. Nu se pierde din materialul carcasei ca la taierea cu fir de nichelina sau panza. Nu am reusit sa stric niciodata carcasele. Atentie la puterea cu care loviti lama. Eu folosesc un briceag (antic,l-am cumparat prin anul '86 cand m-am angajat)

Link to comment
Acum 16 minute, adrian_p68 a spus:

Da,metoda cunoscuta si folosita de mult timp, rezultate foarte bune. Nu se pierde din materialul carcasei ca la taierea cu fir de nichelina sau panza. Nu am reusit sa stric niciodata carcasele. Atentie la puterea cu care loviti lama. Eu folosesc un briceag (antic,l-am cumparat prin anul '86 cand m-am angajat)

 

asta este cea mai ok metoda fara greseala 

 

Edited by kinderu56
Link to comment
  • 1 month later...
La 19.11.2020 la 20:22, BRANCA a spus:

  Uite si aici la rusi cum lucreaza cu cutitul.Nu ciocane decat zonele lungi.

 

 

Exact cum face rusul ala in video, asa desfac si eu alimentatoarele astea fara sa se sparga bucati. La imbinare cand le lipesc, daca nu te uiti atent, nici nu zici ca au fost desfacute. Nu vreau sa ma laud dar am desfacut zeci de alimentatoare de toate modele.

 

L.E. Din ce am vazut eu pe internet, la carcasele astea, imbinarea partilor se face cu ultrasunete, nu cu adezivi.

Edited by maxente
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines