Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ovi.veres

Incinta cu pa-800k si DT300

Recommended Posts

Va salut.

Doresc sa folosesc 2buc de pa-800k si 2buc de DT300 intr-o incinta de 50l. Ce dezavantaje sau inconveniente prezinta fata de varianta cu 2 cutii separat. Volumele si acordajul vor fi corespondente in cele doua varinate.

Prefer sa fie doar o cutie mai mare si fara separare de volum in interior.

Ce filtre pot sa folosesc? sau daca ma ajuta cineva cu filtrele.

Link to post
Share on other sites

Nu sunt sigur ca inteleg - vrei sa folosesti 2 midwoofere si 2 tweetere  intr-o singura incinta ?  De ce ai vrea asa ceva ?

Daca vrei mai multa putere alegi alte difuzioare.

Proiecte cu 2xPA800K + DT300  s-au mai facut.  Nu vad sensul folosirii a doua tweetere.

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

Exact acesta este motivul. Detin difuzoarele de mult timp si acum doresc sa le folosesc intr-un proiect personalizat. Ideea e sa lipesc doua boxe intre ele fara despartitura. Un volum de 25L pentru o bucata de pa800k este suficinet pentru gusturile mele. Un fel de party box care va contine in cadrul incintei si o amplificare activa pe 2 cai. 

Ma intereseaza in special filtrele si dezavantajele create de folosirea unui volum comun pt cele doua woofere. 

Nu sunt la primele boxe construite in sistem PA, dar userul este nou, deci va rog sa vorbim strict pe subiect. Folosirea a doua dt300 este pur practica avand in vedere amplificarea si simplitatea filtrelor. 

Edited by ovi.veres
Link to post
Share on other sites

Nu este corecta amplificarea pe 2 canale (stereo) cu 2 woofere in aceeasi volum (incinta comuna, nedespartita) pt ca semnalul aplicat nu este riguros in faza.

Daca doriti sa puneti difuzoarele in paralel folositi o amplifcare mono. Sau o amplificare separata pe woofere si una pe tweetere, cu un filtru activ inainte de amplificatoare.

Link to post
Share on other sites

Doua canale care lucreaza in mono. Avand in vedere proiectul si dispunere pieselor pe fata incintei, ma cam incurca realizarea despartiturii. Va fi o unitate de amplificare cu mixer, incorporata in incinta.

Daca reusesc sa fac despartirea de volum tot pe mono va functiona. Destinatia nu va fi hi-fi, va fi pt zgomot putin mai calitativ cu toate ca voi pierde pe partea de kick. Piesele le am si nu le mai schimb.

Ma ajuti cu filtrele? 

 

Edited by ovi.veres
Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Shambala said:

Nu este corecta amplificarea pe 2 canale (stereo) cu 2 woofere in aceeasi volum (incinta comuna, nedespartita) pt ca semnalul aplicat nu este riguros in faza.

Daca doriti sa puneti difuzoarele in paralel folositi o amplifcare mono. Sau o amplificare separata pe woofere si una pe tweetere, cu un filtru activ inainte de amplificatoare.

Poate nu m-am exprimat eu corect si coerent cu privire la filtre. Avand in vedere ca va fi un amplificator (sa zic clasic) pe doua canale iesire, si doua boxe se transforma intr-una, va fi doar 1 filtru fizic pt toate difuzoarele, care va cuprinde si partea (sa zic, de transformare in mono) in cadrul filtrului. Vreau sa raman pe 8ohmi.

Nu sunt de meserie si am carente in exprimarea tehnica, mai ales la partea de taieri si filtre. Multumesc in avans.

Edited by ovi.veres
Link to post
Share on other sites

In sfarsit am reusit sa inteleg ce vrei sa faci.  Da, mono cu amplificare separata pe fiecare grup de difuzoare este corect.  Probabil vei folosi un singur amplificator stereo (pt a avea siguranta raspunsului comun in faza).  Asa cum au spus deja colegii, si mie mi se pare o irosire a potentialului difuzoarelor si a unui canal de amplificare, dar asta este strict optiunea ta, noi doar comentam din margine    :)

Cu filtrele e simplu, la pretentii de calitate mai reduse se poate folosi filtrare doar pe tweeter lasand wooferul liber - filtrul McM  (18db/oct la 6khz).

Sau se poate folosi filtrarea 12+12db  - una din schemele postate mai demult de DjDNA sau de Sharky.

 

Transformarea semnalului Stereo -> Mono se face chiar inainte de amplificare, cu un sumator.

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

Filtru de ordinul 1 la woofer (o bobina serie) si de ordinul 3 la tweeter (condesator, bobina la masa, condesator). Taiere mai abrupta la tweeter pt a-l proteja fiindca va lucra la putere mare si pt alinierea de faza.

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

filtru pt pct:

Pe bas nu m-as duce cu ord 1 pt simplu motiv ca e prea ieftin un condensator ca sa te zgarcesti la el. Fie tai cu ditamai bobinoiu fie o sa urce basu ala pe axa si la 4kHz, atenuat, dar o sa urce.

Iar de pui ditamai bobinoiu, pe langa ca e scump, iti strica raspunsul in midbas, se blegeste sunetu, dispare kick-ul si incepe sa sune a "sabufar".

 

Decat sa faci 2 filtre separate, ca am inteles ca ai 2 canale mono cu care ataci difuzoarele, eu as pune in paralel difuzoarele, iar la filtru 1/2 din bobina si dublul condensatorul.

Panta iese cam aceeasi.

Inaltele le pui in serie si injumatatesti condensatorii si dublezi bobina si rezistenta din schema.

 

Avu cam greu sa iti iasa la fix taierea cum a iesit aici, in boxa inalta era lipita de bas.

 

Inca ceva, sunt boxe de casa, deci taie ceva mai mult din midbas ca sa iasa basu in evidenta.

Link to post
Share on other sites

Salut. Pe langa faptul ca nu ma pricep la filtre, nici nu ma exprim pe limba voastra :)

Amplificatorul va fi un behringer pmp550, inclus in cadrul incintei (proiectului). cutia va fi de 50l format  inalt 60/45 iar datorita formei si pozitionarii difuzoarelor pe fata incintei, nu pot sa despart fizic in doua volume. Astfel, caut daca exista posibilitatea de a avea un singur filtru pt difuzoare si tweetere, iar folosirea unui singur volum sa nu afecteze raspunsul. 

Ca si piese folosite, ramane la latitudinea voastra, a celor cu experienta, care sunt configuratiile. boxa va fi pt petreceri si chermeze in curte si ascultat in casa, filme, karaoke. Nu vreau bas de subwoofer dar nici raspunsul unui satelit. Nu as renunta nici la kick, fiind obisnuit cu punch-ul difuzoarelor de sonorizari. Sunt 50l acordat la 52

Am realizat o incinta de proba, dar folosesc partea electronica de la un Philips FWP 3200 si se aude galagios dar cu bas indeajuns pt aplicatia mea. 

Va multumesc tuturor in avans.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines