Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Faianță pe OSB


x_dadu
 Share

Recommended Posts

Am un foișor/bucătărie de vară unde pe o porțiune e pusă faianță, sau era faianță că a căzut o parte. A fost pusă cu un adeziv la sac, n mai știu ucm se numea dar era ceva pe care scria că e pentru așa ceva, nu era CM9, CM11 etc. Meseriașii au zis că vor face niște șanțuri cu flexu în OSB ca să facă priză mai bună adezivul dar pesemne că nu au făcut peste tot. Pentru că mai am ceva plăci din acea faianță, aș vrea să o pun eu dar cum să fac asta ca să fie definitiv ? Un coleg de serviciu mi-a recomandat Montaj Kit (un fel de silicon la tub). O fi bine? Alte idei ?

Link to comment
Share on other sites

Mă interesează și pe mine acest subiect. Exact același lucru îl am și eu de făcut la o bucătărie de vară, de lipit faianță pe OSB. M-am interesat și am înțeles că există un fel de adeziv care aderă bine le OSB, am auzit asta pe la meseriași dar nu cunosc amănunte. M-am mai gândit la o variantă, în loc de OSB pe care încă nu l-am montat, să pun plăci de Cementex, care sunt la aceleași dimensiuni, numai că acesta e mai scump, dar la 10mp cât am eu de pus nu m-ar ajunge așa mult. Acum stau în stand-by și o să văd pe ce variantă merg. 

Link to comment
Share on other sites

@Florian, si eu tot rigips am folosit. Metoda cu rigips era deja prezentata mai sus. Oricum, solutii sunt multe, bani sa fie.

edit - solutia cu polistiren am pus-o in practica acum vreo 13 ani cand a trebuit sa pun la un balcon faianta. Ca sa pun rigips, era prea mult de munca, pierdeam spatiu etc. Daca nu ma inseala memoria, intre placa de faianta si polistiren, am pus plasa din fibra. Nu a cazut nici o placa pana acum.

Edited by dj_ando_83
Link to comment
Share on other sites

Vă mulțumesc tuturor pentru idei. Faza e că nu aș vrea să îngroș peretele respectiv.

Faianța este pusă pe 3 segmente, separate prin stâlpi de lemn, de căzut a căzut toată de pe segmentul din stânga din poză, de deasupra chiuvetei. Restul faianței pare a fi foarte bine. Rigipsul bănuiesc că se prinde direct pe OSB cu negrese nu ?

Cu un alt adeziv direct pe OSB nu aș încerca fie el și CM17, decât dacă aș face ceva ca suprafața OSB-ului să nu mia fie așa plană, șanțuri cu flexul sau să înfiletez (prea) multe negrese lesând în relief cam 3-5mm.

 

20200619-183320.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Salut, prima chestie ar fi sa citesti recomandarile producatorului.

1.

Daca foisorul este deschis spre exterior... sau chiar daca este inchis, dar neincalzit nu se poate folosi adeziv cod C1. Iti trebuie C2, dar si elastic, adica C2S1 sau daca banii nu sunt problema, atunci C2S2.

CM9 si CM11 nu sunt din clasa asta, dar CM17 este. Ai produse C2S1 de la nu stiu cati fabricanti, doar sa cauti codul pe sac si costa 50-60 lei... probabil ca un sac este deja prea mult... deci nu vad de ce sa faci economie, sa dai numai 30 lei ca sa cada din nou.

2.

Substratul

Nu cred ca OSB este unul foarte dificil.

Rigipsul intercalat este CLAR o idee proasta, probabil cine ti-a recomandat a lipsit la orele despre permeabilitatea la vapori. Nu vad sensul de a face sandvis cu rigips permeabil la vapori intre OSB si faianta, cu permeabilitate mica (scuzati, in Ro se spune "respirabil" asta ca sa fiu inteles de expertii care stiu cum inspira si expira peretele).

Problema ta este de "primer" sau grund - interfata de adeziune.

Presupun ca orice grund care permite sa montezi faianta peste faianta ar fi bun pentru asta, de obicei au proprietati foarte bune.

OSB nu vad de ce ar fi exceptie atat timp cat grundul adera pe metale, plastice, sticla etc.

Eu personal folosesc Weber GR100, am destula experienta cu el, fara probleme dupa ~20 ani - verifica in documentatie daca specifica OSB si daca da, atunci garantat nu vei avea probleme.

 

Documentatie gasesti fie la producator, fie pe la magazinele care au site, vezi la Dedeman sau Hornbach.

 

PS

Hidroizolatie pui unde trebuie sa hidroizolezi, in veci nu va avea aderenta comparabila cu grundul, special conceput exact pentru a oferi aderenta intre 2 straturi succesive diferite...

 

PS2

Daca sunt 2-3 placi atunci nu vad de ce nu ar merge cu adeziv la tub sau la salam, mai ales daca intamplator tot il ai.

Eu sunt mare adept al siliconului, dar in acest caz nu as recomanda.

Mai curand adeziv elastic poliuretanic (Sika...) sau pe baza de silan, MS sau polimer pe unele etichete.

 

Atat cu adezivii, dar si cu grundul TREBUIE ca initial sa faci un test de aderenta la OSB. Pe partea cealalta, daca folosesti WebG100 nu are rost sa testezi aderenta la adeziv faianta, aia este de mult probata.

Edited by Dxxx
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines