Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
theionutzradu

intrebari incarcator acumulatori li-ion

Recommended Posts

Salut.

Detin mai multi acumulatori de la diverse bormasini fie ele luate du prin targuri de vechituri sau mai stiu eu ce.

Sunt multe modele fie ele mai de firma fie mai chinezaresti. Ale de firma de obicei incarca balansat si celelalte incarca direct prin mufa de "capat" +/-   . Gen pentru un acumulator 3S incarca cu 12.6V si asa mai departe.

Ce m-ar interesa pe mine.

Am vazut pe youtube un anumit tip de incarcator numit Imax B6AC (cel cu alimentare direct la 220v cu mufa de casetofon).

A testat cineva sau are vreo idee daca poate functiona ca un incarcator universal prin care incerc sa incarc nebalansat toate bateriile folosind acele banana plugs si clestii direct pe mufa acumulatorului?

Link to post
Share on other sites

Cele care încarcă fără echilibrare (cuvântul potrivit în loc de ,,balansare,,)sunt cel mai probabil cu elemenţi Ni-Mh, nu Li-Ion.Asta fiindcă Li-Ion sunt foarte pretenţioşi la încărcare, supraîncărcarea îi distruge rapid, de aceea se folosesc circuite dedicate protecţiei şi echilibrării.Rferitor la acel încărcător, se poate folosi cam pentru orice tensiuni uzuale, reglând doar tensiunea finală de încărcare şi curentul de încărcare.Şi Li-Ion se pot încărca fără echilibrare, doar în condiţiile unei sortări cât mai asemănătoare ca şi caracteristici a elemenţilor înseriaţi.Dar mai devreme sau mai târziu, unii se vor încărca sau descărca mai mult decât alţii şi primii se vor defecta.E un risc pe care trebuie să ţi-l asumi dacă alegi astfel de metodă de încărcare...

Link to post
Share on other sites

@StefanPoţi să îi spui cum îţi place dacă eşti anglofil, că ,,balance,, se referă tot la echilibru, dar......De ce să zic tendinţă, când pot zice ,,trend,, ? Sau de ce să zic expoziţie, nu domnule...zicem ,,showroom,, că sună mai zbanghiu.Hai să folosim şi termeni din dicţionarul ăla românesc prăfuit, că nu ne-am născut toţi vecini cu prinţul Charles....

Colegul cu acumulatorii sigur n-o să vrea să încarce pe rând elemenţii tip 18650 Li-on sau pe cei Ni-Mh din compunerea bateriilor, de aia întreba de încărcarea ,,nebalansată,,.

Cunosc colegi care au improvizat baterii Li-Ion din celule recuperate de la laptopuri şi le înseriază în baterii ce erau destinate fostelor maşini de găurit cu Ni-Mh, încărcându-le fără echilibrarea tensiunilor.Dacă se supraveghează atent încărcarea şi se evită supraîncărcarea, se pot folosi astfel la modul ocazional, nu profesional....fiindcă trebuie periodic măsuraţi elemenţii şi reîncărcaţi separat cei subîncărcaţi.Colegii care mai fac astfel de improvizaţii îşi asumă riscul fiindcă dau foarte puţin pe acumulatorii recuperaţi...că dacă ai da 20-30 Lei/bucată nu ţi-ar conveni să-i arunci prea des.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Celulele din laptop-uri sunt ICR , au capacitate mare si descarcare mica. 

Ale din accu de filetante sunt INR de obicei , capacitate mica descarcare mare. (spe ca nu am incurcat icr cu imr cu inr) 

Acestea sunt de preferat.

Ale din laptop-uri sunt bune la lanterne.

Prin targuri se gasesc cu aprox 10 ron acumulator de laptop si sa zicem ca au aprox 6-10 celule 18650, jumatate sa fie bune si sa aibe 70% din capacitate si tot e ceva.

La fel si la accu de filetante.

30-50 ron si daca e de 18V 4AH (makita de ex) au in ele 5s2p , jumate sa fie bune si tot se mai merita.

 

Alt exemplu la ce mai foloseam eu.

Sunt pe net la 100 ron de exemplu lanterne de cap(frontale) care functioneaza cu 2x 18650.

Acestia sunt din china cu capacitati gen 9000mah sau alte aiureli, in realitate au undeva la 1000mah. Lanterne decente si acumulatori praf. 

Link to post
Share on other sites

Eu nu pun bază pe capacitatea scrisă de chinezi decât dacă elemenţii provin din ceva aparat serios.Altfel, capacităţi aberante de la 2Ah în sus, la acumulatori de genul ,,Uitraflrc,, în loc de ,,Ultrafire,,....mă fac să zâmbesc.De obicei îi ,,testez,, prin cântărire.Cei mai grei au capacitate mai mare...atâta cât au.

Link to post
Share on other sites

Poţi trimite un mesaj direct chinezului, dacă informaţiile de pe site-ul lui nu te conving.Garantez că va răspunde prompt...eu comandasem din greşeală un vizor de uşă fără unitatea internă (display şi recorder) iar chinezul m-a sunat pe telefon, dacă a observat că nu am răspuns la mesajele de pe Aliexpress.A fost un gest de bună credinţă care m-a surprins, altul trimitea comanda şi dacă aveam ceva de comentat, ar fi spus că e vina mea că nu am citit toate explicaţiile de pe site.Dar cum ei sunt conştienţi că mai greşesc la explicaţiile în engleză, se asigură că ai înţeles ce ai comandat, ca să nu returneze aiurea banii...

Link to post
Share on other sites

"Balansare" este cam acelasi lucru cu "echilibrare", adica termenii pot fi considerati sinonimi in contextul de fata.

 

In alta ordine de idei raspunsul la intrebarea initiala este nu.

Nu poti incarca mai multe celule inseriate nebalansat, din simplul motiv ca nu e ok, e prea dificil sa imperechezi suficient de precis celulele astfel incat sa nu ai nevoie de balansare.

Exista pe ebay BMS-uri in fel si chip cat privesc configuratiile, alegeti de acolo pe care vrei, eventual unul cu cel mai mare numar de celule inseriate si ti-l conectezi la niste suporturi, si astfel ai un sistem de incarcare a mai multor celule pe care apoi le folosesti la ce ai nevoie. 

 

PS: Cumpararea de celule folosite din targ mi se pare o loterie cu sanse mici de castig.

Pe langa faptul ca nimic nu-ti poate garanta provenienta lor, nici regimul la care au fost supuse n-ai cum sa-l sti.

La urma urmei acumulatorul ala nu a fost aruncat degeaba ( ca a-l vinde cu 10-15 lei se numeste evident aruncare ).

Personal prefer cumpararea de celule noi acolo unde am nevoie de ele, si de la distribuitori seriosi online, chiar daca dai mai mult pe o singura celula noua decat dai pe un intreg acumulator vechi din targ. 

Link to post
Share on other sites
Acum 12 ore, theionutzradu a spus:

Daca a folosit cineva cu succes un imax b6ac sa incarce acumulatori de baterii!

Acunulatori de baterii? Sau baterii de acumulatori? Sau pachet de acumulatori serie / paralel? sau cum?

 

Da, am reușit să încarc 2S și 3S. Celulele sunt Samsung INR 1300mAh fără modul integrat de protecție si fără "balansare" (știu cum se zice și nu sunt necesare alte explicații). Încărcătorul folosit este imaxB6 cu alimentator extern dar am și alte chargere (rom. Încărcător pentru cine e sensibil la engleză)

Faptul că eu am reușit să încarc acumulatorii așa nu certifică faptul că aceasta este o metoda sigură și corectă de încărcare.

 

Referitor la primul meu mesaj, nu este o recomandare după bunul plac al fiecăruia ci o obligație de bun-simț pentru cine lucrează cu celule SH.

Orice celula necunoscută sau de proveniență incertă se încarcă / descărca / testează / analizează individual !!! Celulele SH le testezi individual chiar daca provin din același pachet. După împerecherea se poate alcătui pachetul dorit și conecta la modul de "balansare" și protecție OVP / UVP / OCP (BMS).

Edited by Stefan
Link to post
Share on other sites

Probabil s-ar putea modifica o baterie de acumulatori veche, tip Ni-Mh prin montarea de elemenţi Li-Ion 18650 în numărul dorit (3-4 bucăţi) şi realizarea de conexiuni de echilibrare (balancing)între elemenţi, apoi scoaterea cât mai elegant posibil a unei mufe dedicate încărcătorului (charger IMax)în exterior.Astfel am împăca şi capra şi varza şi lupii anglofili..

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines