Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
DFCprime

Depanare cuptor microunde

Recommended Posts

Bună seara!

 

După câțiva ani de serviciu, cuptorul cu microunde a cedat. Nu prea am mult habar despre ele, dar am constatat următoarele:

 

1. Siguranță 250V 8A arsă

2. Dioda de după secundar gol

3. Rezistenta pe transformator primar , 2.9 ohmi.

 

Idei ce as putea face in afara de a schimba dioda și siguranța? Mi se pare cam mică rezistenta pe primar, aveți vreo idee?

 

Mii de mulțumiri anticipat!

Edited by DFCprime
Link to comment
Share on other sites

Schimbă dioda şi siguranţele, dar numai pentru probe nu pune momentan  siguranţe calibrate, ci în locul celei de 8A pui cam două fire de cupru de la un cablu multifilar, la cea de înaltă tensiune un fir cît mai subţire posibil.Asta ca să nu arzi inutil siguranţe bune, dacă reuşeşti să-l repari, după teste vei pune siguranţele corespunzătoare.

Pentru început ignoră rezistenţa secundarului, schimbi dioda redresoare şi verifici neapărat starea contactelor limitatoare de pe uşa cuptorului, sunt trei. Poate fi un pic dificil să le scoţi de acolo, dar dacă ai acces la borne, le poţi testa şi montate.În primul rând trebuie să comute uşor şi ferm, fără tendinţe de blocare, fiindcă uneori se depune ulei din alimente pe butonul palpator şi tinde să se blocheze.Dacă un singur contact nu funcţionează sincronizat cu celelalte, se creează un scurtcircuit între faza şi nulul reţelei, lucru ce duce la arderea instantanee a siguranţei ,,generale,, de 8A.Dacă transformatorul are secundarul în scurtcircuit, siguranţa generală se va arde iar, dar nu instantaneu, fiindcă traful are totuşi o reactanţă oarecare chiar şi cu scurt pe ieşire.

Dacă nu găseşti local o diodă de înaltă tensiune, poţi înseria temporar 10-12 diode tip 1N4007 şi ,,cîrnatul,, rezultat îl bagi într-un tub varniş sau siliconic, pentru o bună izolare.

La un cuptor de la serviciu am o ,,diodă,, astfel improvizată de cel puţin doi ani, nu dă semne de oboseală.De fapt şi dioda originală, tot din mai multe joncţiuni înseriate e făcută.Dacă după schimbarea diodei şi siguranţelor, la probe cu un pahar de apă (niciodată să nu testezi ,,în gol,,)siguranţele nu mai sar, iar apa se încălzeşte, e OK şi poţi pune siguranţe potrivite şi calibrate în loc.Dacă sare iar siguranţa generală, poţi suspecta un scurtcircuit pe secundarul trafului.Ca să te convingi că de la el e cauza, scoţi un fir de la bobina primară (aia de jos, cu sîrmă de 1mm) şi reporneşti cuptorul aşa. Dacă sare iar siguranţa, nu e de la traf ci de la contactele uşii, unul trebuie schimbat.Dacă siguranţa nu sare, atunci traful era în scurt şi trebuie înlocuit.Testarea lui s-ar putea face dându-l jos din cuptor şi alimentîndu-l ,,invers,, adică pui 230V pe secundar (între borna de înaltă tensiune şi tole) cu un bec de 230V/100W înseriat pe unul din firele de reţea, pentru siguranţă.Astfel alimentat invers, dacă traful e bun, trebuie să debiteze o tensiunde de circa 21-23V pe bornele primare.Atenţie la pericolul de electrocutare, dat fiind că una din bornele pe care pui reţeaua e legată la pachetul de tole !

Dacă la această probă, becul se aprinde strălucitor şi tensiunea pe primar lipseşte cu desăvârşire, secundarul e în scurtcircuit şi traful trebuie înlocuit.Se pot găsi trafuri recuperate din alte cuptoare, cred că la fier vechi e plin de cuptoare cu defecte minore şi trafuri bune....

Atenţie ! Nu face greşeala să testezi traful cu secundarul în gol, acolo e tensiune mortală, circa 2400V -2500Vc.a. la un curent disponibil de sute de miliAmperi, de zeci de ori peste limita mortală ! Testarea se face doar în circuit, ori cum am descris mai sus, folosind secundarul ca primar de reţea şi măsurând cei 21V pe bornele primarului.Fă testele ce le-am descris şi revii cu noutăţi...baftă ! Şi mare atenţie...

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Mulțumesc mult! Mâine o să încerc să iau cele necesare și să văd dacă traful e ok. Sper sa fie de la contacte, are doar două am văzut și din teste par sa funcționeze ok le am testat acționând ușa.

 

Am văzut că pe primar izolarea bornelor lipsea și era urma de lichid între cele două contacte, mă gândesc că poate s-a făcut scurt pe primar și de aia s-a ars siguranța. Un model de diodă pentru a înlocui? Cea de pe cuptor este ștearsă.

Link to comment
Share on other sites

https://ronishop.ro/dioda-redresoare-microunde-482000006101-d400072-cl04-12-rg001-hvr3h-hvr-1x3/3976.htm

Atenţie ! Unele cuptoare mai au o a doua diodă, montată direct între bornele condensatorului de filtraj pe înaltă tensiune, dar aceea nu e redresoare ci Transil, protecţie la supratensiuni.Aceea poate lipsi, dacă există şi e scurctircuitată se poate simplu da jos şi cuptorul funcţionează în continuare.Dioda redresoare este conectată între siguranţa de înaltă şi masa cuptorului....

Link to comment
Share on other sites

Am desfăcut tot. Măsurat tot, curățat microswitch-uri. Totul este ok, dioda măsurată e ok, capacitorul e ok, traful se pare că e ok sa aibă sub 5 ohmi pe primar. Am furat un fuse de la multimetru și merge ca nou.

 

Mulțumesc de ajutor, problema a fost mai simpla ca de obicei. Mâine merg sa iau o câteva bucăți de fuse-uri.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines