Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
DFCprime

Circuit Boost DC - DC destinat tuburi Nixie

Recommended Posts

Buna ziua tuturor!

 

De cateva luni incerc sa pun cap la cap creerea de la 0 a unui PCB ce sa inglobeze un ceas format din 4 cifre folosind tuburi Nixie (IN 12A/B). Partea de control este realizata de un ESP8266 care va face ceasul putin mai smart prin afisarea unor date ambiante. Totul ok pe partea de drive (apeland la vechile K155 si niste shift regs), insa problema apare pe partea de alimentare a tuburilor. Dupa cateva incercari nereusite cu MC34063 + Tranzistor extern am zis sa cer aici o parare, o idee sau un model de implementare. Incercarile mele nu reusesc sa tina o tensiune de 180V constanta pe sarcina sau in cazul implementarii pe un Zero PCB nici nu ajunge la parametrii proiectati.

 

Aveti orice sugestie, model de circuit sau in ultima faza un loc de unde as putea cumpara o sursa boost la un pret decent. Va multumesc anticipat pentru orice raspuns! Zi buna tuturor.

 

Daca se doreste, pot pune cateva poze cu ce am realizat pana acum.

 

Link to post
Share on other sites

Boost-ul este greu de realizat si controlat pentru raport Vout/Vin mai mare de 10.

Va recomand flyback sau fw.

Alte variante:

- folosi doua convertoare boost cascadate

- modificati un boost din comert in fw.

https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-ridicatoare-reglabile/160-modul-dc-dc-boost-xl6009.html

Inlocuiti bobina cu un trafo ridicator cu raportul necesar, adugati dioda+filtrare si divizorul recalculate in secundar trafo.

 

Link to post
Share on other sites

Ca specificații ar fi următoarele:

 

Vin = 9-12V

Vout = 170-180V cu un Iout max de 10-20mA. Mă interesează ca in sarcina sa nu scadă tensiunea mai mult de 160V. O dorință ar fi să se poată realiza pe un cablaj de test cu componente discrete (pentru al îl face chiar eu, fără a mai comanda un PCB custom, deja având placa cu tuburi+drivere realizată).

 

Toate abordările mele au fost fără transformator pentru a face cirucuitul cat mai simplu, adică un simplu circuit flyback cu MOSFET extern (rdson mic, sub 0.5ohmi) + drivere pentru acest MOSFET, MC34064. Voi mai incerca întâie de a mă apucă de scheme cu transformatoare, folosirea lui MAX1771. 

 

Va mulțumesc pentru idei. O sa țin cont de ele. Dacă aveți orice alte notificări, ascult cu drag.

Edited by DFCprime
Link to post
Share on other sites

 Incearca cu modul din TV.Ma refer la partea HV pt iluminat.Oscilatoarele sunt cu tranzistor si traf cu sectiuni pt HV.Se poate reduce nr spire.

 Alta solutie ar fi inverter cu 555+Mos si traf ferita.

 Alta solutie ar fi un modul ridicator chinezesc,reglabil,la peste 200v.Se gasesc mai rar pe olx sau la magazine.

 Alta solutie cu 555+Mos,fara trafo.Cred ca pentru stabilizare ar merge un tranzistor cu zenner.

 

 

Edited by BRANCA
Link to post
Share on other sites

C1 se pune inainte de shunt, nu dupa el.

Este nevoie de o rezistenta inseriata cu poarta mosfetului, macar cativa ohm.

Cu saturatie si cadere pe shunt si pe dioda, mosfetul o sa fie comandat cu putin peste 9V la curent maxim si 12V alimentare, iar daca alimentarea scade in sarcina atunci comanda mos e si mai slaba, rezultatul poate fi pierderi mai mari decat ar trebui pe mosfet.

C4 trebui mai mare de atat.

Nu am calculat insa L1 mi se pare totusi mica pentru tensiunea aia.

Link to post
Share on other sites

Mii de multumiri pentru idei. Revin si eu cu noutati.

 

In weekend am avut timp de debugg pe sursa in comutatie cu MAX1771 luat din China cu 15 lei (https://www.electronics-lab.com/project/hv-nixie-dc-dc-switching-power-supply/ ceva asemanator cu asta, doar ca mult mai micut) si am gasit ca avea driverul (MAX1771) ars, toti pinii scurt pe VDD. Am rezolvat si acel PCB modificand driverul cu unul nou, tot varianta din China. Deci in final am un modul de ceas functional. (Poza de mai jos)

 

https://ibb.co/vqRXCVr

 

O sa incerc sa perfectionez si schema clasica cu MC34064 care mom nu e foarte stabil. Probabil ca lipsa stabilitatii vina din faptul ca este implementat pe breadbord si capcaitatile, rezistentele parazite afecteaza frecventa de control al MOSFETului (IRF nCh), bobina este una de 220uH, cap-ul de iesite un Nichicon de 2.2uF la 400V, Low ESR, iar dioda de flyback, un Shotcky cu timp de switching mic, 50 ns sau mai putin. Nu am pus in poarta MOSFETului niciun rezistor, insa am facut un circuit de descarcare a portii printr-un BJT si o dioda.

 

 Si tot la fel vreau sa implementez si varianta cu NE555 sau ceva cu transformator. Varianta cu NE555 pare mai simpla, insa faptul ca nu are niciun feedback e putin cam dezavantajos, insa un POT ce se regleaza la setup ar fi o varianta usoara.

 

Multumesc de idei!

Edited by DFCprime
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines