Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare minipompa de apa, folosind telecomanda unui controller pentru banda LED RGB.


Ady13
 Share

Recommended Posts

Bun gasit tutror membrilor acestui forum. Multumesc pentru accept.

Sunt la prima mea postare.

 

Pur si simplu vreau ca la apasarea butonului ON de pe telecomanda controlerului, pe langa instalatia de LED-uri sa porneasca si pompa de apa.

Atat pompa de apa cat si controlerul instalatiei LED, se alimenteaca la 12V. Din banda cu LED-uri folosesc doar un singur segment (3 LED-uri). Pompa are un motor brushless de 4.8W. Sursa de alimentare cu 12V are 12W.

Intensitatea luminii LED-urilor poate fi modificata din telecomanda, iar tensiunea pe fiecare canal al benzii de LED-uri variaza in consecinta intre 4 si 12V.

Orice idee/sugestie/sfat este binevenita.

Multumesc, cu recunostinta!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Alimentatorul ledurilor nu cred că poate fi folosit şi pentru pompă, fiindcă  motorul nu va funcţiona corect, atunci când iluminatul ledurilor e setat sub nivelul maxim.

Ai putea folosi un optotriac, partea de emiter cuplată prin rezistenţă la banda de leduri şi triacul va comanda în primar o sursă de 12V separată pentru pompă.Dacă nu era şi reglajul intensităţii ledurilor, puteai pune direct bobina unui releu de 12V în paralel cu banda de leduri şi releul comanda pompa.Dacă poţi evita reglarea intensităţii ledurilor şi le comanzi doar On/Off ai putea pune pompa direct în paralel cu banda de leduri.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc din inima pentru raspuns.

Asa este, optiunea cu reglajul intensitatii luminii complica putin lucrurile si totusi nu vreau sa renunt la ea.

Varianta cu optotriacul mi se pare interesanta, dar exista oare optotriac care poate fi comandat cu tensiune variabila 4 - 12V? Scuze daca intrebarea este lipsita de fundament.

Edited by Ady13
Link to comment
Share on other sites

E  posibil ca prin alegerea unei rezistenţe de limitare potrivite, ori mai bine prin utilizarea unui J-FET ca sursă de curent constant, să comanzi optotriacul în plaja 4-12V fără probleme.Ca în schema de mai jos, în locul sarcinii LOAD se leagă dioda emiter a optotriacului.

aLINx.jpg

Link to comment
Share on other sites

"Tensiunea pe fiecare canal al benzii de LED-uri variaza in consecinta intre 4 si 12V"

 

Putin probabil ca acolo sa ai tensiune continua... cred ca este PWM.

Nu ai lamurit daca telecomanda are un singur canal / daca sunt mai multe si daca pompa de apa trebuie comandata de un canal sau de oricare canal.

 

- prima intrebare este: se intelege ca ai mai multe canale (zici 'fiecare') dar folosesti un singur segment - de ce nu pui comanda pompei pe alt canal?

 

- din moment ce poti alimenta si pompa si cele 3 leduri din sursa existenta eu nu vad sa-ti fie necesar decat un singur mosfet care sa comande pompa.

Ce anume mai trebuie in plus in afara de mosfet discutam dupa ce precizezi ce te-am intrebat mai sus.

Oricum nu vad nici un motiv ca masa sa nu fie comuna, deci totul poate fi (foarte) simplu

Edited by Dxxx
Link to comment
Share on other sites

    Inteleg ca, controlerul are iesiri pentru 3 canale, toate folosite de 1 segment (portiune) de banda care are led(uri) cu cele 3 culori , fiecare alimentate la 12V. Alte segmente care existau in continuare pe lungimea initiala a benzii au fost deconectate (taiate).
Aceasta banda scurtata va fi folosita pentru o fantana arteziana cu un motoras de cca. 5W/12V care trebuie pornita/oprita odata cu lumina.
    @Ady13  PWM inseamna "modularea latimii (duratei) pulsurilor" adica intreruperi periodice ale curentului, care se traduc prin lumina intrerupta periodic, pe care ochiul o percepe ca o medie (din cauza persistentei senzatiei), adica o intensitate mai mare sau mai mica.
Deci pe fiecare canal (culoare primara) controlerul trimite continuu pulsuri cu o anumita durata (latime), dupa cum i s-a cerut prin telecomanda.
Pentru scopul propus este necesar sa se afle daca exista pulsuri la iesirea a cel putin un canal (indiferent de latimea lor), pentru ca sa porneasca motorasul pompei. Apoi, cand dispar toate pulsurilor, cu o mica intarziere de 1-2 secunde, trebuie oprit motorul.
https://postimg.cc/14Ddgv49
    In cea mai simpla schema (fig. 1 ) pulsurile pozitive provenite de la oricare canal incarca un condensator, iar tensiunea de pe el este aplicata pe poarta unui tranzistor mos-fet pe care il mentine in conductie pentru a alimenta motorul. Dupa ce inceteaza toate pulsurile, condensatorul se descarca lent (cam 2 secunde) printr-o rezistenta paralel. Cand tensiunea devine insuficienta, motorul se opreste.
    Desi cu simplitate maxima, schema are un dezavantaj: in ultima parte a intervalului de conductie (cam o treime in cazul nostru) scaderea curentului prin sarcina este treptata (nu brusca) si tranzistorul mos este solicitat termic. Blocarea este mai rapida daca "se complica" schema cu inca un tranzistor (bipolar) ca in fig. 2.
   Observatie: in ambele scheme s-a presupus ca se foloseste aceiasi sursa de 12V pentru alimentarea controlerului si motorului, canalele R, G si B au masa comuna iar pulsurile de comanda sunt pozitive. Lucrurile astea ar trebui confirmate.

 

Comanda-sarcina-din-RGB.png

 

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Pai vad ca "iarasi si din nou" ne dam cu presupusul, asteptam precizarile de la OP... nu ce intelega vreun coleg.

 

Defapt am promis ca astfel de threaduri vor fi inchise/sterse... si probabil asta o sa fac daca nu se aduc precizarile rapid.

 

Solutia de mai sus este una dintre posibiitati, desi nu cea mai buna... dar se bazeaza pe deductie, ceea ce nu stim inca daca este corecta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines