Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mihai 7

Sursă în comutație 12V/2A neizolată față de rețea

Recommended Posts

Bună seara! Subiectul acestei postări îl face o sursă în comutație de 12V/2A, pe care am cumpărat-o de la adresa de mai jos:

https://www.tehnoelectric.ro/produse/75_211_sursa_de_alim_in_comutatie_100_240v_12v_1_1_2a_emc

Nelămurirea mea este legată de faptul că pe borna de ieșire (la masa) se simte tensiunea de rețea la simpla atingere. Menționez că sursa scoate cei 12V, este normal ca aceasta să nu fie izolata fată de rețea? Am desfăcut sursa fără a face modificări în ea, oare am scurtcircuitat ceva fără să-mi dau seama?

 

Link to post
Share on other sites

Nu are cum să aibă contact direct cu reţeaua, ce simţiţi e doar un curent indus capacitiv.Totuşi trebuie verificat să nu fie vorba de un condensator străpuns, unele surse au un condensator între partea primară alimentată la potenţial ridicat şi secundar, valoarea lui fiind uzual de ordinul nanoFarazilor şi tensiunea de lucru de ordinul kiloVolţilor, deci foarte improbabil de străpuns, dar cine ştie ? Poate o proastă montare îl face să atingă alte trasee, sau poate e spart şi armăturile se ating...

Link to post
Share on other sites

 Pe langa ce specifica Validae mentionez ca sunt chinezisme prost construite,chiar periculoase.Adica nu se realizeaza bine separarea fizica corespunzatoare intre primar si secundar.Uneori nici infasurarile transformatorului nu sunt bine izolate una de alta.

 Pune poze cu aparatul desfacut.Vedere de sus si de sub cablaj.Sa-si dea lumea cu parerea.Daca e ok ,cauza,cum s-a mentionat,poate fi un condensator strapuns sau traful.

Link to post
Share on other sites

Cum scriam anterior, cauza acelui curent rezidual pe care-l simţi e un condensator pe care l-am încadrat cu roşu.Verifică-l să nu fie străpuns, e foarte puţin probabil.Dacă nu te atingi simultan cu corpul de pământ, beton sau calorifer, n-ar trebui să simţi un astfel de curent care e absolut nepericulos.Dacă totuşi îl simţi, ai o sensibilitate foarte mare a pielii şi probabil eşti genul care se poate electrocuta rău de tot, dar repet...în cazul de faţă nu trebuie să te îngrijoreze.

OSIBzGP.jpg

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Exact ce a spus Vali doream si eu sa-ti spun.

Mai poti sa faci ceva: dezlipeste condensatorul respectiv - ar trebui ca sa nu se mai simta nimic, daca totul este normal.

 

Fara condensatorul respectiv sursa va functiona normal, rolul lui este numai de deparazitare. Eu in unele montaje le scot in mod activ pentru ca doresc separare totala primar-secundar.

 Cu condensatorul scos trebuie sa te asiguri ca are rezistenta peste 10 MOhmi, bine ar fi sa probezi cu o sursa de curent continuu pe la 350V si sa masori curentul care ar trebui ca din legea Ohm sa-ti dea rezistenta peste cei 10MOhm.

Daca totul este OK si doresti poti pune la loc condensatorul.

 

PS - nu trebuie ca tu sa ai sensibilitate anormala, depinde si cum este cablata instalatia ta electrica 230V~, si ce rezistente/capacitati parazitare sunt in locul unde ai sesizat.

Am avut si cazul ca un radiou de foarte mica putere functiona cu un singur pin de la priza conectat... (nu ca este de dorit...)

Edited by Dxxx
Link to post
Share on other sites

 Mihai.Esti norocos!Nu e chiar o pocnitoare,are CI de comanda si vad ca primarul e bine distantat de secundar.Atat ca nu stiu daca iti duce cei 2 A max.Numai daca o testezi in sarcina.

 In rest obs colegilor sunt pertinente.Poti testa varianta cu condensatorul scos sau inlocuit cu altul,de tensiune minim 2kV.

Link to post
Share on other sites

Fa un test: leagă un bec cu filament între nulul rețelei și ieșirea sursei tale. Unul de putere mai mica. Vezi dacă se aprinde.

Nu are voie sa se aprindă.

Dacă se aprinde poți arunca liniștit sursa, dacă nu se aprinde poți încerca să o folosești dar sa legi masa consumatorului la inpamintare. 

Link to post
Share on other sites

Am măsurat cu un multimetru tensiunea între masa ieșirii sursei și nulul rețelei de 220V și am obținut valoarea de 80 V. Nu am un bec mai mic de 220V/100W, dar l-m legat între masa ieșirii sursei și nulul rețelei, însă nu s-a aprins. Am înseriat un ampermetru pe scala de 200mA, AC, însă nu am avut nici o indicație pe ecran.

Link to post
Share on other sites

Nu se vede bine in poze, insa se pare ca sunt ceva pete pe spatele cablajului exact intre pinii trafului. L-as curata bine, orice mizerie duce la reducerea distantei de izolare.

 

Se poate ca si traful sa aiba o izolatie defecta.

Edited by Mircea
Link to post
Share on other sites

Acele pete sunt de la fluxul decapant, am văzut la multe aparate aşa ceva şi uneori chiar m-am gîndit să nu fie de la ceva condensatori scurşi.Astea sunt aparate lipite manual, şi chinezoaica dă cu flux cu o pensulă pe placă şi n-o mai spală...

Link to post
Share on other sites
On 10/16/2020 at 3:34 AM, mihai 7 said:

este normal ca aceasta să nu fie izolata fată de rețea?

De n-ar fi fost izolata fata de retea, n-ai mai fi deschis topicul asta.

 

On 10/16/2020 at 7:00 AM, validae said:

unele surse au un condensator între partea primară alimentată la potenţial ridicat şi secundar

Nu unele, ci toate au acel cond Y2.

 

Ce simti tu Mihai e normal, rezolvarea nu-i inlaturarea lui complet, ci eventual o reducere a valorii, oricum 2,2n pare cam mult pentru o sursa asa mica.

Pune 1n Y2 si ar trebui sa fie mai bine.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines