Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Florin Munteanu

Precizie de mãsurare

Recommended Posts

Bunã ziua electronişti adevãrați. Vã rog sã-mi explicați de ce apar aceste diferențe de mãsurare între aceste aparate din pozã. Unul este un multimetru mai vechi iar celalt o prizã cu contuar nouã care î-mi poate indica mai mulți parametrii ( curent, tensiune, cosinus fi, fregvența rețelei). Nu vã uitaţi la indicația în kilowatti fiindcã e rãmasã memoratã de la o mãsurare precedentã. Mã intereseazã diferența care apare la mãsurarea tensiunii de rețea. Vã întreb pe voi fiindcã cred cã sunteți cei mai pricepuți sã dați sfaturi. Vã mulțumesc anticipat.

20201015_094154_compress13.jpg

20201015_094424_compress43.jpg

Link to comment
Share on other sites

Acolo aveţi practic nevoie de un al treilea aparat cu calibrare metrologică serioasă, ca să vedeţi care dintre cele două se apropie mai mult de valoarea reală.Cu prizele astea e o loterie, unele pot măsura destul de corect, dar trebuie comparată măsurătoarea cu aparate cu precizie cunoscută, ele fiind destinate doar măsurătorilor orientative.Adică poţi vedea cam cât îţi consumă un frigider într-o zi, sau un boiler sau un alt aparat casnic, ca să ştii ce aport au la consumul lunar al casei, dar nu trebuie să te aştepţi la precizii foarte ridicate de la astfel de aparate, câtă vreme unele nici n-o specifică clar în prospect.

Link to comment
Share on other sites

Aparatul DT9205 am folosit si eu cindva si stiu sigur cum masoara, mai exact el nu masoara TRUE-RMS iar valoarea masurata este egala cu valoarea RMS doar daca tensiunea (sau curentul) masurata este pur sinusoidal fara nici o armonica. Cum tensiunea de la priza acum este foarte deformata sint sanse foarte mari ca masuratoarea cu el sa fie eronata.

Contorul respectiv de energie nu-l cunosc dar daca acel contor poate masura si energia activa si cea reactiva si poate calcula si factorul de putere atunci inclin sa cred ca ar trebui sa faca masuratori mai corente din punct de vedere al valorii RMS.

Deci din punctul meu de vedere, daca contorul respectiv stie sa masoare ce am amintit, atunci masuratoarea cu el este mai corecta.

Link to comment
Share on other sites

Multimetru acela digital foarte ieftin este totusi acceptabil privind clasa de precizie, avand la baza un integrat specializat ICL7106(chiar daca o clona, nu unul original de la firmele de prestigiu ICL sau Maxim). Priza aceea cu contoar are la baza doar un microcontroller care afiseaza nivelele de tensiune pe care le gaseste la bornele unui rezistor, clasa de precizie...avion.

Link to comment
Share on other sites

Multimetrul are sigur o clasă de precizie mai ridicată decât priza, chinezii respectă de obicei clasele indicate chiar şi la aparatele ieftine.Priză cu contor am şi eu şi măsoară destul de bine, indică şi factorul de putere.

Posibil ca unul dintre aparatele colegului să nu fie în regulă, de aceea trebuie verificate cu un aparat serios.Ca şi comparaţie indicaţia prizei mele cu contor, lângă un multimetru TRUE RMS adevărat :

dYJ65Sp.jpg

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

La 02.07.2020 la 15:44, mama a spus:

Întreabă-l pe @RST. El e singurul mare specialist în Waxiba de pe aici. :rade:

Chiar crezi ca ai vreo șansă să găsești o schemă pentru pocnitorile alea chinezești? Aveam eu una asemănătoare cred (măcar așa...pentru orientare) pe undeva, printr-un calculator. Dacă o găsesc o postez aici.

Precizează cu ce componente e făcut sau pune o fotografie în care să se vadă clar acestea.

 

LE

Dacă e modelul cu microSD și USB, e făcut în jurul unuia dintre modulele care se găsește prin toate gunoaiele alea de boxe active chinezești cu lumini prin difuzoare și nu prea văd ce ai putea repara la el.

 

Acum 43 minute, sesebe a spus:

 

 

Priza care indicã consumul poate mãsura urmãtorii parametri: puterea, consumul, tensiunea, curentul, fregvența rețelei şi cosinus fi.

Link to comment
Share on other sites

Împrumută un aparat TRUE RMS şi verifici tensiunea simultan cu toate trei, atunci te lămureşti care minte din cele două.Poate ai avut ghinion să nimereşti o priză mai prost calibrată, la mine dă valori foarte apropiate de adevăr, cum se poate vedea şi în poza postată.

Link to comment
Share on other sites

Acum 34 minute, validae a spus:

Împrumută un aparat TRUE RMS şi verifici tensiunea simultan cu toate trei, atunci te lămureşti care minte din cele două.

Ma indoiesc...

"Cine are un ceas stie intotdeauna cit e ora, cine are doua sau mai multe nu e sigur niciodata" - proverb elvetian.

Link to comment
Share on other sites

Deja nu ştie care e valoarea tensiunii de reţea acolo.Eu acord mai multă credibilitate acelui DT9205 decât prizei contor în acest caz, dar diferenţa dintre măsurători e cam mare ca să fie ignorată.Deşi o precizie de 5% pentru priza aia n-ar fi ceva ieşit din comun.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines