Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Tzontonel

Solutie (spray) pentru eliminarea (reducerea) transparentei pentru o perioada limitata

Recommended Posts

Buna ziua,

Acest subiect se suprapune peste mai multe domenii de interes, insa consider ca aici e cel mai potrivit. Asadar, caut "solutie" pentru a reduce transparenta unor materiale pentru o perioada limitata (de exemplu sa se evapore dupa o perioada de timp rezonabila).

Altfel spus, caut o solutie tehnica pentru a pulveriza o suprafata care este transparenta (sticla) pentru a o fotografia, iar ulterior substanta (stratul acoperitor) sa se evapore. Eu ma gandeam la acele spray-ri din comert ce apar in perioada sarbatorilor de iarna care imita zapada si se folosesc pe geamuri/alte suprafete. Insa sunt cateva minusuri: (i) strat gros neregulat; (ii) dureaza mult pana se evapora. 

Are cineva sfaturi/idei mai bune. Alternative?  

Link to post
Share on other sites

Inteleg ca vrei o solutie cu care sa acoperi o bucata de ceva transoarent, apoi sa indepartezi stratul, ca sa revina transparenta? Indepartarea stratului, e mecanica? Ca asa, poti pulveriza fin alcool, care apoi se evapora.

Link to post
Share on other sites

Multumesc @icar pentru sugestie. Problema este ca alcoolul creeaza reflexii. Doresc o solutie pentru a face obiectul transparent cat mai opac/mat. Indepartarea stratului poate fi mecanica (desi prefer o metoda non-invaziva), insa sa nu presupuna forte mecanice mari, astfel incat sa deterioreze suprafata/suprafetele (ex. siliconul).

Link to post
Share on other sites

Acum 19 ore, Defro a spus:

Daca dai mai multe detalii poate ai sanse. Ce vrei sa pui in evidenta cu matuirea temporara?

Poate ca asta te satisface.

Sau asta.

 

Dupa cum am spus, vreau sa fac fotografii la produse care au transparenta, dar nu vreau sa-mi iasa reflexiile sau fundalul. Vreau sa fac poza ca si cand e suprafata mata - dar acest lucru sa fie cat mai non-invaziv.

De exemplu: sa pulverizez produsul cu o substanta ce face suprafata mata, fotografiez, iar apoi intr-un timp sa se evapore/dispara. In engleza termenul ar fi: delustrant (nu am gasit o traducere in limba romana).

 

Acele solutii Spray par a fi o solutie foarte buna! O sa incerc.

Edited by Tzontonel
Link to post
Share on other sites

Va multumesc tuturor pentru ajutor!

@sesebe folosesc deja filtre de polarizare circulara si liniara pentru a elimina o parte din reflexii. Marea problema e transparenta. Pe care o voi elimina cu acele spray-ri mentionate mai sus.

Link to post
Share on other sites

solutie de gelatina. E transparenta dar transparenta i se poate micsora cu diversi aditivi sau coloranti praf care se dizolva sau nu in apa. Pentru diverse efecte se pot incerca bile reflectorizante care se folosesc la vopseluri reflectorizante. In schimb pulverizarea cu un pistol e destul de dificila deoarece atat pistolul folosit cat si solutia trebuie sa fie incalzite la 40-50 grade.

Apoi geamul se curata usor cu apa calda la 60 grade.

Link to post
Share on other sites

Racesti sticla in frigider si cand o scoti se va acoperi cu condens.

Pentru fotografierea unor obiecte, ideal ar fi sa iti construiesti o cabina/cort unde sa ai si o iluminare uniforma. Cauta pe google 

portable photography studio kit

Edited by one
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines