Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina rezistiva de mare putere


Postări Recomandate

Buna colegi 

 

As apela la experienta dvs.  Din ce se poate realiza o sarcina de putere, pentru testarea unui invertor de sudare ? Cupland acea sarcina, macar si pentru scurta durata, sa am posibilitatea sa pot masura, direct sau indirect, curentul care o strabate. Sau mai simplu spus, capabilitatea in curent a respectivului invertor. Fie ca a fost reparat, ori invertorul este nou si in buna traditie a produselor care ne-au invadat piata, stiti, sunt convins, cam ce se vinde...

 

 Am cativa amici, care si-au luat scule cu nume indoielnice, cu parametri declarati de 200-300 de amperi, ori chiar peste, alimentate la reteau monofazata de 220 de volti, usoare si cu multe lipsuri pe la interior. Daca aparatele respective afiseaza valori de sute de amperi pe afisorul de pe panou, unii chiar cred asta. Ar fi utila o campanie sustinuta, de lamurire a masei de utilizatori sa nu cumpere asa ceva.  Eu sunt adeptul declarat al invertoarelor alimentate trifazat, macar acolo curenti se apropie de valorile declarate. 

 

 In fine, ar fi bine ca acea sarcina sa fie realizata dintr-un material capabil sa prezinte o rezistenta cat mai stabila in valoare, chiar daca materialul se incalzeste puternic la strabaterea curentului mare.  Si nu-mi dau seama cum s-o fac. 

 

Va multumesc

Editat de digioptic
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Simplu! Multe rezistente in paralel, si cind spun multe asta chiar inseamna multe.

Tensiunea de arc este undeva intre 20V si 30V. Sa consideram 20V si rezistente de 16W. In cazul acesta putem folosi rezistente de 22ohm si ar rezulta intre  0.9A la 20V si aproape 1.4A la 30V. Folosind 100 bucati in paralel se poate teta pt surta durata iesirea unui invertor de sudura.

Mai exista si o varianta: un rezistor facut din fir rezistiv, foarte multe in paralel.

Este si un proiect pe forum de genul acesta dar fiind mai vechi de 1 an nl vei gasi cu functia de cautare a forumului, trebuie cautat cu goagle.

Link spre comentariu

Există sârmă rezistivă cu diametrul de 2-3mm din care poţi face rezistenţă de putere mare, îţi mai trebuie ceva mosoare ceramice ca s-o montezi pe un panou.Exact în topicul cu pricina îi arătasem colegului mac o rezistenţă de putere cu astfel de sârmă, are suportul de ceramica de circa 8cm diametru şi lungimea de circa 40 cm.Să văd dacă mai am poza pe undeva, rezistenţa sigur o mai am prin mansardă.

Link spre comentariu

Multumesc frumos de raspunsuri colegi !  Am citit cu mare interes, o perioada lunga, postarile dvs. din alte topicuri. 

 

Si eu m-am gandit la o solutie de "manunchi" de rezistori bobinati de putere, pana obtin o sarcina sa reziste macar cateva secunde, suficiente sa pot masura. O sa studiez mai bine si calea asta. Cum imi plac trifazatele, ce fac daca sarcina trebuie sa reziste la 400 sau chiar peste de amperi ? Ajung la scoruri destul de mari cu cel putin 400 de rezistori. Dar poate nu, daca gasesc o sursa de componente cu preturi mai pamantene.

 

Si la firul rezistiv m-am gandit, pe vremuri se gasea un aliaj de nichel-crom si nu mai stiu ce alte metale. Popular ii zicea "nichelina", apoi cand bobinam rezistori pentru amplifuri de putere, gasem un fir pe baza de aliaj cu mangan, ii spunea popular "manganina" sau constantan. In fine, ar fi o solutie mai putin costisitoare sa pot cumpara un fir sau platbanda din material rezistiv. Nu mi-as face probleme de suport, cred ca si o caramida de samota, folosita la captusirea cuptoarelor, se poate folosi la nevoie. Sigur ca e mult mai elegant cu mosor de ceramica. Danyk.cz, folosea cu succes sarcini de genul asta, nichelina pe mosoare, probabil de la radiatoarele electrice de caldura. Poate si rezistentele pentru masini de spalat sau boilere, ar putea fi si ele o solutie. Dar nu stiu cat de constanta e rezistenta electrica la incalzire. Dar firul rezistiv ar fi in acest caz, ce mai buna solutie, daca materialul e unul cu stabilitate termica mai buna.

 

Masurarea in timp ce sudez ? Si asta ar fi o solutie, dar, electrozi de 6 sau mai grosi, sa duc un trifazat mai rasarit la limita, nu prea am vazut la noi. Eu cu electrod mai gros de 5 nu cred ca o sa lucrez vreodata. Dar ca sa verific un echipament, chiar merita sa fac un sacrificiu cu o sarcina capabila.

 

 Cum ziceam mai sus, am citit cu mare interes postarile dvs. si chiar am ramas placut impresionat de modul cum a dus la capat depanarea un coleg, cu un telvin parca, folosind sarcina rezistiva si verificand regimul termic de functionare a circuitelor de putere. Laudabil ! Mai ales ca e si un iubitor de animale.:aplauze

 

 Daca voi reusi intr-un final sa realizez o astfel de sarcina, voi posta si poze. Sfaturile sau criticele dvs. vor fi de folos. Va multumesc ! :reytre

Editat de digioptic
Link spre comentariu

Pentru depanare merita sarcina, la fel pentru determinarea cu precizie buna a caracteristicii de iesire a invertorului.

Pentru test de curent sint suficienti electrozii si un cleste ampermetric de curent continuu.

Pentru curenti mari sint suficienti electrozii de craituire, cei din carbon.

https://www.emag.ro/electrozi-craituire-din-grafit-cuprat-10mm-50-bucati-agc3-8x12/pd/DWMBQMMBM/

Invertor sa aveti sa`i duca!

Editat de Ion_Bumbu
typo
Link spre comentariu

Multumesc de oferta. Chiar puse in paralel, nu rezulta o sarcina rezistiva sa pot duce in curent maxim un invertor. La 2.66 ohmi, ar rezulta un curent de doar 13.5 amperi. Aproximativ, daca tensiunea in sarcina e cum se zice la parametri declarati, de 36 de volti. Poate si mai mica, nu stiu pana nu masor in sarcina. As putea sa le modific, dar cred ca e pacat de lucratura daca au fost facute pentru audio. 

 

 Cred ca-mi fac prea multe probleme cu materialul. In fond, masuratoarea nu este una foarte exacta. Sa pot spune, da, asta scoate 385 de amperi cu o precizie de 0.5%. E o prostie sa urmaresc asa ceva. E foarte utila o sarcina sa pot face teste dupa o depanare, sau de ce nu, sa vad capabilitatea unui presupus invertor construit in regim de amator. Aici, e necesara o sarcina cat mai stabila in temperatura si cat se poate de capabila sa reziste "torturii" amperilor multi, un timp de cateva minute. Altfel, pentru testarea scurta (3-5 secunde) sa vad capabilitatea unui invertor nou sau utilizat, cred ca ma pot baza si pe o bara de otel folosita la armare betoane in constructii. Dar asta, doar pentru masuratori scurte.

 

 Sunt in cautari, inca, de material...:multumesc

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Asa cum arata, pare mai degraba un panou de incalzire, banuiesc, nu sunt sigur. Ori, un rezistor de incalzire, isi mareste rezistenta la incandescenta. Tocmai asta e cel mai greu la o sarcina, sa fie capabila de constanta a curentului strabatut prin rezistorul de putere.

 

 Am facut o revizie la vechiul meu proweld MMA 300I si am constatat ca nu e rau deloc. Functioneaza perfect ca in prima zi. Am deja o mufa de conectare DX50 si una de panou, mama, de acelasi calibru si intr-e dansele vreau sa interpun un SHUNT de 4-500 de amperi, sa pot masura curentul livrat in timp real, pe electrodul cel mai gros care este suportat de invertor. Am facut si o revizie la cable, pe langa setul cu sectiune de 25 si 35 mm2, am gasit cablu adevarat de 50 si 70 mm2, romanesc facut la Bistrita. Dar cand zic adevarat, chiar asa este, credeti-ma pe cuvant. Nu mizeriile venite din china, de aluminiu cuprat sau mai stiu eu ce inlocuitori cu sectiune micsorata la limita suportabilitatii curentului. Am gasit la Dedeman clesti de electrod si clema de masa cu alama de la WELDLINE. Setul cu cablu de 70 mm2 o sa-l folosesc rar, poate doar la invertorul nou JASIC de 400 Amperi. Scopul lui principal, fiind utilizarea la masurare. Clestele este unul capabil sa suporte 400 de amperi, chiar daca numai la 35%. Pentru setul cu 50 mm2 am un cleste mai mic, capabil si el sa duca 300 de amperi. La fel si clema de masa. Nu stiu daca fac bine, dar eu seturile de cable le fac cositorite si pe cablu-mufa si la cleste-cablu. Macar sunt sigur ca nu mai introduc rezistente de contact parazite. Intra ceva cositor la un set...:rade:

 

  Am vazut in catalogul WELDLINE, o chestie tare interesanta, o contactare la masa cu magnet. S-au gasit la LIDL niste magneti patrati sau dreptunchiulari, cate doi, legati cu niste tije, putand obtine mai multe unghiuri la cuplarea unor piese. Ma gandesc sa fac o "clema" de masa cu un astfel de magnet, "imbracand-ul" cu doua placi de alama pentru contactare pe piesa.

 

https://www.tehnoelectric.ro/produse/78_268_sunt_500a_75mv

 

https://www.weldline.eu/sites/weldline/files/2020/04/22/weldline_catalog_2020_0.pdf

 

 

Editat de digioptic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări