Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
phil7

reparatii sintetizatoare analogice

Recommended Posts

Buna ziua

 

caut un electronist bun, preferabil Bucuresti, pentru a repara un sintetizator analogic Roland Jupiter 4. Iata aici interiorul sau.

 

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3AJupiter-4_voice_cards.jpg&psig=AOvVaw2KFkqnStOMTtNyDbAS17hh&ust=1602170736670000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCPiE7KTlouwCFQAAAAAdAAAAABAI

 

Am ceva scheme electronice la el.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fen.audiofanzine.com%2Fanalog-synth%2Froland%2Fjupiter-4%2F&psig=AOvVaw2KFkqnStOMTtNyDbAS17hh&ust=1602170736670000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCPiE7KTlouwCFQAAAAAdAAAAABAZ

 

Un service din Canada mi-as spus ca una dintre placile electronice nu aloca corect semnalul catre cele 4 placi generatoare de sunet si ca sa verific cu un ESR metru condensatorii.

 

Are cineva experienta in asa ceva? Exista un service foarte bun in Austria dar mi se pare complicat sa il trimit pana acolo pentru ca are circa 30 de kg greutate si e mare.

 

Multumesc anticipat.

Florin

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Am avut la reparat mai demult un sintetizator Vermona cam de aceeaşi vârstă cu Rolandul, era al fratelui unui coleg de serviciu.Greu plumb şi acela, 25-30kg dintre care numai carcasa avea jumătate.Pe acela cursese apă de ploaie şi cedaseră un stabilizator şi un integrat convertor serie/paralel de la tastatură, practic jumătatea din stânga nu funcţiona.Din păcate, deşi am depistat circuitul defect nu am reuşit să-l cumpăr, fiindcă deşi în Germania era o firmă care mai deţinea matriţa circuitului, era dispusă să-l producă doar în minimum 100 de bucăţi....ori era inutil să iau 100 de integrate care se folosesc doar la un sintetizator de muzeu.

Problema a fost că am pierdut multe ore de stat cu ochii în cablaje şi scheme degeaba....pot spune că m-am ales doar cu ceva experienţă.

Dar de ce doriţi repararea unui astfel de sintetizator vechi, pentru colecţie ?  E depăşit din punct de vedere tehnic cu mult de către orice jucărie muzicală actuală de numai 100-200 Lei, excepţie făcând tastatura care la sintetizatoarele vechi era cu contacte argintate, în loc de ,,preşuri,, de cauciuc acoperite cu carbon, ca la telecomenzi.

Am descărcat tot manualul service al ăstuia, e un coşmar....la câte semireglabile şi condensatori electrolitici sunt prin el, era de mirare să mai funcţioneze corect după 40 de ani.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites
Acum 3 ore, validae a spus:

 

Dar de ce doriţi repararea unui astfel de sintetizator vechi, pentru colecţie ?  E depăşit din punct de vedere tehnic cu mult de către orice jucărie muzicală actuală de numai 100-200 Lei, 

Vorbesti in necunostinta... sinturile vechi analogice sunt la mare cautare si se vand pe bani grei. Sunt folosite de artisti mari pe scene cu zeci de mii de oameni in fata lor. Sunetul lor specific cum ar fi Moog -ul sau Hammond-ul nu pot fi reproduse fidel nici de sinturile state of the art.

Link to post
Share on other sites

Un Fender Rhodes Stage piano din mijlocul anilor 70 incepe de la 2500 dolari, este cautat de performeri de jazz, cu toate ca are un singur timbru sunet..... 

Este unul NOS pe ebay la 9500 euro..... 

Roland Jupiter 4 costa pe ebay. de intre 1800 si 5000 euro, au acolo o gramada de piese de schimb, placi, clape, rom cu firmware upgradat etc. Un specialist cu experienta in domeniu ar trebui gasit, nu sunt asa usor de reparat. 

Link to post
Share on other sites

Jupiter 4 are un sunet aparte. Are caldura și profunzimea sunetului analogic greu de obținut cu alte sintetizatoare moderne. De altfel fiecare sintetizator are particularitățile lui. Altfel nu ar exista atâtea modele. Iar pentru mine acest model are și o notă nostalgică fiind primul pe care l am vazut în adolescență.

Link to post
Share on other sites

Ar fi bine să pui un filmuleţ demonstrativ, unde să se vadă/audă exact ce şi cum.Îl poţi urca pe YouTube şi pui link-ul aici...

Edited by validae
litere
Link to post
Share on other sites

Placa de distributie a semnalului pentru voci nu functioneza corect. Are 4 placi ( una pentru fiecare voce) si o placa ce le controleaza. Aceasta nu functioneaza asa incat cand apesi 4 asset (4 voci) a doua sau a treia nu functioneaza. Am schimbat placile de voce intre ele si efectul este acelasi. Deci este placa ce le controleaza.

Un inginer din Canada mi-as psu ca ar putea fi stricati niste condensatori de pe aceasta placa.

Link to post
Share on other sites

Puteţi pune o poză cu acea placă, de aproape ? Ar fi mai uşor de trimis la reparat doar placa, decât tot sintetizatorul, în caz că nu găsiţi pe cineva din zonă.Deşi ideal ar fi ca tot sintetizatorul să fie dus la reparat...dar mai e şi destul de riscant transportul, nu numai scump.Nu poţi să ştii cum trântesc curierii coletele.Că pentru unii, ori un scaun, ori un sintetizator sunt doar nişte colete mari, pe care le pot răsturna sau trânti...

Eu aş fi dispus să vă verific şi repar fie acea placă, fie toate plăcile de voci modulare, în condiţiile în care se (mai) pot găsi circuitele integrate utilizate acolo, dacă nu găsiţi pe altcineva dispus pe la noi.Tot sintetizatorul nu-l pot primi, dat fiind spaţiul redus în care pot lucra momentan.Veţi face o poză martor cu detalii a plăcii, care să ateste starea iniţială şi să vedeţi ulterior exact ce s-a înlocuit.Dacă nu voi găsi nimic defect, sau nu pot s-o repar, nu vă costă decât contravaloarea transportului dus/întors.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines