Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soft-start - discutie Sara

Recommended Posts

• Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Releu 20A inductivi e greu spre imposibil de gasit. Plus dimensiunile.

Depinde ce releu solid state folosesti, caci majoritatea fac comutarea la trecerea prin zero a tensiunii. Ceea ce nu e preferabil. 

Schema de mai sus tot un releu solid state, insa poti face comutarea cand tensiunea e in jurul valorii maxime. Cu avantajul aferent.

Solutii exista pentru toate gusturile.

Si ce, releului cu contacte mecanice cu izolatia tipica de 1kV si nu ii sunt afectate contactele? Acolo cine stinge arcul? Tot fara snubber.

Stiu, o sa spui ca spike-ul e cu atat mai mare cu cat deschid mai repede. Aici ai dreptate, dar daca controlez timpul de deschidere...

Acum 4 ore, Mircea a spus:

Stiu, o sa spui ca spike-ul e cu atat mai mare cu cat deschid mai repede. Aici ai dreptate, dar daca controlez timpul de deschidere...

Dar daca îl conectati la maxim de tensiune si îl deconectati la minim?

Daca faci decuplarea la curent zero prin traf, asa cum face un unul detectie la trecerea prin zero, spikeul de autoinductie dispare.

Conectarea la o tensiune diferita de zero nu este nici o problema, doar curentul creste brusc dar se prosupune ca exista rezerva pt acest caz.

Edited by sesebe
On 10/1/2020 at 1:45 AM, franzm said:

Dar daca îl conectati la maxim de tensiune si îl deconectati la minim?

Am sapat un pic, si ca sa simplific la minimum numarul de piese, am ales sa testez o functionare cu un PIC care stie ZCD. Astfel, ma pot juca cum vreau cu momentul in care comand.

Practic, in plus la schema cu mosfetii avem un integrat de 14 pini (nu exista ZCD la 8 pini), o rezistenta, un condensator de filtrare si un condensator de decuplare. Restul e soft.

ZCD (zero cross detection) este o functie care permite aplicarea tensiunii de retea printr-o rezistenta de limitare (cat sa fie sub 300uA). Ca sa se evite zbarnaiala intrarii ZCD se filtreaza cu cativa zeci de pF. Astfel exista o intarziere de cateva zeci de usec la detectie. Infim comparativ cu cei 4-5ms (la 60 sau 50Hz) ai unui sfert de alternanta. E fezabil.