Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
bigpriap

Probleme motor Grundig TK27L (magnetofon lampi)

Recommended Posts

Cel mai probabil una sau ambele spire in scurt de pe miezul statoric este/sunt intrerupte.

Incercati sa-l invartiti mai mult intr-un sens; daca porneste, este clar una dintre spire.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@ iop95 E greu de invartit cu mana alimentat, e puternic franat magnetic. O sa incerc cu un patent. Nu l-am desfacut sa verific statorul - bucsa cred ca e presata, o sa incerc sa o incalzesc sa vad daca iese usor.

 

@ Florinmar 

Nu are joc lateral semnificativ, am atasat si link-ul spre filmare, se invarte usor cu mana si isi pastreaza miscarea de rotatie.

 Nici in ax nu pare sa aiba  joc exagerat. Nu am mai vazut modul asta de conectare - jonctiunea celor doua bobine inseriate din motor e conectata la jonctiunea celor doua infasurari de 110 V ale transformatorului.

 

Edited by bigpriap
Link to post
Share on other sites

Vedeţi că fie are joc mai mare într-o bucşă şi când e alimentat, câmpul polar ,,trage,, rotorul din zona cu joc până se lipeşte realmente de stator, fie bucşele sunt bune, dar e deplasat unul din scuturile rotorului.Am mai avut astfel de probleme, se rezolvă recentrând rotorul din şuruburile de fixare ale scuturilor, sau schimbând bucşele.Dacă nu e din asta, aveţi o înfăşurare conectată invers.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Decuplati pe rand borna 2 apoi 4 si vedeti daca se intarte mai usor si porneste in directia respectiva.

Verificati daca e contact ferm intre pinii 3-6 de la selectorul de tensiune.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

3-6 face contact ok, am masurat tensiunile pe motor, plus ca transformatorul functioneaza OK, filamentele se inrosesc bine, nu ca la 3 volti si ceva. Cum il duc pe masa de lucru o sa deconectez 2 si 4 sa vedem ce se intampla, multumesc de sugestie. Aparatul l-am saltat sambata din targul  de la Valea Cascadelor, l-am desfacut si verificat numai sumar. Nu am experienta cu depanatul motoarelor insa jocul axului rotorului pare OK. O sa incerc sa il desfac din aparat, sa vedem cat de usor o sa iasa fulia.

 

Whats-App-Image-2020-10-04-at-20-17-01.j

 

Whats-App-Image-2020-10-04-at-20-17-58.j

 

 

 

Din pacate, capul universal e jalnic, si nici mecanica nu e prea OK. Mi-ar placea sa il fac sa mearga sa vad cum suna un magnetofon pe lampi. Din copilarie imi amintesc ca am fost foarte placut impresionat de un Philips. In viitor mi-as dori sa implementez pe un transport de magnetofon serios un preamplificator de redare pe lampli, si schema asta cu EF86 la intrare ar merge ca inceput. Din pacate, nu ma pricep sa proiectez singur un filtru NAB sau CCIR. Sunt o multime de scheme de preamplificatoare RIAA, in schimb pentru cap de magenetofon (ca de casetofon pe lampi nu am auzit) nu am gasit nicio schema proiectata de amatori. 

Edited by bigpriap
Link to post
Share on other sites

Am incercat cu iversare, conectare pe rand a bobinelor - ciuda e ca incepuse sa miste.Motorul l-am desfacut, curatat reansamblat. am mai aranjat putin mecanica, am lipit un fir de la anodica si... i-am dat play. Motorul este Papst, bucsele se autocentreaza, cel putin motorulmerge foarte bine. Pe difuzorul lui se aude...  placut, Capul e tocit, curelele sunt cam intinse, are si brum dar... merge. Daca gasesc curele, si mai ales un cap ok (daca are cineva, cumpar sau ofer chestii interesante la schimb) sau merge slefuit cel actual, as reface si electronica. EF 86 si ECC81 ma astept sa fie bune (o sa le verific pe uTracer cand o sa am timp), finala ... ma gandesc sa resoclez o ruseasca in loc. Magnetofonul e pe 19.5, stereo si mediile, vocea suna frumos pe difuzorasul lui. O sa trag o banda si ceva semnale de test pe un magnetofon ok sa vedem ce poate pe iesirile de linie.

 

 

 

Benzile primite cu magul (nu am de astea mici) sunt trase prost.

 

 

Oricum, faptul ca e mai batran decat mine  si merge spune multe despre calitatea Grundig. Bine, ma indoiesc ca si nou fiind mergea ca asta pe 9.5, e alta clasa totusi.

 

 

Edited by bigpriap
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines