Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema activare releu prin ton audio


mihai 7
 Share

Recommended Posts

     Bună ziua! Doresc să realizez un sistem de închidere electronică a porții, controlat prin introducerea unui cod numeric, dar și printr-o comandă radio. Modulul de comandă prin cod numeric l-am realizat cu ajutorul circuitului integrat CD 4043, iar pentru comanda radio m-am gândit să folosesc o sonerie fără fir, care să comande un releu. La apăsarea butonului emițător al soneriei, în mod firesc în receptor se va auzi un ton polifonic. Cu ajutorul acestui ton doresc să activez un releu, care să stea activat o scurtă perioadă, necesară deschiderii porții, iar pentru aceasta am tot căutat scheme pe internet, dar fără rezultate pozitive. Menționez că semnalul generat de receptor este destul de slab, și unele circuite pe care le-am găsit funcționau pentru semnale mai puternice, dar nu pentru semnalul generat de sonerie. Unul dintre cele mai potrivite circuite este următorul:Audio activated delay.pdf Problema este că 1.) pe bornele de intrare apare tensiunea de alimentare (cred că este periculos pentru sursa audio) și

             2.) releul se activează și rămâne în aceasta stare atunci când conectez circuitul la sursa tonului audio, fără ca tonul să fie generat. Ce soluții îmi propuneți?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eu îţi recomand să intercalezi un optocuplor între sonerie şi releu.Semnalul de comandă trebuie luat nu de pe difuzor, ci de la ieşirea receptorului radio.Din păcate nu am o astfel de sonerie să văd cum e făcută comanda între receptor şi soneria popriuzisă.Se poate folosi şi semnalul audio, dar redresat cu o punte şi filtrat.Apoi se aplică pe optocuplor, care poate comanda ulterior orice temporizator posibil.

Ca să ştii cu ce nivel lucrezi, ia o punte redresoare şi pune-o în locul difuzorului soneriei, sau în paralel cu ea.După punte pui un condensator de circa 47uF/10V sau 47uF.Pui un led roşu direct pe bornele condensatorului şi comanzi tonul manual.Dacă ledul se aprinde bine, ai un semnal de peste 1,6V şi-l poţi folosi să comanzi optocuplorul fără amplificare, până la urmă difuzorul e comandat de un amplificator în clasă A de obicei.

Ce tensiune de alimentare foloseşte automatizarea porţii ? Ca să ştiu ce schemă să aplicăm, deşi temporizatoarele simple sunt destul de flexibile la alimentare..

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Optocuplor găseşti prin orice rahat de televizor vechi, încărcător de telefoane defect, etc...

E mai bine să separi prin optocuplor cele două montaje, fiindcă altfel se pot închide curenţi aiurea între ele dacă nu ştii să le interfaţezi şi ai rezultate ca mai sus....se comandă releul aiurea.Dacă chiar nu găseşti, poţi uşor improviza unul dintr-un led roşu şi o fotodiodă.Dar o să spui că nu ai fotodiodă...şi atunci poţi tăia ,,capacul,, la un BC107 sau aiurea şi pui ledul cu capul direct în gaura tranzistorului, dai cu bandă neagră peste amândouă şi Voila ! Ai un optocuplor...

Edit: am citit ulterior că întrebai dacă poţi improviza un optocuplor, eu tocmai scriam atunci cum poţi obţine unul.Merge perfect şi cu fototranzistor, uneori poţi folosi chiar două leduri roşii, unul ca emiter iar celălalt ca receptor, dar cu rezultate mai slabe, are nevoie de un etaj amplificator ledul receptor.

Tranzistorul optocuplorului îl conectezi în locul butonului ,,Push,, colectorul la pinul 2 şi emitorul la masă, în cazul folosirii unui NPN.Ledul optocuplorului îl conectezi fie la ieşirea de comandă a receptorului soneriei (dacă identifici punctul pe cablaj), fie pui o punte redresoare, un filtraj de 47uF şi legi ledul printr-o rezistenţă de 100-200 Ohmi la condensatorul de filtraj.Selectezi cea mai scurtă melodie a soneriei..

temporizator 555.gif

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Am legat o punte redresoare în paralel cu difuzorul, iar ledul roșu conectat la punte dă lumină și fără condensatorul menționat de Dvs. (Documentul de mai sus referitor la CD 4043 conține schema modului de control prin cod numeric).

Link to comment
Share on other sites

    O să încerc schema propusă de dvs. Dar mai departe, mai am o nelămurire: eu vreau ca atât modulul care folosește un cod numeric, cât și cel care constă în comanda radio să comande același releu (a se vedea circuitul cu 4043). Ce diodă folosesc în paralel pe releu (1N4148 din schema mea sau 4004 din cealaltă schemă)? Mai sunt necesare alte modificări în cele două circuite (se poate întâmpla ca accidental pe releu să cadă și tensiunea de 12 V comandata prin cod și cei 12V prin telecomandă, este vreun risc în acest caz?)

Link to comment
Share on other sites

Pentru comanda radio de ce  nu folosesti un modul bazat pe PT2262 telecomanda si PT2272 receptor ? Se pot cumpara pentru mai putin de 20 ron ambele. Nu m-am uitat pe scheme ca sunt pe telefon , dar cel mai elegant este cu un microcontroller. 

Link to comment
Share on other sites

Acum 6 ore, mihai 7 a spus:

Am legat o punte redresoare în paralel cu difuzorul, iar ledul roșu conectat la punte dă lumină

     Rectific această afirmație, ledul roșu dă lumină, însă puntea este legată în locul difuzorului, nu în paralel cu acesta. În condițiile afirmației de mai sus, ledul nu dă lumină.

     Am folosit un tranzistor BC 107 pe post de fototranzistor și acesta comută releul dacă este expus la lumină intensă. Lumina generată de ledul roșu, în condițiile specificate, nu excită suficient fototranzistorul pentru a comuta releul. Ce pot face?

Link to comment
Share on other sites

Pui fototranzistorul în configuraţie Darlington cu un al doilea tranzistor.Eventual testezi şi alte leduri, de diverse culori, poate joncţiunea e mai sensibilă la alte lungimi de undă.Recomandabil era să cauţi totuşi un optocuplor de fabrică, imposibil să nu găseşti un electrocasnic defect care să aibă aşa ceva.Cel mai uşor de găsit e un încărcător de telefon mobil defect, o sursă de PC, un DVD, etc..

:4n33-optoacoplador-con-fotodarlington-de

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Cel mai frecvent e modelul de mai sus, prin cam toate sursele în comutaţie se găseşte.La doi dintre pinii apropiaţi de pe o parte este ledul emiter, iar pe pinii opuşi fototranzistorul.Se pot uşor depista cu un multimetru pe domeniul de joncţiuni.

Link to comment
Share on other sites

     Am găsit un optocuplor într-o sursă de calculator. Am  uitat să menționez că soneria mea are și o semnalizare vizuală prin led, așa că am legat ledul optocuplorului în paralel cu ledul soneriei, iar ieșirea fototranzistorului din optocuplor am legat-o la circuitul recomandat de dvs. și...funcționează, dar releul stă activ prea puțin timp. Cum aș putea mări acest timp?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines