Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa de Sunet ISA


ALEKS

Postări Recomandate

Intre timp am terminat si o placa de sunet, pe bus ISA. O voi folosi in tandem cu restul de hardware pe care l-am construit de-a lungul timpului.

Suporta 44 kHz / 16-bit dar si 48 kHz / 16-bit precum si sinteza de frecventa OPL3 in MS-DOS sau Windows (pentru MIDI-uri).

 

isa-audio-interface-pcba16.jpg

 

Suna bine, pe jocuri de MS-DOS. In Windows 98 pot asculta MP3-uri si WAVE-uri. Deocamdata o folosesc cu drivere generice de la OPTi dar planuiesc sa-mi scriu singur driverele pentru DOS. Pe Windows nu prea ma intereseaza si nici nu-mi place sa scriu VXD-uri sau sa ma incurc cu WDM-ul.

 

A.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Cum le scoți așa repede?!  :clap:

 

După serie toate par a fi din anii 90.  De unde găsesti integratele?  Recuperezi mai întâi piese de pe alte plăci și pe urmă proiectezi cu ce ai, sau invers, faci mai întâi proiectul și pe urmă cauți componente NOS?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai in general timpul liber mi-l petrec cu electronica. E pasiune grea, de cand am facut primul montaj cu 2 LED-uri si BC107-uri din Tehnium pe o bucata de carton cu fire in spate. Asa ca, se aduna, o ora azi, 2 maine, si tot asa. Incet incet, mai iese cate o placa, un montaj, etc.

 

In general, initial, caut datasheet-urile pieselor pe care vreau sa le folosesc. Fara datasheet e dezastru. Mai bine zis imposibil de facut. Din pacate trebuie sapat dupa datasheet-uri. Unele se gasesc foarte greu si in general sunt scanate, tip poze, nu PDF. Pe urma e doar chestie de rutina: citit, notat pe caiet, desenat in programe de CAD, si tot asa pana iese dracia.

Integratele mai dubioase (chipset-uri, controllere diverse, etc.) le iau in general de pe eBay. Sau de pe utsource. Mai e un site de pe care mai luam piese dar imi scapa numele. Gasesti tot felul de piese vintage, doar ca unele costa cam mult.

Link spre comentariu

Și eu m-am întrebat.

 

După cât de aliniate sunt toate relativ la footprint, de exemplu condensatoarele picătură, arată de parcă au fost asamblate manual.  Cum a fost, ALEKS?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Multumesc.

Sunt plantate la mana. M-am distrat copios taind cu unghiera atatea picioare de rezistori si condensatori. Prefer sa lipesc integrate SMD cu oricati pini, decat rezistori individuali. Mi-am lipit la un moment-dat 2-3 straturi de banda Kapton pe degetul cu care tineam piesele mici, ca sa nu ma frig (prea tare)...

Si traseele le-am rutat tot de mana. Planurile de masa si diferitele alimentari tot de mana le-am trasat in straturile interioare.

 

isa-audio-interface-pcba4.jpg

Editat de ALEKS
Link spre comentariu
Acum 8 minute, ALEKS a spus:

Sunt plantate la mana.

 

Acum 8 minute, ALEKS a spus:

Si traseele le-am rutat tot de mana

 

Intre timp am dat peste saitul dvs. Se vad etapele de plantare. Arata super! Inca o data , felicitari sincere. Le meritati din plin.

Cat despre rutare, nu am lasat niciodata autoruterul sa-si faca de cap, mai ales la placi analogice. Uneori ia niste decizii de stai si te scarpini ce criterii a avut. Si eu rutez totul manual.

 

Desi spuneti ca sunteti "electronist de weekend", e greu de crezut ca in zona profesionala nu aveti tangenta cu sirmareala. Sunt multi profesionisti care nu lucreaza atata de frumos si de ingrijit.

 

 

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

Corect in legatura cu autoruterul. Face un mare dezastru. Unde mai pui ca arata groaznic cand te uiti la mizeria de trasee si via-uri generate.

 

Oricat de greu ar fi de crezut, ceea ce fac la munca nu prea are legatura cu electronica. Mi-ar fi placut sa lucrez in domeniu, dar ce voiam eu sa fac, nu era in localitatea mea. Si nici acum nu e, dupa multi ani. O idee ar fi fost sa fi plecat in afara tarii...

Pe de alta parte ma gandesc la faptul ca daca as fi presat la munca sa fac cine stie ce montaj cu un deadline imposibil, cel mai probabil n-as aloca atata timp pentru optimizari si layout-design.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări