Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ALEKS

Placa de Sunet ISA

Recommended Posts

Intre timp am terminat si o placa de sunet, pe bus ISA. O voi folosi in tandem cu restul de hardware pe care l-am construit de-a lungul timpului.

Suporta 44 kHz / 16-bit dar si 48 kHz / 16-bit precum si sinteza de frecventa OPL3 in MS-DOS sau Windows (pentru MIDI-uri).

 

isa-audio-interface-pcba16.jpg

 

Suna bine, pe jocuri de MS-DOS. In Windows 98 pot asculta MP3-uri si WAVE-uri. Deocamdata o folosesc cu drivere generice de la OPTi dar planuiesc sa-mi scriu singur driverele pentru DOS. Pe Windows nu prea ma intereseaza si nici nu-mi place sa scriu VXD-uri sau sa ma incurc cu WDM-ul.

 

A.

Edited by ALEKS
Link to post
Share on other sites

Cum le scoți așa repede?!  :clap:

 

După serie toate par a fi din anii 90.  De unde găsesti integratele?  Recuperezi mai întâi piese de pe alte plăci și pe urmă proiectezi cu ce ai, sau invers, faci mai întâi proiectul și pe urmă cauți componente NOS?

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites

Pai in general timpul liber mi-l petrec cu electronica. E pasiune grea, de cand am facut primul montaj cu 2 LED-uri si BC107-uri din Tehnium pe o bucata de carton cu fire in spate. Asa ca, se aduna, o ora azi, 2 maine, si tot asa. Incet incet, mai iese cate o placa, un montaj, etc.

 

In general, initial, caut datasheet-urile pieselor pe care vreau sa le folosesc. Fara datasheet e dezastru. Mai bine zis imposibil de facut. Din pacate trebuie sapat dupa datasheet-uri. Unele se gasesc foarte greu si in general sunt scanate, tip poze, nu PDF. Pe urma e doar chestie de rutina: citit, notat pe caiet, desenat in programe de CAD, si tot asa pana iese dracia.

Integratele mai dubioase (chipset-uri, controllere diverse, etc.) le iau in general de pe eBay. Sau de pe utsource. Mai e un site de pe care mai luam piese dar imi scapa numele. Gasesti tot felul de piese vintage, doar ca unele costa cam mult.

Link to post
Share on other sites

Și eu m-am întrebat.

 

După cât de aliniate sunt toate relativ la footprint, de exemplu condensatoarele picătură, arată de parcă au fost asamblate manual.  Cum a fost, ALEKS?

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Multumesc.

Sunt plantate la mana. M-am distrat copios taind cu unghiera atatea picioare de rezistori si condensatori. Prefer sa lipesc integrate SMD cu oricati pini, decat rezistori individuali. Mi-am lipit la un moment-dat 2-3 straturi de banda Kapton pe degetul cu care tineam piesele mici, ca sa nu ma frig (prea tare)...

Si traseele le-am rutat tot de mana. Planurile de masa si diferitele alimentari tot de mana le-am trasat in straturile interioare.

 

isa-audio-interface-pcba4.jpg

Edited by ALEKS
Link to post
Share on other sites
Acum 8 minute, ALEKS a spus:

Sunt plantate la mana.

 

Acum 8 minute, ALEKS a spus:

Si traseele le-am rutat tot de mana

 

Intre timp am dat peste saitul dvs. Se vad etapele de plantare. Arata super! Inca o data , felicitari sincere. Le meritati din plin.

Cat despre rutare, nu am lasat niciodata autoruterul sa-si faca de cap, mai ales la placi analogice. Uneori ia niste decizii de stai si te scarpini ce criterii a avut. Si eu rutez totul manual.

 

Desi spuneti ca sunteti "electronist de weekend", e greu de crezut ca in zona profesionala nu aveti tangenta cu sirmareala. Sunt multi profesionisti care nu lucreaza atata de frumos si de ingrijit.

 

 

 

 

Edited by cirip
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Corect in legatura cu autoruterul. Face un mare dezastru. Unde mai pui ca arata groaznic cand te uiti la mizeria de trasee si via-uri generate.

 

Oricat de greu ar fi de crezut, ceea ce fac la munca nu prea are legatura cu electronica. Mi-ar fi placut sa lucrez in domeniu, dar ce voiam eu sa fac, nu era in localitatea mea. Si nici acum nu e, dupa multi ani. O idee ar fi fost sa fi plecat in afara tarii...

Pe de alta parte ma gandesc la faptul ca daca as fi presat la munca sa fac cine stie ce montaj cu un deadline imposibil, cel mai probabil n-as aloca atata timp pentru optimizari si layout-design.

Edited by ALEKS
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines