Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
vlad228

Sfaturi pentru alegerea unui etaj final

Recommended Posts

Salutare!
De ceva vreme ma tot bate gandul sa imi construiesc un miniamplificator care, pe langa etajele finale sa contina im aceeasi carcasa si un DAC cu intrare USB, optic, SPDif si bluetooth. Toate lucrurile astea vreau sa le ingramadesc intr-o carcasa care sa aiba amprenta unei foi A4 (300 mm latime/200mm adancime) si inaltimea de 80mm. Daca voi reusi, voi vedea la final.
Amplificatorul va folosit pentru a asculta muzica, mai mult in surdina, nu cred ca va fi folosit vreodata la o putere mai mare de 3-4w, dar vreau sa redea sunetul cat mai bine.
Acum,pemtru ca suntem la sectiunea Amplificatoare si vreau sa cer niste recomandari privind etajul final.
Tensiunea de alimentare ma gandeam sa fie 2x35v si va avea drept sarcina niste incinte micute (un proiect separat) cu impedanta de 8 ohmi.
Initial ma gandisem sa folosesc drept etaj final cate un LM3886 pe canal, dar, pana la urma am  ajums la concluzia ca vreau sa abordez ceva pe tranzistori (si cu ocazia asta sa vad si diferenta intre topologia SARA si acest nou proiect).
M-am gandit sa aleg ceva din amplificatoarele de mai jos, dar astept si alte sugestii de la cei experimentati.
1) SimAsym: https://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_Webpage/symasym5_3.html
2) Apex SR50
https://postimg.cc/wys8r2N6
3) P3A
https://sound-au.com/project3a.htm

Cam la astea m-am gandit eu. Ce recomandari imi puteti face voi din ce am gandit eu, sau din ce ati mai experimentat.

Va fi un proiect care se va intinde pe o durata destul de mare de timp, dar nu am deschis acest topic degeaba. Voi duce la final acest proiect si, la fel ca in cazul SARA voi posta toate fisierele necesare pentru a putea fi construit fara probleme de catre cei interesati.
Cu aceasta ocazie voi invata sa folosesc si programul de proiectare kicad.

Va multumesc anticipat pentru sugestii si pentru sfaturile pe care le voi primi le parcurs.

Link to post
Share on other sites

Un amplificator pe tranzistori, cu amprenta foarte mica a carei schema este buna, absolut recomandabila, este facut tot de un roman, ba chiar de pe acest forum. Este un proiect extrem de cunoscut si a fost pus in opera de Dudikoff. Eu stau extrem de prost cu memoria dar sunt sigur ca se numea Zal. Modulele sunt foarte compacte, cred ca ar servi de minune scopului tau. Maxente stie detalii mult mai multe.

 

 

Edited by sk24bpo
Link to post
Share on other sites

Nu imi doresc clasa A si nici clasa D. Clasa A ar insemna multa caldura de disipat si nu imi doresc asta si nici nu voi avea cum avand in vedere ca totul va fi inghesuit intr-o cutie mica. 

@sk24bpo multumesc pentru sugestie. Stiu proiectul, dar as vrea sa incerc si un amplif  asimetric (sper ca nu gresesc denumirea). 

Multumesc! 

 

Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru raspunsuri. 

Cred ca ar trebui sa fac niste precizari:

-sunt constient de toate provocarile pe care le ridica gradul ridicat de integrare dorit intr-o cutie asa de mica si tocmai acest lucru ma face sa imi doresc sa ma abat cat mai putin de la cerintele legate de dimensiunile mici cutiei  si de la etajele componente ale amplificatorului. Vor fi probleme legate de alimentare, de interferente si de proiectare a cablajului pentru partea digitala si vreau, cu acest proiect sa vad daca voi reusi sa rezolv toate aceste probleme si sa obtin un amplificator perfect functional. 

-prin sunet cat mai bun si volum mic de auditie, ma refeream la cel mai bun sunet care poate fi obtinut in conditiile date. Sunt constient ca nu va putea concura cu amplificatoare consacrate, dar, pe de alta parte sunt constient ca exista topologii de amplificatoare mai performante decat altele. Prin urmare as fi interesat de exemple din experienta dumneavoastra care sa poata fi, totusi, integrate intr-un spatiu mic si sa ofere performante cat mai bune tinand cont de acest criteriu. Acesta este unul din motivele pentru care am dat exemplele din primul post. 

Prin volum mic de audotie, m-am referit la volumul normal de auditie dintr-o camera astfel incat sa nu deranjeze. 

 

Desi este un proiect complex, sunt sigur ca il voi duce la bun sfarsit si le langa scopul final de a avea un produs functional are un puternic rol educativ prin toate provocarile pe care le ridica.  

Va multumesc! 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines