Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variatoare pentru led ?


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, greșești ! Variatoarele nu au gama de lucru exprimată în W ( chiar dacă pe unele etichete scrie așa ceva ) . Variatoarele ( mă refer la cele clasice cu triac ) au gama de lucru exprimată în procente din tensiune - Vrms . Puterea debitată depinde de valoarea sarcinii .Dacă pui un bec de 100W nu o să ai niciodată 500-800W orice ar scrie pe variator . 

În altă ordine de idei aș fi foarte mirat ca niște spoturi de 7W să fie cu adevărat dimmabile . Și chiar cele dimmabile merg de obicei prost cu variatoarele clasice cu triac cu controlul unghiului de aprindere - de obicei se obțin rezultate ceva mai bune cu controlul unghiului de stingere. 

În concluzie - trebuie încercat . Desigur, dacă lucrurile nu stau cum trebuie, există și riscul să se defecteze ceva . 

Link spre comentariu

Poti sa folosesti orice variator doresti pt ca oricum nu va functiona corect. Ori se vor arde in scurt timp LED-urile din becuri ori nu se va regla deloc sau aproape deloc intensitatea luminoasa.

As zice ca sint cel putin 3 categorii de becuri LED din punct de vedere al modului cum se face alimentarea LED-urilor:

1. Cele mai simple si ieftine au alimentarea realizata cu un condesator serie pt reducerea tensiunii. La acestea intensitatea se va regla oarecum cu regulatorul dar se vor distruge repede LED-urile. Dece? E mai complicat de explicat dar asa este.

2. Becurile cu LED ceva mai bune au sursa in comutatie cu iesire in curent constant cum au nevoie LED-urile. Acestea sint probabil putin mai scumpe. Din cauza sursei ce stabilizeaza curentul prin LED-uri  la acestea intensitatea luminoasa nu variaza aproape deloc la reglarea cu un regulator cu triac ca cele din magazine. Poate va exista doar o plaja mica de reglaj cind este spre minim dar acesta este mai mult un regim de avarie pt bec si poate duce si la distrugerea lui.

3. Becuri cu LED ce au sursa in comutatie cu iesire in curent pt LED-uri (asa cum este recomandat pt LED-uri) dar pe linga sursa clasica au si un circuit ce identifica daca este alimentat de la un regulator cu reglaj pe faza cu triac si modifica curentul de alimentare LED-uri conform unghiului de conductie al triacului. Si de genul acesta sint mai multe categorii, mai bune si mai ieftine, dar oricum pretul este semnificativ mai mare si de obicei se gasesc greu. Fiind scumpe nu au cautare si magazinele nu prea le aduc, plus ca nu gasesti decit in citeva variante de soclu.

Sint asazisele becuri LED dimabile dar doar cele performante si implicit si scumpe merita atentia. Cele ieftine se vor arde destul de repede.

 

Mai pe scurt raspunsul este ca nu se poate folosi variator daca nu vrei sa schimbi in veselie becuri.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Dacă le ţii 6-7 ore pe seară continuu, oricum nu te ţin mai mult de câteva luni....şi nu din cauza variatorului, ci din cauza supraîncălzirii inevitabile.Toate suferă de lipsă ventilare şi radiatoare insuficiente.Eu am renunţat la conceptul de ,,becoled,, şi caut numai surse liniare, gen tub cu leduri, au disipaţie net superioară....

Link spre comentariu
Acum 2 ore, validae a spus:

Ar fi bine de ştiut şi ce îl face atât de special pe acel regulator, dincolo de strategia de marketing şi aspectul sofisticat.Cum anume protejează el sursa becului, în afară de comanda triacului la trecerea prin zero a alternanţei...

Habar nu am ,sant un simplu electrician ,atasez ce am cumparat .

IMG_20200926_112704.jpg

IMG_20200926_112723.jpg

L-am cumparat acu un an din bazar P.N.

I- mi plac butoanele , as vrea sa le folosesc la ceva construit cu tuburi

Editat de Barbaro
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări