Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
trasorv

Variatoare pentru led ?

Recommended Posts

Bună dimineața tuturor, spuneți-mi vă rog ce variator să folosesc pentru o scafă cu 14 spoturi led de 7 w fiecare ? Sunt variatoare dedicate pentru diferite surse , incandescent, halogen, led, sau un variator poate fi folosit pentru toate ? 

Link to post
Share on other sites

Majoritatea variatoarelor au plaja de variație între 40 și 500 - 800 w , asta înseamnă că ledurile mele se vor aprinde cam de la jumătate din puterea lor adica de pe la 3 w fiecare , până la minimul de 40 w al variatorului, nu se aprinde niciunul...... greșesc undeva ?

Edited by trasorv
Link to post
Share on other sites

Daca aveti unul deja ,incercati, cel mentionat de dvs nu cred ca va functiona ; daca trebuie cumparat  , cautati ca sant dedicate pentru led , cum a spus colegu "razvan-l1" doar daca in fisa de la scafa zice ca alimentarea spoturilor e dimabila ,altfel e mai complicat .

Deci urmati sfatul colegului ca e scurt si la obiect .

Link to post
Share on other sites

Da, greșești ! Variatoarele nu au gama de lucru exprimată în W ( chiar dacă pe unele etichete scrie așa ceva ) . Variatoarele ( mă refer la cele clasice cu triac ) au gama de lucru exprimată în procente din tensiune - Vrms . Puterea debitată depinde de valoarea sarcinii .Dacă pui un bec de 100W nu o să ai niciodată 500-800W orice ar scrie pe variator . 

În altă ordine de idei aș fi foarte mirat ca niște spoturi de 7W să fie cu adevărat dimmabile . Și chiar cele dimmabile merg de obicei prost cu variatoarele clasice cu triac cu controlul unghiului de aprindere - de obicei se obțin rezultate ceva mai bune cu controlul unghiului de stingere. 

În concluzie - trebuie încercat . Desigur, dacă lucrurile nu stau cum trebuie, există și riscul să se defecteze ceva . 

Link to post
Share on other sites

Poti sa folosesti orice variator doresti pt ca oricum nu va functiona corect. Ori se vor arde in scurt timp LED-urile din becuri ori nu se va regla deloc sau aproape deloc intensitatea luminoasa.

As zice ca sint cel putin 3 categorii de becuri LED din punct de vedere al modului cum se face alimentarea LED-urilor:

1. Cele mai simple si ieftine au alimentarea realizata cu un condesator serie pt reducerea tensiunii. La acestea intensitatea se va regla oarecum cu regulatorul dar se vor distruge repede LED-urile. Dece? E mai complicat de explicat dar asa este.

2. Becurile cu LED ceva mai bune au sursa in comutatie cu iesire in curent constant cum au nevoie LED-urile. Acestea sint probabil putin mai scumpe. Din cauza sursei ce stabilizeaza curentul prin LED-uri  la acestea intensitatea luminoasa nu variaza aproape deloc la reglarea cu un regulator cu triac ca cele din magazine. Poate va exista doar o plaja mica de reglaj cind este spre minim dar acesta este mai mult un regim de avarie pt bec si poate duce si la distrugerea lui.

3. Becuri cu LED ce au sursa in comutatie cu iesire in curent pt LED-uri (asa cum este recomandat pt LED-uri) dar pe linga sursa clasica au si un circuit ce identifica daca este alimentat de la un regulator cu reglaj pe faza cu triac si modifica curentul de alimentare LED-uri conform unghiului de conductie al triacului. Si de genul acesta sint mai multe categorii, mai bune si mai ieftine, dar oricum pretul este semnificativ mai mare si de obicei se gasesc greu. Fiind scumpe nu au cautare si magazinele nu prea le aduc, plus ca nu gasesti decit in citeva variante de soclu.

Sint asazisele becuri LED dimabile dar doar cele performante si implicit si scumpe merita atentia. Cele ieftine se vor arde destul de repede.

 

Mai pe scurt raspunsul este ca nu se poate folosi variator daca nu vrei sa schimbi in veselie becuri.

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites
Acum 2 ore, validae a spus:

Era bine dacă puneai o poză cu un bec să vedem despe ce vorbim...că variatorul cam ştim cum lucrează.Problema e de obicei la bec.

 

 

Acesta este ledul dimabil  .....

Screenshot_20200924-140736_Gallery.jpg

Edited by trasorv
Link to post
Share on other sites

Dacă le ţii 6-7 ore pe seară continuu, oricum nu te ţin mai mult de câteva luni....şi nu din cauza variatorului, ci din cauza supraîncălzirii inevitabile.Toate suferă de lipsă ventilare şi radiatoare insuficiente.Eu am renunţat la conceptul de ,,becoled,, şi caut numai surse liniare, gen tub cu leduri, au disipaţie net superioară....

Link to post
Share on other sites

Ar fi bine de ştiut şi ce îl face atât de special pe acel regulator, dincolo de strategia de marketing şi aspectul sofisticat.Cum anume protejează el sursa becului, în afară de comanda triacului la trecerea prin zero a alternanţei...

Link to post
Share on other sites
Acum 2 ore, validae a spus:

Ar fi bine de ştiut şi ce îl face atât de special pe acel regulator, dincolo de strategia de marketing şi aspectul sofisticat.Cum anume protejează el sursa becului, în afară de comanda triacului la trecerea prin zero a alternanţei...

Habar nu am ,sant un simplu electrician ,atasez ce am cumparat .

IMG_20200926_112704.jpg

IMG_20200926_112723.jpg

L-am cumparat acu un an din bazar P.N.

I- mi plac butoanele , as vrea sa le folosesc la ceva construit cu tuburi

Edited by Barbaro
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines