Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Edward9911

Să-l aducem la viața, zic.. (T. Amp E800)

Recommended Posts

Vă salut! 

 

A venit momentul sa-mi fac putin curaj si sa deschid un topic in care sa va cer ajutorul, in speranta ca voi putea aduce la viata inculpatul. Dupa cum bine ati vazut si in titlu, detin un amplificator marca T. Amp, model E800 (primul model), care a decis sa nu mai functioneze. Totul s-a intamplat la o mica petrecere in curte, mai exact canalul stang (A) a intrat in protectie dupa care nu s-a mai auzit nimic. Am repornit amplificatorul, releele au facut "click", dar sunetul lipsea cu desavarsire. Ca orice om normal am incercat si canalul B, care s-a dovedit a fi si el "mut". Amplificatorul a functionat pe un subwoofer de 300W RMS pe 4 ohm, deci nimic iesit din comun din punct de vedere al impedantei suportate. Dupa ce am dat jos capacul amplificatorului, am facut o inspectie vizuala si am remarcat faptul ca toate cele 4 sigurante (2x 10A si 2x 15A) de pe alimentare erau intrerupte. Eram oarecum sigur ca daca pun altele noi va pusca ceva, ca doar nu s-au ars ele degeaba. Zis si facut, am cumparat sigurante de valori identice, le-am pus, iar in momentul in care am pornit amplificatorul doua dintre ele s-au inrosit si s-au ars, iar un tranzistor (2SD2083 - T323 pe schema) a facut poc. Din cate am inteles, pare a fi un tranzistor care se ocupa de rail switching.

 

O sa atasez mai jos schema, iar ulterior voi pune si niste poze ca sa vedeti ce si cum. 

 

Va multumesc! 

thomann_t.amp_e-800_sch.pdf

Link to post
Share on other sites

Asa este, sigurantele nu se ard degeaba, ci sunt doar efectul unui defect mai important aparut pe traseul de putere.

Deci ce masuratori ai facut pana acum inainte sa vii cu topicul?

Link to post
Share on other sites

Nu stiu care-s specificatiile amplifului dar cu numai 2 perechi de finali, indiferent ca este in clasa G, nu prea poate sa lucreze pe 4Ω. Pe linga finali putini si amplificarea in curent este tot slaba - ca pt 8 Ω mai mult.

Daca te descurci cit de cit cu electronica si Marian este dispus sa te ajute, cred ca-l poti repara.

Link to post
Share on other sites

Am luat astazi diodele, rezistentele, si tranzistorii la verificat, si a rezultat faptul ca sunt cateva piese care nu pusca cu valoarea de pe schema. Am facut o lista cu piesele care-mi par mie suspecte, urmand ca mai tarziu sa le dau jos si sa fac masuratoarea si in afara circuitului.

 

Pe canalul A am gasit urmatoarele:

- Rezistor de 150 ohm, pe aparat am 16 ohm. (R347 pe schema, se afla pe emitorul tranzistorului T314 2SB817C)

- Rezistentele ceramice din emitorul tranzistoarelor trebuie schimbate si ele, sunt de 5W 0.39ohm.

- Dioda 1N4148 in scurt (D307 pe schema), trebuie sa o dau jos sa vad exact. 

- Tranzistorii 2SA1837 si 2SC4793 (T311 respectiv T310 pe schema) in scurt. Pe schema am observat ca sunt 2SA940 si 2SC2073, eu avand montati 1837 si 4793.

- Tranzistorii 2SD1047C (2buc) si 2SB817C (2buc) in scurt. (T312/313 respectiv T314/315)

- Tranzistorii 2SD2083 si 2SB1383 bubuiti, defapt singurul care a plesnit este 2SD2083 insa si celalalt este ars din cate am testat.

 

Pe celalalt canal am testat doar rezistentele si diodele, n-am apucat sa iau si tranzistorii la puricat. 

Link to post
Share on other sites

Eu as schimba toti tranzistorii de putere si pe cei medii, cu altii noi si pe cat posibil ceva mai buni ( usor de gasit cu cautare parametrica ).

Si ma refer la absolut toti tranzistorii din amplificator ( mai putin aia de semnal ).

Daca nu este posibil financiar vorbind atunci macar la canalul defect cura de finali, prefinali si eventuali driveri ( nu m-am uitat pe schema, toata ziua am desenat la un pcb deci imi asum o eventuala bataie de campii ).

Electroliticii verificati si daca este cazul inlocuiti ( asa ca sa fii sigur ).

Apoi diodele si rezistentele arse, sigurante si ce-o mai fi ( plus asa cum zice Mircea, releele cu altele noi si daca e posibil o idee mai bune, grija la rezistenta bobinei, sa nu maresti semnificativ curentul de comanda al releului ).

 

 

Link to post
Share on other sites

2SD2083 si 2SB1383 cu ce ar merge inlocuiti? 

 

Pentru 2SA1837 si 2SC4793 cred ca voi merge pe MJE15033G respectiv MJE15032G, iar pe 2SD1047C si 2SB817C voi merge pe MJW1302AG respectiv MJW3281AG.

 

Ce parere aveti? 

 

Multumesc!

Link to post
Share on other sites

Orice magazin online serios, si orice producator serios au pe site-urile lor cautare parametrica.

Intri la categoria dorita de componente apoi selectezi din lista de parametri pe cei de interes ( tensiue, curent, hfe, pd, etc ), si ti se ofera toate alternativele disponibile.

E la fel de valabil de la banalele rezistente pana la operationale complexe si performante...

E cea mai eficienta metoda de a gasi componentele cele mai potrivite si mai performante ( sau mai noi ).

Link to post
Share on other sites

...  Dau un singur exemplu, 2SD2083.

Am cautat pdf-ul si-am aflat ca-i NPN darlington, deci intru pe site-ul TME si aleg sectiunea NPN darlington.

Apoi in pdf aflu ca tranzistorul cautat e de 120V, deci selectez la casuta de tensiune de la 120V in sus ( am mers pana la 200V, se poate merge si mai sus ).

Aflu tot din pdf ca IC e 25A, deci selectez de la 25A in sus la casuta de IC.

Apoi selectez si capsula TO3-P si iote ce gasesc:
https://www.tme.eu/ro/katalog/tranzistori-tht-npn-darlington_112838/?visible_params=268%2C261%2C2%2C273%2C35%2C10%2C635%2C589%2C2645%2C909%2C267%2C144&mapped_params=35%3A1440948%3B261%3A1440793%3B268%3A1440980%3B

 

E asa de greu sa ne folosim de oportunitatile ce ni le ofera site-urile magazinelor?
Cautarea mea n-a durat decat vreo 40 de secunde...

 

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

Domnilor, de unde pana unde s-a ajuns la o asa discutie? 

 

Am deschis acest topic in speranta ca cineva ma va ajuta sa "incerc" sa repar acest amplificator. Daca stau sa ma gandesc, e un amplificator care costa 700 de lei NOU (vezi V2), deci nu se pune problema de ozn-uri in locul componentelor actuale. Daca exista ceva mai BUN decat ce am eu pe el, pun mai bun, daca nu, si originalul isi va face treaba. 

 

Cand am timp o sa mai bibilesc pe la el sa vad ce mai gasesc..

Link to post
Share on other sites

Salut! sau, ca sa zic asa - hop-si-eu! Acu, omul incearca sa te ajute, dar matale devii incoerent ... Ca amplif-ul "costa 700 nou", ca "ce atatia tranzistori" ca la o adica, pui si ceva mai bun, daca situatia o cere ... Vrei sa-l mai faci, sau nu? Iar "o asa discutie" este una discutie pertinenta pentru acest caz, Barerea mea, s-avem pardon! Daca doresti sa-l readuci la viata, trebuie sa faci asta cu ce ofera "comertul ... capitalist", ca exact ce a avut el acolo, mi-e greu sa cred ca vei gasi vreodata, asezati cu totii, asa, "finali-prefinali-driveri" intr-o vitrina, si asteptandu-te sa-i cumperi, si pe bani putini....Iar dupa ce ii cumperi, mai trebe si sa stii ce faci acolo... Si asta cred eu ca ar cantari mai mult decat pretul platit pentru componente... Dar dupa remarca "o asa discutie" ....gandesc  ca mai potrivit ar fi sa apelezi la cineva care se pricepe, sau sa-l iei "de nou" cu 700...

Link to post
Share on other sites

Discutia despre tranzistori  divagase intr-o zona pur teoretica, fara legatura cu  aparatul de fata,  dar acest lucru a fost precizat clar in posturi.  Ultima postare a autorului topicului a venit ceva mai tarziu, dupa ce stersesem tot off-topicul.

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines