Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
M.Adrian

Tigai - care sunt bune?

Recommended Posts

 Privitor la tigăile  cu "piatră",adică cele cu strat ceramic,sau cele de teflon...Toate după un an,doi,lipesc!Inclusiv cele f scumpe.

 Da' ,cum se zice,"reclama e sufletul comerţului"!

 Probabil explicaţia ar fi că datorită şocurilor termice inerente apar microfisuri în stratul protector.

 Părerea mea e că decât să îngropi o mulţime de bani într-o tigaie scumpă,mai bine câteva ieftine...

 Dacă vă uitaţi la asiatici vedeţi că sunt universale wokurile de tablă chioară,de "doi bani"...Rude bune cu tigăile noastre de clătite...

Link to comment

       Eu tot am auzit pana acum ca ar fi bune alea din fonta, cand incep sa lipeasca, ori daca le strici, le polisezi iar, le ungi oar de cateva ori cu ulei si le bagi la cuptor si aia e. Am vazut acum cateva zile o promotie in kaufland, chiara gandeam sa iau sa vad ce e de capul lor. 

       Si chiar asa, oare cum de nu se lipeste mancarea in wokul de tabla? E din cauza ca il tot agita? 

Link to comment

Tigaia de inox se polisheaza. Cea de fonta nu!

 

Tabla neagra, este un otel, cumva e neam cu fonta. Etapele de formatare si intretinere sunt aceleasi doar ca dureaza  minute, nu ore. Este mai comod cu tigaie din otel comparativ cu tigaia de fonta, tabla din otel nu este poroasa, poate fi spalata oricum, trebuie doar uscata sa nu rugineasca. Cu fonta totul e bine pana...ai gafat-o. Apoi nu ai ce face, trebuie sa speli temeinic tigaia, sa o usuci, apoi o pui pe foc si din sfert in sfert de ora o ungi cu putin ulei, Eu inmoi in ulei un servet de hartie si periodic ung tigaia. Trei-patru ore dureaza ''formatarea'' tigaii. Incomod de facut in casa, degaja putin fum si miros deranjant. Daca operatiunea este facuta corect acea tigaie va fi neaderenta, mult superioara orcarei tigai acoperita cu teflon. Datorita grosimii se incinge pe toata suprafata, coace perfect cu doar patru-cinci picaturi de ulei. Problema mare e dupa ce scoatem mancarea din tigaie, trebuie curatata inainte de a se raci complet. Si nu prin spalare cu detergent care distruge distruge stratul antiaderent. Trebuie curatata cu servetele de hartie apoi se spala doar cu apa fierbinte.  Se intampla sa folosesc tigaia la gatit sosuri, adica pun vin si apa, obligatoriu trebuie sa o spal temeinic, cu apa fierbinte, fara detergent. Apoi o sterg tot cu servetele de hartie si o pun imediat pe aragaz, dupa ce se incalzeste o ung cu putin ulei si usurel o infierbant bine pana simt miros de ulei incins. Am patit-o de cateva ori, sotia a prajit papanasi cu branza, au si zahar vanilat in compozitie. A curatat cumva tigaia dar degeaba. A doua zi cand am vrut sa folosesc tigaia toata bucataria mirosea a vanilie. Cum sa prajesc sunca si ouale in aroma de vanilie?? Am fost nevoit sa spal tigaia cu detergent si iar am afumat bucataria vreo trei ore... Altadata soacra-mea venita in vizita a vrut sa ma astepte cu masa pusa, peste prajit. Ghinionul a facut sa foloseasca tigaia de fonta, mirosea a peste si dupa spalarea cu detergent, cum spuneam fonta este poroasa. Am dus tigaia la tara si pe plita afara am incins-o cam patru ore pana a ars complet tot uleiul de la peste...

 

Sincer, nu prea folosesc tigaile de fonta, cu toate ca ar trebui, am trei supertigai, una din ele are lejer suta de ani...In ultima vreme folosesc tigaile din fonta ca acumulator de caldura, incalzesc tigaia si aduc la masa mancarea in tigaia calda, face impresie buna.

 

Zicea un coleg ca tigăi bune sunt cele folosite de Gordon James Ramsay sau Jamie Oliver. Da folosesc si ei tigai bune dar mare grija, sa nu credeti toata poblicitatea din emisiunile alea. Este publicitate ascunsa, producatorii cer bani ca unele produse sa apara in emisiunea lor. Daca vedeti asa, in treacat, ca robotul de bucatarie este de la o anumita firma, fiti siguri ca au cootizat corespunzator pentru alea 2 secunde de reclama.

 

Link to comment

Ce-mi plac posturile din bucatarie ale lui Ovidanie.:aplauze

Noroc cu topicul asta, ca mi-am adus aminte ca am o tigaie de fonta si am bagat niste oua ochiuri.

Ca am si eu o tigaie de-asta, ce credeati, c-am ratat hype-ul? :rade:

Tigaia am luat-o prin primavara. Ca sa nu-mi para rau de bani (ca prevedeam o utilizare rara/trecatoare), am luat o chinezeasca ieftina si teoretic gata patinata.

Teoretic, pentru ca practic prima operatie dupa despachetare a fost s-o iau la smirgel, ca era aspra rau (ar fi trebuit sa insist mai mult). Pasul doi, am "patinat-o" dupa tutorialul de pe seriouseats. Pasii 3, 4... (da' cred ca sub 10) au fost diverse prajeli. Pasul anterior folosirii de azi a fost s-o pun la locul ei si s-o uit. :rade:

Referitor la intretinere, nu ma pronunt in legatura cu mirosul (desi slanina afumata cu vanilie suna apetisant), da' in comentariile *) de la "tutorialul" de pe seriouseats era unul al unui bucatar (de la ei din State) care a zis ca el nu vrea sa aibe probleme cu sanepidul, asa ca el spala tigaile de fonta ca pe toate celelalte, cu apa si detergent.

Si am procedat la fel - dupa fiecare utilizare am spalat tigaia cu apa si detergent. Uscata cu prosoape de bucatarie (din hartie), incalzita putin pe aragaz sa se evapore toata apa, unsa cu strat subtiiire de ulei si incinsa pana fumega putin.

Cum inca lipeste (desi sunt sanse sa fie si pentru ca n-am prea folosit-o), sunt sanse s-o "depatinez" la spalare, da' sunt sigur ca peste doua luni, cand o scot iarasi din cutie nu miroase a ranced. Daca as folosi-o mai des, poate as lasa-o si mai "patinata".

 

*) Am cautat comentariul, da' nu mai sunt, se pare ca le-au dezactivat.

Pfui, ce de am scris. Sorry, nu mai fac.

 

 

Edited by Liviu M
Link to comment



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines