Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mircea

Accesorii DDS

Recommended Posts

Dupa ce m-am saturat de AD9833, am trecut la 9834, cu scopul sa fac un mic wobbler pana-n 20-30MHz. Din frecventa de ceas de 75MHz este greu sa te astepti la calitate dupa 20MHz, dar am zis sa imping cat pot, si poate intr-o zi fac un overclocking la 100MHz. Unii zic ca l-au facut.

 

Fiind timpurile care sunt, am apelat la eBay sa cumpar module DDS. Unul cu AD9834, altul cu 9850 (va fi tratat mai tarziu).

 

Cel cu 9834 este asta:

hiCXIXj.jpg

 

Uite ce filtru de iesire are (vezi cablajul) si cum se comporta. Nu prea filtreaza nimic, dupa cum vad si in realitate.

o5mmQ8G.jpg

 

Ma gandesc sa-l adaptez asa:

Yoo1NYL.jpg

 

Intrebare de incepator, intrucat vreau sa-l si amplific de 3-4 ori cu un opamp mai rapid (AD8056 sau LM7171) in mod diferential probabil. Sa-l filtrez inainte de opamp sau dupa?

Edited by Mircea
Link to post
Share on other sites

Salut @Mircea,

 

Simularea nu reflecta corect conditiile circuitului. Din cauza asta rezultatele sunt atat de dubioase.

 

1) In simulare, impedanta de atac a intrarii filtrului este 0.1 Ohmi, ceea ce este incorect. R2 din simularea ta este absorbita de R3 si rezistenta interna a sursei V1. Daca vrei sa ataci filtrul cu o impedanta de generator de 200 Ohmi, asa cum spune foaia de catalog, fie inlocuiesti V1 cu o sursa de curent, fie elimini R2 complet si o conectezi in serie cu sursa de tensiune V1. In felul asta asiguri impedanta de atac corecta.

2) La iesire, impedanta este din nou incorecta. In realitate filtrul "vede" cei 300 ohmi de pe placa in paralel cu sarcina de 50 de ohmi conectata la mufa SMA. Combinat se ajunge la 42.8 Ohmi.

 

Cu aceste modificari se obtine o caracteristica apropiata de un filtru Cebasev cu riplu de 1.5dB, ceea ce nu e chiar rau. Proiectantul a acceptat un riplu mai mare in banda de trecere ca sa accelereze panta flancului in zona de tranzitie. Nu mai atasez poze ptr ca mi-a fost redusa quota la o zecime din cat era.

 

 

Ref. la OpAmp, eu as filtra cu filtrul LC inainte de OpAmp, adica as lasa placuta asa cum este. Daca vrei sa-i pui amplificator de banda larga, macar fa-l un filtru trece jos activ, ca sa mai faci curat. Orcum, curatenia va fi numai la armonice. Daca ai spurii aproape de sinusul generat, nu le vei putea scoate cu filtru trece jos. Am mai abordat dicutia asta. DDSul are spurii datorate trunchierii fazei de care nu ai cum sa scapi, ptr ca sunt principiale. Ditheringul mai ajuta; converteste spuriile in plafon de zgomot, care e in general mai putin deranjant.


 

Edited by cirip
Link to post
Share on other sites

Salut @cirip, multumesc pentru raspuns. Am incercat o simulare dupa cum o vad eu pe placa. Aia 0,1R sunt ca sa nu fie 0. Dar inteleg ce spui.

LdEa6MK.jpg

 

De ce am deschis topicul? Dupa ce am deconectat filtrul de pe placa, am observat ca semnalul nefiltrat arata mai bine decat ala filtrat cu filtrul de pe placa. D-aia am zis sa pun un Eliptic acolo, cel din ultima captura de ecran in primul post, caci mi se pare aiurea sa ai un filtru cu o frecventa de taiere la cam 200MHz dupa cum este placuta proiectata.

 

M-am mai jucat cu AD9833 si am obtinut semnal filtrat destul de bun la 10MHz din MCLK de 25MHz - cabajul meu, proiect complet realizat de mine. Deci, din nici 3 puncte.

 

Este o aplicatie pentru un wobbler, cat sa fac acordul la niste filtre (am un topic cu un radio 4735), acolo nu conteaza prea mult nici macar armonicile (caci filtrez pe cativa MHz de banda de trecere), dar am zis sa incerc sa obtin o iesire cat mai curata.

Edited by Mircea
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines