Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
yo3fhm

Receptor SSB cu TBA570A - o provocare?

Recommended Posts

Vechiul circuit TBA570A (original Philips, apoi fabricat si la noi) cuprinde elementele de baza pentru un radioreceptor MA/MF , dar circuitul nu are disponibila iesirea directa a amplificatorului de frecventa intermediara (asa cum e la TCA440, de exemplu) pentru a-i putea adauga un demodulator SSB cinstit. 

 

Avand in vedere problema de mai sus, m-am gandit sa supun atentiei colegilor pasionati acest aspect, in speranta ca daca exista interes, poate unii ar putea veni cu ceva idei , poate vreo solutie particularizata pentru a folosi si partea de AFI din TBA570 (si totodata, circuitul limitator FM), ocolind cumva detectorul AM intern, incorporat la final. 

 

Postez mai jos cateva materiale care ar putea fi de folos in acest sens, celor care ar dori sa se gandeasca la eventuale solutii.

Considerand structura circuitului, nu exclud nici o varianta care ar putea sa conduca la o solutie functionala -  inclusiv cele nonconformiste !

Stiu ca amicul nostru @Felix. iubeste abordarea solutiilor nonconformiste, asa ca il invit in mod special sa se gandeasca (daca vrea) la o traznaie de genul asta :limb: care , atat timp cat ar fi functionala, nu conteaza ca ar fi realizata inclusiv cu lemne de foc , hi hi.

 

Evident, oricine considera ca poate oferi o idee, poate chiar vreo solutie, e binevenit sa contribuie - nu ma deranjeaza nici offtopic-urile, nici discutiile colaterale, nici ironiile - in fond acestea constituie sarea si piperul oricarui progres, atat timp cat nu deviaza in forme patetice :)

 

Asadar, click ptr marire / back ptr revenire:

 

1) Schema interna a circuitului TBA570A

TBA570A-sch_interna_t.jpg

 

2) Extras din aplicatia publicata in foaia de catalog PHILIPS

TBA-570-aplicatie_t.jpg

 

3) Foaia de catalog PHILIPS ptr TBA570A (PDF)

 

4) Extras din "Catalog de circuite integrate analogice" , PDF , pag.185...194

 

5) Extras din "Radioreceptoare cu circuite integrate" (Buc. 1985), PDF , pag.9...44

 

Cam acestea ar fi resursele pe care le-am consultat. 

Mentionez ca am incercat cateva idei, dar nu mi-a iesit ce trebuie si din lipsa de timp, prefer sa "intreb si prietenii" , hi . 

Daca voi deveni miliardar , promit ca dau comision si decontez si efortul de cercetare ! 

 beercheers.jpg

Cu multumiri,

Cezar

 

 

 

 

Edited by yo3fhm
Link to post
Share on other sites

Soluția pe care o văd momentan e introducerea semnalului de la BFO (455 kHz) la intrarea AFI (pin 15) alături de semnalul util. În speranța că se vor mixa acceptabil pe detectorul intern.

E o variantă de compromis, pentru că reglajul automat al amplificării va fi influențat (pacalit) de acest semnal continuu al BFO-ului și nu va mai lucra corect. Deci trebuie găsită o soluție și acestei probleme.

Link to post
Share on other sites
Acum 11 ore, yo3fhm a spus:

Stiu ca amicul nostru @Felix. iubeste abordarea solutiilor nonconformiste, asa ca il invit in mod special sa se gandeasca (daca vrea) la o traznaie de genul asta

 

Salut, Cezar ! 

Am facut chestia asta cu TA2003 si MC3361 Am folosit partea de AFi FM, ca amplificator dupa filtrul SSB si am creat un feedback intre intrarea Fi si intrarea discriminatorului, folosind mixerul Gilbert intern ca demodulator SSB. 

Ca avantaj, sensibilitatea e foarte buna, iar calitatea demodularii excelenta. Dar nu suporta o dinamica prea mare, trebuie obligatoriu un AGC inainte. 

 

Acelasi principiu merge si la TBA570...o sa desenez o schema daca e. Mie nu mi-a placut CI asta ptr ca nu merge la 3V :26

Link to post
Share on other sites

Domnilor, multumesc ptr amabilitate si raspunsuri !

Sa vedem daca mai apar si alte variante, dar oricum sunt interesat sa primesc orice sugestie utila. 

 

@franzmChestia cu micsorarea castigului limitatorului s-ar putea sa ajute; sa vedem in ce masura. 

 

@Felix. : Pai daca ai vreo reprezentare, de ce sa n-o postezi ? Da-i bataie, sa vad care ti-e sugestia. Stiu ca tu spui ca le desenezi mai rapid - asa ca pune si cateva vorbe sa lamuresti ce ai vrut sa faci, conteaza ptr intelegere.

 

Dupa amiaza faina tuturor si numai bine!

Cezar

Link to post
Share on other sites

Acum 8 ore, yo3fhm a spus:

Pai daca ai vreo reprezentare, de ce sa n-o postezi ?

 

Is prins in niste chestii si ajung tarziu acasa...Maine daca am timp, o sa esenez o schema de sincrodina completa, cu un singur TA2003, care foloseste toata sectiunea FM a acestui circuit. 

Il prefer pentru inceput pe asta, pentru ca il cunosc foarte bine. De la schema pe care o propun, se poate ajunge la o varianta pentru TBA570 ( cu asta nu am lucrat niciodata ). 

Link to post
Share on other sites

Faptul ca poate fi folosita sectiunea FM, se datoreaza unei hibe a limitatorului: Acesta intra in actiune doar la un nivel suficient de mare al semnalului. Sub acest nivel, intreg lantul Fi, inclusiv limitatorul, functioneaza liniar. Asta e valabil la toate CI dedicate FM.

Din acest motiv, gama dinamica a receptorului e mica, pentru ca trebuie sa se lucreze tot timpul sub nivelul la care limitatorul incepe sa actioneze. Numai un AGC pe intrare poate mari considerabil gama dinamica

 

Datorita limitatorului, sectiunea FM nu e prevazuta AGC pentru ca se considera ca nu e nevoie. Deci trebuie tot un montaj AGC extern sau....ramane ca receptor " didactic " cu sensibilitate bunisoara, dar care va distorsiona urat statiile puternice. 

Link to post
Share on other sites

Asta e schema testata in care se foloseste sectiune Fi-FM din TA2003

 

cdc.jpg

 

E o sincrodina modesta, in care AFi joca rol de ARF in 3.5 sau 7Mhz. Feedbackul intre intrarea AFi si mixerul Gilbert ( discrimintor FM ) creaza un oscilator a carui frecvente e determinata de L si Cv. Prin mixare in " celula Gilbert " se obtine semnalul audio, LSB + USB

 

E o solutie modesta, dar, pentru ca are doar cateva piese, merge in scop demonstrativ. Totus e testata practic, 100% functionala. 

Link to post
Share on other sites
La 20.09.2020 la 16:38, Felix. a spus:

Asta e schema testata in care se foloseste sectiune Fi-FM din TA2003

E o sincrodina modesta, in care AFi joca rol de ARF in 3.5 sau 7Mhz. Feedbackul intre intrarea AFi si mixerul Gilbert ( discrimintor FM ) creaza un oscilator a carui frecvente e determinata de L si Cv. Prin mixare in " celula Gilbert " se obtine semnalul audio, LSB + USB

E o solutie modesta, dar, pentru ca are doar cateva piese, merge in scop demonstrativ. Totus e testata practic, 100% functionala. 

 

Salut Felix !

Am vazut postarea ta, dar n-am apucat sa revin, prea multe s-au aglomerat din week-end pana acum.

Interesant abordul tau. Nu-mi mai amintesc daca ai postat vreun filmulet cu jucaria, ar fi fost haios s-o aud piuind (mai concret, receptionand CW sau ceva SSB), ca sa-mi dau seama cat de corect demoduleaza. Nu m-am uitat inca in schema interna a integratului (imi amintesc ca de fapt, nici nu exista, decat pe bucatele si nu in detaliu) - asa ca n-am cum sa evaluez ce se petrece in realitate.

Daca ai vreun filmulet, ar fi interesant sa-l vad (poate si pentru altii).

 

Sanatate si toate cele bune !

Cezar

 

Link to post
Share on other sites

Salut ! 

Chestia din schema am postat-o atunci cand experimentam demodulatoare SSB in " Waxiba ". 

Semnalul provenea de la filtrul SSB pe Fi2, adica 455Khz si era demodulat de dracia din schema. Nu exagerez, se auzea foarte clar, poate mai clar decat la demodulatoare SSB testate ulterior, in schimb avea pacatul ca functiona bine numai la niveluri mici ale semnalului la intrare ( din cauza ca la semnale mari, limitatorul incorporat distorsioneaza urat )

 

Nu l-am incercat propriu zis, asa ca in schema si direct in 3.5 sau 7Mhz, dar stiu absolut sigur ca merge, frecventa lui normala de lucru fiind 10.7Mhz. Odata ce poate functiona la 455Khz....odata ce normal pentru el e 10.7Mhz....cu siguranta nu da rateuri in acest interval. 

 

Dar...repet ce am mai zis....nu recomand CI pentru FM in postura de receptor/demodulator SSB din cauza gamei dinamice foarte mici. 

Edited by Felix.
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines