Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
marian_valcea

probleme sursa NCP1271

Recommended Posts

Buna seara am o sursa simetrica cu NCP1271 care nu mai vrea sa functioneze, am masurat tensiunea pe partea de alimentare am 325V, pe vcc fata de masa imi fluctueaza tensiunea intre 6V si 13V vizual nu pare nimic afumat sau explodat condensatori nu sunt unflati dar tot nu vrea sa porneasca. Schema este atasata mai jos ce as mai putea sa verific?

Sursa.jpg

Link to post
Share on other sites

O sa-i simtiti cu totii lipsa lui Miticamy pentru ca in materie de depanari alimentatoare era cel mai implicat si printre putinii cei mai pertinenti...

Nu cunosc circumstantele in care si-a sters contul insa dupa Smilex, plecarea lui Miticamy de pe forum lasa alimentatoarele fara cel mai important contributor.

 

Revenind la subiect, altceva in afara de tensiunea de alimentare HV ai mai masurat?

Ca doar confirmand ca ai 325Vcc nu ai aflat nimic important...

Electroliticii nu trebui sa fie umflati ca sa aiba probleme.

Semiconductorii nu trebui sa fie pocniti fizic ca sa fie defecti...

Link to post
Share on other sites
Acum 9 ore, marian_valcea a spus:

imi fluctueaza tensiunea intre 6V si 13V

Feedback ( tl , opto ) sau alimentarea secundara a ci driver .Condensatori cu probleme.

Ai 15V la pin 6 ?

Pe ramura negativa face la fel ?

Edited by razvan-l1
Link to post
Share on other sites

 Cum ti-au spus colegii verificat piesa cu piesa.Daca nu gasesti nimic defect "suspectii" de serviciu sunt TL431,Optoul si NCP-ul.

 Acum aud ca a plecat Miticamy!Vazusem ca nu mai apare dar credeam ca are probleme de sanatate sau era in concediu.Mare pierdere!

 Stiti ce l-a suparat?

Link to post
Share on other sites

Am verificat C1 si C2 aveau esr-ul marit si capacitatea reala mai mica decat ce scria pe ei, i-am inlocuit. T1 l-am verificat nu este in scurt si OP1 si IC1 i-am inlocuit cu alti de la o sursa pc dar tot nu porneste. Cred ca IC2 este de vina o sa comand altul nou.

Link to post
Share on other sites

Ce tensiuni ai la pinii integratului driver ?

Verifica si r13 sa nu fie intrerupta .

Rezistenta de start are prostul obicei sa cedeze fara urme .

Daca nu are alt defect , cand masori caderea de tensiune pe r13 si este defecta , sursa porneste .( se alimenteaza prin aparatul de masura ).

Edited by razvan-l1
Link to post
Share on other sites

Sunt multe ce trebuiau facute inainte sa se vina cu topic aici.

La orice depanare primul pas este o inspectie vizuala dupa componente pocnite sau cu aspect suspect, si dupa trasee intrerupte.

Apoi se verifica eventuale lipituri reci ( cu lupa ) si ca o masura de siguranta se refac toate lipiturile de putere cu fludor proaspat.

Apoi se masoara componentele active ( tranzistori si diode ), si se inlocuie tot ce este cazul.

Apoi se masoara cele pasive ( rezistente mai mari sau in pozitii cruciale pentru functionalitatea schemei, si electroliticii, si se inlocuie tot ce este necesar ( electroliticii neaparat cu altii noi ).

Abea dupa o ultima verificare vizuala, se alimenteaza prima oara sursa si se verifica daca functioneaza corect, daca nu apoi se trece la masurat tensiuni la pini pe unde acestea exista, se noteaza si se compara cu pdf-ul CI pentru a determina daca valorile sunt sau nu corecte.

Si bineinteles, NU in ultimul rand se pune osciloscopul la treaba...

 

In cazul de fata:

Se masoara D4 si se confirma ca toate cele 4 diode ale ei sunt intacte ( puntea de pe retea pe care eu o masor de facto la orice sursa inainte de a verifica orice altceva ).

Se masoara C5 si C9 ( capacitatea sa fie in limita a 20% din valoarea inscrisa, si ESR sa nu fie mai mare de 0,15...poate 0,2R maxim ), ce nu-i in regula se inlocuie ( aici se poate si cu conzi recuperati dar masurati ).

Se masoara C16 si C17 ( neaparat ), si apoi C14 si C15, capacitatea sa fie in toleranta iar ESR-ul sub 50mOhm ( 0,05R ), ce nu-i in regula se inlocuie cu altii noi.

Se masoara D5 si D6.

Se masoara si confirma valoarea R1 ( shuntul ).

Se masoara D7 si R10.

Pentru siguranta se masoara si R9 si R12 ( greu sa se defecteze astea insa elimini niste variabile ).

Se masoara R3, R4 si D2.

Se masoara D3 sa nu fie in scurt.

Se masoara C10 ( vad in schema ca ar fi electrolitic ).

Si asa cum am zis se refac neaparat toate lipiturile de forta, indiferent cum arata, in special cele la componente cu masa semnificativa.

 

Abea apoi daca totusi nu functioneaza, te gandesti si la inlocuire integrat...

 

Link to post
Share on other sites

Daca ai tensiune fluctuanta pe Vcc atunci integratul da sa plece si ceva il opreste iar.

De obicei sint 4 cauze care fac asta: 

1: filtrare insuficienta pe pinul de alimentare - cel mai des

2: scurtcircuit sau consum foarte mare in secundar

3: probleme pe bucla de reactie (opto - 431) si integratul protejeaza iesirea

4: integrat defect.

Edited by validae
litere
Link to post
Share on other sites
Acum 3 ore, marian_valcea a spus:

capacitatea reala mai mica decat ce scria pe ei, i-am inlocuit. T1 l-am verificat nu este in scurt si OP1 si IC1 i-am inlocuit cu alti de la o sursa pc dar tot nu porneste

Se comporta la fel si dupa inlocuirea de mai sus ?

Link to post
Share on other sites

Se comporta la fel tot nu scoate nimic pe iesire.Am verificat toate componentele (diode, condensatoare, rezistente) toate au valori normale, am inlocuit si integratul,  optocuplorul si TL431 cu altele noi dar nimic nici o imbunatatire am verificat pana si traseele cablajul fiind dublu strat cu treceri dar nici aici nu sunt probleme. Tensiunea de pe pinul 6 cine o genereaza pentru pornire? am 8-12Vcc fluctueaza, am masurat si pe pini 3/4 de la optocuplor am intre 3/4Vcc, tensiunea de pe pinul 8 fluctueaza intre 340Vcc si 80Vcc

Link to post
Share on other sites

 Marian.Asta nu e sectorul meu forte.Pot sa-ti dau numai cateva indicatii.

 Circuitul NCP primeste alimentare prima data de la retea,dupa redresare,prin R13.Cand incepe sa lucreze NCP-ul alimentarea este asigurata din trafo la pinul 6.Daca fluctueaza tensiunea pe intrare normal sa fluctueze si la pin 6.

 Condensatoarele le-ai verificat cu ESR metru?Poti sa ai scurgeri mari de curent.

 La TL431 pin 3 trebuie sa ai 2,5V.

 Fa toate verificarile recomandate anterior de colegi.Cauzele principale sunt cele indicate de sesebe.

Link to post
Share on other sites

Scoate D3 din circuit sa vezi ce face. Este o sursa simpla. Ușor de depanat. 

Start se pare ca are din timp ce scoate ceva. Totuși rezi aiade 100ktrebuue măsurată. Apoi snubberul. 

Alimentarea fluctuanta pe pin 6 spune ca sursa este blocata de ceva. 

Eu mai procedez asa. Scot ootocuplorul și pornita o secunda dacă problema este în primar tensiunile vor fluctua, dacă este în secundar nu. Dar aici trebuie rapiditate. Nu s-a răspuns în legătură cu tensiunea de referința pe tl431. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines