Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
x_dadu

Hantek 5102p, probleme canalul 1

Recommended Posts

am acest osciloscop de câțiva ani și deși îl folosesc foarte rar și nu i-am greșit cu nimic, am observat că canalul 1 a luat-o razna. Observasem de ceva timp ca amplitudinea semnalelor nu prea bătea cu realitatea și am zis că na, e chinezărie, nu am dat mare importanță, dar de ceva timp, dacă pun scala de tensiune de la 5V/div în sus, are ceva zgomot pe canalul 1 față de 2, fără sonde. Atașez și 2 poze în aacest sens. Zilele astea am verificat o ieșire sinus de 220 a unui UPS comercial și deși multimetrul arăta 220Vca, osciloscopul, pe canalul 1 că pe ăla îl folosesc din obișnuință, îmi arăta un semnal de 220 vâr la vârf și nu peste 300 cum ar fi fost normal. Acum am verificat tensiunea de rețea cu ambele canale și am observat diferență mare de amplitudine ntre cele 2 canale, canalul 2 arătând cât trebuie însă canalul 1 nu. A mai întâmpinat cineva probleme de acest gen? Ce să-i fac?

1544434272_1vdiv.thumb.jpg.3068cbc455fe394c03cf3f67bcb167a5.jpg

 

818194475_5vdin.thumb.jpg.6a86b2a249e46dd1193d5be6589dfa92.jpg

 

 

Link to post
Share on other sites

În primul rind un osciloscop nu se conectează la tensiuni asa de mari folosind sonde uzuale. Mai mult cred ca ai sonde cu comutator de 1x-10x.

Deci nu poți spune ca nu i-ai greșit cu nimic. Probabil ai stricat condesatori ceramici din circuitul de intrare de la canalul respectiv. 

Link to post
Share on other sites

Ma cam îndoiesc ca poate cu un alt osciloscop sa găsească componenta defecta din amplificatorul de intrare de la acest osciloscop. 

Ce am văzut pe net, poze, nu neapărat din acest osciloscop, amplificatorul Y de la osciloscoapele astea ieftine are doar un singur atenuator cu 10 comutat cu releu iar restul scalelor sint făcute prin reglajul amplificarii.

Dacă pui o sonda comutata pe 1x și accidental mai comuți și amplificarea pe gain mare, deci fără atenuatorul 10x din intrare, care este tensiunea la care trebuie sa reziste amplificatorul? 

Din punctul meu de vedere sondele 1x are trebui sa nici nu existe. Sint cea mai mare timpenie în materie de măsurători cu osciloscopul. 

La tine cred ca s-a defectat un condesator din compensarea atenuatorul ui 10x. La sensibilitate mare de intrare, 100mV/div de exemplu, măsoare bine? Dacă da atunci cel mai probabil este defect condesatorul de compensare dinspre masa de la atenuatorul 10X. Problema este ca nu știi care este ala și ce valoare are. Dacă poți găsi o schema mai ai șanse de depanare. Dacă nu atunci trebuie sa scoți tu schema la etajul de intrare. Vezi pe Evblog dacă nu găsești informații utile. 

 

Și, ca regula generala, nu mai măsura tensiuni de peste 150V - 200V cu sonda 10x daca ții la osciloscop, iar sondele 1x-10x încearcă sa le eviti. Influențează punctul de măsură, introduc erori mari de măsură (au peste 100pF capacitate adăugată în punctul de măsură) și sint periculoase pt osciloscop. 

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

Ai 2 canale acolo, cum nu stii ce valoare are condensatorul ala ? Cat are si cel de pe celalalt canal, bineinteles ...

 

Sondele 1x-10x fac probleme doar pe pozitia 1x ( capacitate foarte mare, frecventa foarte mica de lucru - atenuare mare la frecvente mari ), nu si pe 10x. Sigur, de multe ori se comuta singure pe 1x, multi dau cu adeziv pe comutator.

Link to post
Share on other sites

Citi condesatori SMD 0805 sau 0603 de pina în 50pF ai măsurat tu și cu ce precizie i-ai măsurat? 

Vorbesc în cunoștință de cauza. Ma confrunt destul de des la servici cu astfel de măsurători și îți garantez ca nu poți obține o precizie bună cu un instrument de măsură ieftin de amatori. 

Dacă are acces la echipamente performante poate să-l măsoare, altfel e cam la ghici. 

Numai adaptorul pt SMD-uri de la puntea R-L-C era peste 1000E.

Link to post
Share on other sites

Sub 5V măsoară bine. Am pus sonda pe semnalul de calibrare și avea mici ciocuri care le-am eliminat din reglajul de pe conectorul sondei. Cu aceeași sondă pe canalul 2, trebuie refăcut acel reglaj. Bănuiesc că e normal. De la 5V/div inclusiv în sus, apare problema. Se și aude un releu când trec pe 5V.

Link to post
Share on other sites

 

 

Un punct de plecare care chiar daca nu-i pt acelasi osciloscop daca vrea il poate ajuta mult la depanare.

Oricum multe sint foarte similare daca nu identice.

 

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

 X_Dadu.Osciloscop am inteles ca nu este...Da' verificarea in paralel a celor doua intrari? Nici ESR metru nu este?Eu ma gandeam ca si fara schema se verifica individual componentele...

Link to post
Share on other sites

E greu fara alt osciloscop. Bagai semnal in ambele canale si vedeai diferenta...unde se strica semnalul. 

Un indiciu...verifica contactele releurilor si bobinele acestora....ele comuta rezistiv amplitudinea.....parca le vad un pic cam incinse.

Edited by mac01
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines