Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ndc74

Sfat masina de gaurit cu talpa electromagnetica

Recommended Posts

Salutare

Am o masina de gaurit MAB 485 de genul asta

https://www.bds-machines.com/magnetic-drilling-machines/mab-485/?gclid=CjwKCAjwnK36BRBVEiwAsMT8WAavBmftb5bz58R_FVnZ8sVMbr_GETqNmgQlC1buULC8Hntnp2t9ERoCuSEQAvD_BwE

Talpa are 2 electromagneti inseriati cu rezistenta de 120 Ohmi fiecare, dar problema ar fi ca ei nu mai au forta de retinere. Daca apas nital mai tare in burghiu (undeva la 10-15 kgf), se ridica talpa de pe placa de gaurit si nu pot da gaura. Pare putin plauzibil ca ei sa fie arsi amandoi si totusi sa aibe aceeasi rezistenta.

Electromagnetii sunt alimentati de catre un releu la 220V si apoi o punte redresoare. Am fost cu ea la un prieten electronist care a masurat componentele si a zis ca toate sunt ok din punct de vedere electric.

Aveti idee ce ar putea fi de nu mai are forta de retinere pe placa de fier?

Link to post
Share on other sites

Salut,

 

Pe tabla subtire nu tine.Uite un fragment din manualul masinii,pagina 12:

The best clamping effect is obtained on low-carbon steel substrate with a thickness of at least 20 mm. Steel with low thickness When drilling into low thickness steel, an additional steel plate (minimum dimensions 100 x 200 x 20 mm) must be placed under the workpiece. Secure the steel plate to prevent it from falling.

Link to post
Share on other sites

Multumesc de informatii. Recunosc ca nu stiam despre cat de groasa trebuie sa fie tabla, dar din pacate nu asta pare a fi problema la mine. Am un disc de metal de fi300 cu 100mm grosime si masa 70kg, pe care il folosesc pe post de nicovala. Suprafata nu e perfecta, dar nici extrem de denivelata. Ieri am incercat sa prind talpa electromagnetica pe el. Cand actionez unul din cele 3 manere de apasare pe cremaliera cu o forta de aprox 15kgf, talpa se ridica in zona electromagnetului mai apropiat de burghiu. Poate forta e un pic mai mare decat la tabla de 5mm pe care am incercat initial s-o gauresc, dar in nici un caz nu as putea gauri cu forta aia de apasare in burghiu. Ce e interesant e ca daca ridic toata bormasina cuplata pe disc, el nu cade. Ridic bormasina+discul de 70kg. Deci cei 2 electromagneti creeaza o forta de peste 700N. Cu toate astea, cand actionez parghia cremalierei forta care se transmite prin burghiu creeaza un cuplu ce dezlipeste electromagnetul mai apropiat de el.

Am incercat si cu o bucata de tabla groasa 200X100X30mm cu suprafata plana, dar acelasi rezultat. Bormasina se ridica de pe tabla in zona dinspre burghiu cand trag de parghia cremalierei cu o forta de peste 15kgf.

M-ar interesa de la cineva care a mai lucrat cu o astfel de bormasina daca reuseste sa dezlipeasca electromagnetul de pe tabla si in caz da, cam cat de tare trage de parghia cremalierei pt a invinge forta electromagnetilor.

Link to post
Share on other sites

Eu nu am inteles: înainte a funcționat bine și problema a apărut la un moment dat? Sau asa se comporta de cind a ajuns la tine? 

Se poate o poza cu talpa magnetica văzută dinspre placa de fier pe care s-ar lipi? 

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

Eu îţi recomand să fixezi bormaşina pe un banc solid de lucru, dacă ştii că dai găuri ce necesită o forţă mare de avans la burghiu.Acei electromagneţi nu pot asigura o susţinere bună decât pentru găuri relativ mici, sau dacă dai găuri cu diametru succesiv crescător.Ce diametru maxim susţine mandrina ei ?

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Luati un lineal si-i plimbati muchia pe talpa masinii, sa vedeti daca are întrefier (fanta de lumina). Ca de la atâta curatat rugina s-ar putea sa se fi format asa ceva si atunci nu mai tine. Si folositi burghie bine ascutite.

Link to post
Share on other sites

Are MK2.

Practic permite burghie pana la 22, dar parca in specificatii recomanda in otel max fi18mm. Eu am incercat gaura de 50mm cu carota si abia am reusit sa gauresc fi6 cat era burghiul de centrare al carotei, nici gand sa pot gauri si cu carota.

Tocmai mobilitatea ar fi avantajul acestui tip de bormasina. Asa de banc am una deja, nu ma ajuta cu nimic inca una.

In filmuletul lor de prezentare se vede ca dau gauri mari cu ea, inclusiv carote:

E adevarat ca modelul asta e putin mai puternic ca al meu, dar vorbim doar de 150W diferenta.

Edited by ndc74
Link to post
Share on other sites

Smirghelul l-am pus pe o bucata de granit drept si am plimbat toata talpa drept, asa ca nu cred ca s-a slefuit gresit. Oricum am slefuit superficial nu mult. Nu am un liniar  ca sa pot estima corect planeitatea, dar la ochi pare ok. Slefuirea am facut-o dupa prima tentativa esuata de gaurire, asa ca si cu putina rugina se comporta la fel.

Edited by ndc74
Link to post
Share on other sites

Am urmarit mai multe filmulete pe net cu utilizarea unor bormasini de genul asta si am observat ca ei actioneaza cremaliera de multe ori cu doua degete, ceea ce inseamna ca forta de apasare pe burghiu e destul de mica. Poate chiar decuplarea magnetului la forte mai mari sa fie o metoda de protectie la suprasarcina a partii mecanice.

Concluzia mea e ca la utilizarea unei astfel de masini e nevoie de un material gros, sau daca nu o intaritura prin spate cu tabla groasa (mai dificil daca vrei sa gauresti diverse profile gen rectangulara, cornier etc), material neted si cat mai curat pt o priza buna a magnetului, burghiu super ascutit si racit macar din cand in cand, avans redus la scula.

Daca citeste cineva care lucreaza cu asa ceva, sunt curios ce opinie are. Poate ca asteptarile mele au fost prea mari de la ea, care atata poate.

Multumesc pt raspunsurile voastre.

Edited by ndc74
Link to post
Share on other sites

Categoric, avansul trebuie făcut cu forţă minimă la acest tip, nu ca la maşina cu batiu fix.Vă daţi seama că electromagnetul nu poate avea o forţă chiar atât de mare să poţi apăsa oricât de tare.Cel mai important e să ascuţi perfect burghiele şi la diametre mari să nu dai direct cu burghiul mare.La table subţiri să ai pregătită o placă groasă şi plană, ca suport peste care să pui tabla subţire.Vă daţi seama că e uşor să depăşeşti forţa de atracţie a electromagnetului fiindcă avansul e făcut prin levier şi cremalieră, care introduc o amplificare a forţei exercitate asupra bormaşinii, nu simţi totul ca la o bormaşină acţionată direct cu mâna.....

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

 Ndc.Daca ti-a functionat inainte problema e tot in alimentarea electromagnetilor.Fie ai piese devalorizate,fie ceva in scurt.Tot un electronist,da' unul adevarat,te poate lamuri.Mai era cineva pe forum de zicea ca are diploma de electronist si nu avea aparat de masura!De asta zic de un profesionist...

Link to post
Share on other sites

Un electromagnet cu spiră în scurt va zbârnâi insuportabil, deci se exclude scurtul în bobine.Contează foarte mult pentru forţa de atracţie, calitatea oţelului şi grosimea plăcii, de fapt lucrurile astea sunt clar explicate în instrucţiunile maşinii.Acest tip de maşină are limitări inerente, nu poţi cere prea mult de la nişte electromagneţi.

Link to post
Share on other sites

Prietenul care a investigat-o e profesionist adevarat, dar se pare ca ea are limitele ei, tabla de 5mm e subtire pt electromagneti si posibil asteptarile mele prea mari de la ea. La 1150W cat are motorul nu te poti infige extrem de puternic si probabil de aceea nici electromagnetii nu sunt strong, nefiind comparabili cu bancul fix.

Link to post
Share on other sites

 Ndc.Ne-am luat dupa tine si n-am citit manualul!!Scrie clar acolo grosime minima material 20mm!!Ba mai si zice ca la tablele subtiri sa folosesti o placa de otel de 20 mm,adaus,in zona de fixare masina...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines