Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Bird

Indesit BAAAN 12 diferența mare între oprire / pornire

Recommended Posts

 Va salut !

 

vă rog , dați-mi un sfat . Pornind de la faptul ca s-a stricat laptele in frigider , am pus o sonda de la un termometru in partea de jos a frigiderului aproape de peretele din spate care răcește . Constatarea a fost că , pornește compresorul la 9,5 grade , merge 1h40’ și se oprește la 4,2 grade , apoi sta cam tot atât până ajunge la temperatura de ~10 grade și asta in locul cel mai rece . Am dat termostatul la “ 15’ “ și a coborât minima la 1,5 grade iar maxima a rămas cam tot pe acolo 9 grade .

   Cum fac sa fie diferența între minim și maxim mai mică , ~3 grade . 
 

     Va mulțumesc !

Link to post
Share on other sites

Nu a avut probleme . In urma cu 1 an , 1,5 ani la o curățare ( dezghețare ) am curățat și in spate tava de pe compresor și tubul de dren a apei . Nu știu ce tip de termostat este , clasic sau electronic . O sa-l scot mâine afara sa văd ce tip este . După cum se rotește ( ușor ) cred că este un potentiometru .

 

    Mulțumesc !

Link to post
Share on other sites

Cel mai probabil e un termostat electronic.Eu aş da placa afară şi aş verifica starea condensatorului MKP prin care se realizează alimentarea, am avut la reparat placă ce avea condensatorul acela devalorizat grav.E posibil să aibă şi un mic traf pe alimentare sau o sursă în comutaţie, caz în care ar fi bine să-i măsori condensatorii de filtraj.Mai ales dacă au câţiva ani de funcţionare...

Dacă poţi să faci poze cu ce ai acolo, ar fi foarte util..

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Dacă ajung la ea , fac și poze . Dacă dau placa afara schimb și C-utile , cred că am câteceva prin casă .

 

Iti mulțumesc 

Link to post
Share on other sites

 Sa trăiești !

 

Este un termostat clasic . Astea aveau niște șuruburi de reglaj ? Dacă e să-l schimb , nu știu cum bag înapoi sonda , ca de scos , trag de ea și iese până la urmă ....Am curățat și drena . Am scos ceva mizerie și de pe ea și din tava . Le pun înapoi și .....om mai vedea , deocamdată .

 

 

image.jpeg

Link to post
Share on other sites

Fixarea tubului capliar la termostate e esenţială, trebuie să fie montat în contact ferm cu placa răcitorului, altfel nu poate urmări variaţiile de temperatură corect.Butonul de reglaj la termostate este scos undeva în incintă de obicei.Se găsesc termostate clasice, dar trebuie să te duci cu el, că poţi să cumperi din greşeală alt tip.Adică, în loc de termostat de frigider poţi cumpăra termostat de congelator (ladă frigorifică).

Link to post
Share on other sites

Înțeleg ca trebuie fixat pe evaporator , dar aste e undeva in spate , nu in incinta frigiderului . Nu cred ca  intra in congelator .

Am găsit la comandă unul identic și am luat azi unul “ universal “  așa la denumit vânzătorul . Cred ca o să fac niște teste cu el și cu un bec de lanterna sau un led , să văd ce plaje are . Dacă merge , îl montez cu sonda in interior ....

Link to post
Share on other sites

Acestea sunt parametri termostatului de pe frigider . Luminați-mă și pe mine , văd ca sunt doua plaje de temperaturi , el de fapt comută un singur contact ( sunt doua fire ) ce înseamnă ? 

image.png

Link to post
Share on other sites

Eu înţeleg că histerezisul (diferenţa dintre pragul sus şi pragul jos la comutare) e de 4*C şi domeniul total de reglaj e între -28 şi +4*C. Faptul că are două domenii de lucru (-4 la +4*C) şi (-12 la +28*C) ar putea fi explicat prin faptul că vasul lui de expansiune acţionează un mecanism dublu, cu două praguri de sensibilitate, ca să zic aşa.Eu nu am văzut până acum un termostat capabil să funcţioneze aşa, ştiu că pentru congelatoare cumpăram un tip de termostat, iar pentru frigidere un alt tip.Diferenţa dintre ele era chiar domeniul, ălea de congelator funcţionau între -12 şi +28*C iar cele de frigider între -4 şi +4*C.Poate ăsta e ceva deosebit....dar nu văd cum face asta cu un singur capilar.

Link to post
Share on other sites

Va salut !

 

Am dezghețat congelatorul și ......se pare că și-a revenit combina . Are o plaje de 3/4 grade între minim și maxim . 
Am încercat să fac niște probe cu termostatul universal dar nu raspunde la temperatura din frigider , rămâne închis contactul ( pe pornire ) iar la temperatura din congelator se deschide repede și așa rămâne , iar să încerc să-l schimb cu cel existent ......M-am aptinut pe căldurile astea . Cu altă ocazie .

  Vă mulțumesc pentru sfaturi și comentarii .

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines