Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recommended Posts

Buna tuturor!

As avea si eu o intrebare despre antenele cadru.

Recent am aflat de doua "radiouri" daca le pot numi asa care se bazeaza pe anumite tipuri de antene: cadru, bidirectionale, dipol etc si conectate la anumite module le poti "acorda" chiar si de la distanta, ele fiind montate in diferite tari, iar prin acordare pot receptiona unde lungi: antena satelor, bbc, rte, unde medii: diferite frecvente pe timp de zi/noapte de rra, timisoara, iasi, cluj, unde scurte si SSB cu ajustarea de rigoare LSB sau USB. Am reusit sa prind 3705KHz amatori romani.

Astea ar fi adresele:

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

respectiv:

http://rx.linkfanel.net/

la ultima avand o mare harta la dispozitie si putand opta pt ce zona doresc: bucuresti, ucraina, ungaria, elvetia, franta.. in functie de asta putand prinde noi si noi frecvente.

Interesant e ca din ungaria prind timisoara pe 630KHz si bbc 198KHz. Daca as inlocui sa zicem antena de ferita, temporar, la un aparat cu un cablu care sa duca la o antena cadru si as monta-o pe bloc de 8 etaje, din iasi, as reusi sa prind mai multe statii pe medii si lungi decat cu bara de ferita? Daca da, as mai avea nevoie de ceva documentatie.

Multumesc si o zi buna!

Link to post
Share on other sites

Acele radiouri se cheama de fapt websdr si pentru receptie nu necesita nici un fel de antena , doar laptop sau tableta ( chiar si telefon cu android ) si conexiune la internet

Link to post
Share on other sites
La 26.08.2020 la 11:26, andreidaniel a spus:

Daca as inlocui sa zicem antena de ferita, temporar, la un aparat cu un cablu care sa duca la o antena cadru si as monta-o pe bloc de 8 etaje, din iasi, as reusi sa prind mai multe statii pe medii si lungi decat cu bara de ferita? Daca da, as mai avea nevoie de ceva documentatie.

Înainte de toate, antena de ferita este si circuit acordat. "Prelungirea" ei cu un cablu o sa duca la un dezacord puternic al circuitului de intrare si reducerea sensibilitatii.

Puteti monta pe bloc fie o antene mini-whip, omnidirectionala, fie o antena cadru sau cu ferita cu preamplificator si acord de la distanta. Astea ocupa spatiu mai putin si sunt ceva mai putin sensibile la "man-made noise" (cele doua din urma). Cautati materialele publicate de @puriu sau luati direct legatura cu dumnealui.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines