Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomot boiler


robert1000
 Share

Recommended Posts

Va salut! Detin un boiler italian de 80 litri cam de 1 an de zile. De vreo luna a inceput sa se cam auda zgomote prin el, destul de puternice. Zgomotele apar doar cand se foloseste vreun robinet si dureaza 1-2 secunde. Dar nu de fiecare daca cand se deschide un robinet face zgomot, ci cand si cand. Cand e nefolosit , chiar daca e in priza, nu se aude nimic. 

 

Ce am facut :

- inlocuit supapa siguranta (nu mai etansa foarte bine)

- desfacut boiler si curatat rezistenta si anod de magneziu (depunerile erau destul de slabe)

- spalat boiler pe interior.

 

Fenomenul persista. Care sa fie cauza? Hidroforul functioneaza in parametrii, am inlocuit si presostatul deoarece cel vechi se cam oxidase, am refacut presiunea in vas. 

 

Altceva chiar nu vad ce as mai putea face. De la ce apare acel zgomot , ca nu-i gasesc explicatie?!

 

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Aceste lovituri de berbec se manifesta la inchiderea sau deschiderea brusca a unui robinet. Un exemplu este valva masinii de spalat care actioneaza brusc ON - OFF. Poate apare si la chiuvete cu robinet levier unde inchizi apasand brusc pe levier.

 

Nu cred ca are de a face cu interactia apa calda - apa rece, intrucat lovitura de berbec e legata de variatia brusca a presiunii apei in instalatie.

 

Exista masuri de atenuare, asa zise vase de expansiune care sa preia socul de presiune in caz ca al tau. Pentru chiuvete exista un fel de amortizor. Nu am decat cunostinte teoretice insa sigur gasesti un specialist la magazin. 

Link to comment
Share on other sites

Acele lovituri de berbec apar cand diferentele de temperatura sunt foarte mari. Daca se deschide usor robinetul acele lovituri dispar. Iar zgomotele din boiler la introducerea apei reci sunt normale....numai ca initiatorul nu le-a sesizat pana acum....sau boilerul a avut temperatura de lucru mai mica iar acum l-a dat la maxim.

 

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

 Pe langa cele mentionate de colegi verifica-ti presiunea in instalatie.Daca ai presiune mare apar variatii rapide care pot accentua loviturile de berbec.Daca te uiti in prospectul unor robineti o sa vezi ca se trec intervale de presiune si se recomanda regulator de presiune.Astea pentru reglaj uniform debit si evitarea socurilor.

Link to comment
Share on other sites

@mac01 Lovitura de berbec ţine doar de şocul de presiune produs de o manipulare bruscă a unui robinet sau valvă.Nu are treabă cu diferenţele de presiune dintre apa rece şi cea caldă.

Dacă te documentezi, acest efect se anulează uşor prin instalarea verticală a unui simplu segment de ţeavă de circa jumătate de metru, închis la capăt şi care reţine un volum de aer.Acel volum de aer se comportă ca un amortizor hidraulic, exact ca vasul tampon de la hidrofor.

De aceea l-am întrebat pe coleg cum se aude zgomotul, dar văd că nu a mai răspuns.....

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Totusi ceea ce zice @mac01este posibil daca boilerul e folosit pana cand curge toata apa din el sau macar partial. 

 

Eu vad boilerul ca o incinta care primeste in continuu apa rece si cu termostatul lui o mentine calda. Daca insa opresti robinetul de apa rece si il deschizi doar cand vrei sa reumpli este posibil sa apara cazul mentionat. 

Link to comment
Share on other sites

Apare când intră apa rece dinspre hidrofor. Așa făcea și al meu, ăla vechi. Cel nou nu face decât așa un mic zgomot de presiune, nu știu cum să-l descriu. Înainte ziceai că se crapă ceva in el.

Link to comment
Share on other sites

Boilerul are permanent o zonă de aer presurizat în partea superioară, deci lovitura de berbec se exclude.Zgomote de tipul ,,sfârâit,, se aud de obicei când lucrează rezistenţa şi are ceva depuneri de calcar, zgomotul e făcut de aerul ce iese dintre pojghiţa de calcar şi apă.Am avut două boilere simultan şi alte zgomote nu am auzit în afară de sfârâit, nici la alţii nu am auzit alte zgomote.Eu cred că rezistenţa mai are ceva calcar, iar zgomotul auzit  e produs de bulele de aer degajate la suprafaţa de contact dintre calcar şi cupru.Rezistenţa trebuie să aibă o suprafaţă lucioasă ca să nu emită acele zgomote.

Link to comment
Share on other sites

Un singur lucru nu inteleg...si nu ma refer doar la cazul asta. Vine omul, zice ce-l deranjeaza, si pleaca. Restul, din dorinta de a ajuta, trec la scenarii. Pai nu mai bine sa-i lasam in pace pe cei care cer anumite sfaturi/pareri si nu dau minim de amanunte? Ce e ala zgomot? Pot fi o multitudine. Cat era sa faca un filmulet cu sonor, sa auda cei care pot si vor sa ajute si sa-si dea seama despre ce e vorba...zic si eu, ca nu e prima data cand se intampla.

Link to comment
Share on other sites

Vroiam sa va intreb daca vi s-a intamplat vreodata sa deschideti un robinet la chiuveta, baie, bucatarie...nu conteaza de unde....si sa vina apa cu rateuri puternice insotite de asa zisele lovituri de berbec...lovituri care se manifesta foarte tare de se misca teava de la baterie?

La mine s-a intamplat de multe ori acest fenomen.

Dar, nu mai conteaza...se pare ca ne agitam degeaba, vorba lui @doru3160..pe initiator poate nici nu-l mai intereseaza.....

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

La apa calda face asa. Curge lin si frumos 2-5 secunde dupa ce am deschis robinetul si apoi, ca si cum ar fi un nod in apa, da o lovitura si revine la cursul lin si frumos. Doar 2 robinete fac asta, ceea ce imi indica tevaria si nu boilerul ca problema.

Edited by Thunderer
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines