Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Kostas1

Problema ciudata radio-ceas Sony

Recommended Posts

Buna seara! 

Am achizitionat de la cineva un ceas cu radio Sony ICF-C1B, la jumatate din pretul din magazin. Aparatul este introdus de vreo 3-4 ani pe piata, este nou. Cand l-am luat, l-am testat impreuna cu vanzatorul la sursa de 220V a autoturismului si functiona normal: am potrivit ceasul, am pornit radioul. Din anumite motive nu l-am bagat in aceeasi zi in priza. Cand l-am bagat in priza, in liniste, am observat ca se aude un tiuit suparator din aparat, de frecventa inalta, foarte deranjant. Ceea ce este bizar, este ca se aude acest tiuit si la 5 minute dupa ce scot aparatul din priza (are bateria de backup instalata)! Am desfacut aparatul, ca sa identific de unde se aude. Pur si simplu nu pot identifica sursa acelui sunet, am observat doar ca nu se aude din difuzor, pare ca se aude din toata placa aparatului. Aparatul l-am lasat in priza 2 zile si nu are alte defecte. Functioneaza ireprosabil si ca ceas, si ca radio, are toate functiile normale. Ce naiba poate fi, as vrea sa vad ce este, caci imi place aparatul, imi este folositor, are o lumina galbena placuta si cu luminozitate reglabila si mi-ar parea rau sa il pun la depozitul de "stricate", din cauza acelui tiuit atat de deranjant. Orice sfat este binevenit, multumesc anticipat!

20200815_203946.jpg

Link to post
Share on other sites

Ai scos bateria să vezi dacă mai face ? Acest tip de aparate folosesc un oscilator RC de frecvenţă mică în caz de avarie a reţelei, dar acel oscilator n-ar trebui să funcţioneze când e cuplat la reţea.Ceasul e ghidat de frecvenţa reţelei, care la 50 Hz nu poate fi nici pe departe un ţiuit, mai degrabă un bâzîit.Asigură-te că radioul e ferm stins, altfel e posibil să auzi ţiuit provenit din radio....care poate e dat la minim.Dacă poţi auzi oscilatorul local eşti un fenomen acustic....

Link to post
Share on other sites

Uneori traful de reţea nu are pachetul de tole strâns şi bâzîie supărător.Altă sursă de zgomot în afară de traf şi difuzor nu mai are ce să fie pe acolo.Frecvenţele cu care lucrează ceasul sunt prea mici şi nu există bobine care să rezoneze.

Link to post
Share on other sites

Dacă are sursă în comutație, mai mult ca sigur ea scoate acel zgomot. Posibil să aibe condensatori devalorizati pe sursă, sau așa tiuit scoate sursa de la mama natură.

Link to post
Share on other sites

Poate fi de la frecvenţa cu care sunt multiplexaţi digiţii cu anod comun sau catod comun ai afişajului,

iar ampliful audio nu se închide total,  de la chinezari te poţi aştepta la orice.

Link to post
Share on other sites

6 minutes ago, dorian 70 said:

Poate fi de la frecvenţa cu care sunt multiplexaţi digiţii cu anod comun sau catod comun ai afişajului,

Frecvența aia nu țiuie. Bârâie.

Link to post
Share on other sites

Respectivele nu sunt construite în jurul unui MMC351 ci, de regulă, folosesc LM8560 sau altele din aceeași familie, la care multiplexarea se face cu 50Hz. Cel mult pot folosi ca bază de timp un cuarț de ceas și divizor (CD4541 de exemplu) dar nici astea nu țiuie.

Edited by mama
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Buna ziua!

Multumesc tuturor pentru interventii! Aparatul nu "bazaie", ci tiuie pe frecvente audio inalte. Este un tiuit deranjant, il aude si sotia destul de tare si e suparator si pentru ea, deci nu am "halucinatii" auditive. Aparatul are transformator si punte redresoare, nu are sursa in comutatie. Trei la mana, pe langa el nu exista surse in comutatie, eu fug de ele ca de dracu, caci stiu ce paraziti induc. Iar zgomotul nu are legatura cu tolele de la transformator, tiuie si decuplat de la 220V. Aparatul nu mai tiuie doar cand ii scot bateria de backup. 

Edited by Kostas1
Link to post
Share on other sites

Din cate se pare, bateria, este doar pt RTC (CR2032), deci excludem alte circuite pt baterie. Transformatorul este clasic, cu tole.

Edited by RealAlex
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines