Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Marius84

Masina de spalat Electrolux EWF12670w nu ia balsamul

Recommended Posts

Salutare! Am aceasta mașina de spălat și nu bagă deloc balsamul. 

Am verificat electrovalvele și funcționează. Am scos sertarul și l-am făcut luna, chiar și partea de deasupra am scos-o și am curățat-o temeinic. Daca adaug manual apa în compartiment trage balsamul, deci nu este aici problema. Oare ce ratez? Nu am văzut vreun mecanism în interiorul părții de sus, chiar nu știu ce sa ii fac. Am mai avut un Indesit, iar la aceea mi-a scos un meșter o garnitură de cauciuc din spatele sitei care vine înainte de electrovalve, însă aveam presiune mică la rețeaua de apă de la casă. Ce știți despre aceasta situație?

Edited by Marius84
Link to post
Share on other sites

 Poti sa ai una din doua probleme.Prima-electrovalva nu primeste comanda.A doua-ai traseul apa infundat.

 Prima problema o verifici,cu capacul scos.Vezi daca electrovalva primeste curent.

 La a doua desfaci furtunasele de apa si sufli pe ele.Verifici si electrovalva.Cred ca aici ar putea fi problema,in cazul acesta.Daca bine tin minte orificiul de trecere din ea este mic.Vezi si daca nu ai un filtru inainte de electrovalva.Poate fi infundat.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Filtrul inainte de electrovalva este super curat. L-am curatat anterior si pe acela, este ca un degetar. Am scos acum si garnitura aceea de sub filtru si este o mica imbunatatire, a luat balsamul, dar doar in test, cand am lasat-o sa ia fff multa apa. Acest model are un fel de service mode in care poti sa pornesti in functie de pozitia butonului programatorului motorul, pompa de evacuare, electrovalvele, actuatorul usii, etc. ma gandesc ca poate gasesc la dezmembrari sa iau alte elecrovalve, ca apa curge in fiecare compartiment conform valvei comandate, sau poate sa inlocuiesc chiar toate plasicaraia de sus.

Edited by Marius84
Link to post
Share on other sites

Poate şi debitul scăzut din instalaţie să fie de vină.Cum găurile electrovalvelor sunt mici, e posibil ca presiunea prin tubulatură să fie insuficientă pentru a antrena balsamul.Dacă ai filtru înaintea maşinii, verifică să nu fie colmatat, eventual schimbă-l.

Link to post
Share on other sites

Nu am filtru special pe alimentare, dar teava de alimentare a masinii de spalat este de cupru de 15. Furtunul nu este original, mi se pare cam mic in diametru, dar nu il mai am pe cel original ca  vad cat ar fi de gros... totusi, nu mi s-a parut sa nu aiba debit ok.

Link to post
Share on other sites

Ai spus că electrovalvele funcţionează, dar cea de balsam funcţionează cum trebuie, comparată cu cea de apă de spălare ? Fă un test, scoţi mufele şi le alimentezi ,,pe direct,, la 230Vc.a.  cu ajutorul unui cablu cu ştecher şi crocodili.Vezi ce debit/presiune au prin comparaţie.Ar fi bine să verifici şi placa de comandă, poate există ceva conturnare sub mufa ce duce la electrovalve, uneori apare acest fenomen din cauza condensului.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Masina mea de spalat are două electrovalve, nu trei, deci nu am o electrovalvă dedicată sistemului de balsam. Electrovalva pentru compartimentul prespalarii merge ok, cea pentru compartimentul din miljoc, al spalarii, este tot ok. Am banuit in trecut ca atunci cand sunt comandate ambele electrovalve se activeaza vreo parghie in sistemul de alimentare cu apa, care dirijeaza apa spre compartimentul cu balsam, dar nu am vazut asa ceva.  Gaura prin care se alimenteaza sistemul cu electrovalvele, cea de sub sita, are vreo 4 mm. Posibil sa nu am debit, chiar nu stiu ce sa ii fac, n-am un presostat la indemana. M-am obisnuit sa pun manual apa la un anumit moment al spalarii, la penultima sau ultima clatire, dar speram sa gasesc cauza. O sa incerc sa fac un furtun pentru probe mai gros in diametru, dar nu foarte curand.

Privite de la stanga la dreapta, zonele sunt asa cum le-am descris mai sus, prespalare, spalare, balsam.

Este acel plastic gri pe care nu l-am putut demonta, banuiesc ca are un rol in sistem, mai incerc luni o data.

20200814_120245.jpg

Edited by Marius84
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines