Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
x_dadu

aparat de aer condiționat pentru încălzire

Recommended Posts

Studiam oferta de AC-uri pentru că pentru sezonul următor am de gând să pun AC în casă și mă uitam la aspectul privind încălzirea. Eu nu știam cum funcționează aceste aparate pe funcția de încălzire. Credeam că au ceva rezistență electrică și implicit randament similar oricărui aparat electric de încălzire (calorifer cu ulei, convector, aerotermă etc). Înțeleg însă că de fapt este folosit tot agentul frigorific, fiind de fapt o pompă de căldură aer-aer. Unele AC-uri se laudă cu ceva randamente mai bune, au și preț mai ridicat.

De exemplu am ochit un ”Daikin Perfera 21000 btu, FTXM60M+RXM60M9”  care mi-ar acoperi toată casa și care se laudă cu ”Coeficient randament sezonier la încălzire SCOP = 4,6”.

Din câte am citit pe net acel coeficient dacă ar fi 1 ar fi egal randamentul cu un calorifer electric. La 4,6 devine interesant. Costă și vreo 6800 lei întradevăr.

Oferă încălzirea cu AC un randament de 4 ori mai bun decât încălzirea electrică tradițională ? Pe un clip a lu Buhnici zice că are chiar randament mai bun ca o centrală pe gaz.

Folosește cineva aparat de aer condiționat pe încălzire și ce consum are ?

Nu știu dacă este o soluție pentru toată iarna dar sigur ar putea fi pentru octombrie-noiembrie și martie-aprilie.

Link to post
Share on other sites

Acum vreo 8-10 ani m-am mutat intr-un apartament care l-am renovat singur. Am o chestie cu gazele, n-am vrut incalzire pe centrala. Deoarece a fost totul razuit pana placa, scos parchet comunist vechi etc, am optat din etapa asta sa merg pe incalzire in pardoseala - electric - am asa ceva in toata casa. Pentru mine e o chestie de confort sa am acea podea calda. Nu s-a pus in discutie ca factor determinant costul incalzirii per luna. Insa intr-un apartament izolat exterior, tamplarie mai rasarita, izolat interior inclusiv pardoseala (peste care s-a aplicat sapa, armaturi si incalzirea in pardoseala) - ieseam per luna de iarna in medie la 400-600 lei. Asta la un apartament mic de 45mp. In conditiile in care toata casa este pe electric: boiler electric, masina spalat rufe/vase, cuptor electric etc. 

In acelasi apartament, am optat ulterior si pentru 2 aparate de aer conditionat si la fel .. m-a interesat si aspectul incalzirii. La vremea aia (acum vreo 4 ani) am achitionat o bucata Fujitsu Ecolandia (ASYG25LLCP-AOYG25LLCP) de 9000btu, pt dormitor si un Daikin Perfera (FTXM35N-RXM35N9) de 12000btu pentru sufragerie. Montate calumea, o carca de bani si montajul (se subintelege ca pompa vid si restul celora). Am fost curios sa fac comparatia intre cele 2 solutii. In conditii cat de cat similare, costul s-a redus cu vreo 50%. N-am platit mai mult de 300 lei pe luna la curent. 

Informativ asta iarna m-am incalzit exclusiv cu aceste aere deoarece am schimbat controllerele incalzirii in pardoseala si am tot asteptat dupa chinezi sa-mi livreze altele.  A fost iarna destul de blanda, Fujitsu e mai vechi, nu stiu efectiv cat a consumat el. Daikin are dracie de-asta wifi si management de consum, deci pe cei vreo 30mp pe care opereaza (living+hol+bucatarie - sunt spatii comune) - zice ca ar fi consumat cumulat 288kWh anul asta pentru incalzire (deci masurat din ianuarie incoace). Uneori il foloseam intermitent, cand eram plecat uneori il opream complet si cu o ora inainte sa ajung acasa il porneam de pe telefon. Mi se pare putin oricum, dar ma rog, au tot felul de functii, ochi inteligent si alte bazaconii, daca nu te vede in camera, l-am setat sa treaca pe un mod mai econom etc. 

 

Cu aparatele astea merge sa ma incalzesc inclusiv ca sursa singulara. Dar nu stiu ce sa zic, personal n-as merge pe un singur aparat. Mai degraba doua mai mici, sa poti controla independent si chiar inchide unul din ele. Apoi mai e chestia cu temperaturile. Ca pompa de caldura eficienta aia nu e valabila pentru orice interval de temperaturi exterioare. Una e ca el sa "traga" caldura cand afara sunt 0 grade - alta e cand sunt -15 grade. De regula cu cat de apropii la limita minima de temperatura la care ele lucreaza, consumul incepe sa creasca simtitor - eficienta e mai mica. Daikin n-a prins inca o iarna adevarata, dar bietul Fujitsu desi zice ca merge pana la -15 grade, tragea din greu si cu pauze la -12 si undeva mai spre dimineata a inchinat steagul complet. In situatiile astea, incalzirea in pardoseala preia automat sarcinile cu incalzitul. Asta s-a intamplat o singura data din ce retin. 

 

 

 

 

Edited by matzah
Link to post
Share on other sites

Mulțumesc de informații. Eu stau la casă, doar parter, am cam 67 mp din care 35 mp e o zonă deschisă (living cu hol). Restul suprafeței fiind în baie și 2 camere, acestea având uși. Din hol intru fără ușă în living respectiv în celelalte încăperi, deci holul e în centrul casei. Dacă ar fi să iau un singur AC l-aș pune în hol și aș ține uși deschise doar unde e cazul, dacă ar fi să iau 2 ar fi unu în living și unu în dormitor, caz în care ar fi dese situațiile când ar funcționa doar un singur AC, mai rar ambele simultan. Aici nu m-am decis încă, dacă va fi 1 sau 2. Sunt argumente pro și contra pentru ambele variante.

Link to post
Share on other sites

Din ce știu eu încălzirea cu aerul condiționat este rentabila cit timp temperaturile nu coboară prea mult în exterior iar la temperaturi negative începe sa fie problematic pt compresor pt ca uleiul este foarte viscos. Ca sa poată fi folosite la temperaturi negative trebuie ca să existe încălzire auxiliara (electrica cu spirala din fir rezistiv special) pt compresor pt ca altfel plingi după el. 

Link to post
Share on other sites

De crapat nu crapa, dar am observat ca pe masura ce se lasa frigul ala de pe urma, incepe sa faca pauze, pesemne dezgheata/incalzeste compresorul sau ce o face.  La un moment dat, aproape jumate din timp face pauza, jumate incalzeste. Dupa pragul asta, se opreste complet, intra in ceva protectii probabil. 

Cu ceva timp inainte de toate astea, consumul creste si eficienta deci scade. Nu retin exact pentru ce diferential de temperatura interior - exterior se calculeaza COP/SCOP astea.. 

Link to post
Share on other sites

Nu mă gândesc la soluția AC pentru toată iarna, ci pentru perioada când afară sunt temperaturi scăzute dar pozitive, să zic un >= +5.

Link to post
Share on other sites

Un AC obisnuit functioneaza optim ca pompa de caldura (incalzire sau racire) cand diferenta de temperatura intre interior si exterior nu depaseste 15-20 de grade.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Sub +5 grade la exterior nu am de gând să-l folosesc pe căldură. Dar până la acea temperatură aș merge pe AC ca să scap de niște zile de foc în centrală, dacă factura la curent nu este SF. Sunt perioade destul de lungi cu temperaturi de peste +5 afară dar destul de reci să necesite utilizarea instalației de încălzire din casă. Anu ăsta de exemplu toată luna mai a fost rece față de alți ani,  îndeajuns cât să nu pot renunța la focuri.

 

Una peste alta, nu m-am hotărât dacă să iau unul singur pentru hol, probabil de 18000, sau să iau 2 aparate, unul  în dormitor de 9000 și unul în living de 12000 sau 18000.

Dacă pun unu în hol, cum probabil ar fi de preferat, ar fi deasupra ușii iar în acea zonă se află panoul de siguranțe și nu știu pe unde naiba sunt copexurile cu fire că nu mi-a dat prin cap să pozez când s-a făcut instalația electrică. Bănuiesc că tubulatura se poate coborâ și aplicat și să fac trecerea prin perete undeva mai jos unde nu cred că sunt fire, dar ar arăta mai aiurea.

Există vreo sculă cu care să identific cu destulă precizie pe unde vin copexurile ?

 

 

LE ori un aparat la poziția 1, ori două aparate la pozițiile 2 și 3.

amplasare-AC.jpg

Edited by x_dadu
Link to post
Share on other sites
La 14.08.2020 la 18:27, puriu a spus:

Un AC obisnuit functioneaza optim ca pompa de caldura (incalzire sau racire) cand diferenta de temperatura intre interior si exterior nu depaseste 15-20 de grade.

LIKE

Link to post
Share on other sites

 X_Dadu.Apartamentele noastre nu au fost gandite,proiectate,pentru aer conditionat.Teoretic s-ar asigura mai bine racirea cu 2 aparate.

 Pentru cable electrice sunt detectoare consacrate.Daca ai pereti de caramida sau BCA e mai simplu cu detectia.Mai greu la beton.Merge si cu scula diy.Dupa mine cele mai eficiente sunt cele din 2 buc.Un emitator si un receptor.Dar poti incerca si un detector cu FET.E plin netul de scheme.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines