Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Craciun

Antena HF balcon

Recommended Posts

Solutie industriala de antena pentru o situatie de nisa , nu cred ca o sa gasesti.

Poti in schimb sa adaptezi ceva home made, in functie de ce ai acolo . Conteaza mult daca vrei si emisie sau numai receptie .

Link to post
Share on other sites

Cauta in ofertele de antene /M sau /P de la firmele ce ofera echipamente de RA. Ai un exemplu aici dar sunt si altele. De obicei, datorita dimensiunilor lor fizice foarte reduse raportat la lungimea de unda, acestea sunt antene cu randament mai redus in benzile inferioare iar unele sunt si cam scumpe fata de rezultatele oferite (asta-i opinie strict personala).

Cauta sa te informezi si prin recenziile online, dar tine cont de faptul ca majoritatea celor care le folosesc o fac adesea din lipsa altor posibilitati, si verifica in mod specific recenzii pentru benzile care te intereseaza.

 

Eu ti-as recomanda sa incerci pe cat posibil o alta solutie clasica (deci nu de balcon) eventual o antena filara (fie aceasta si Random Wire sau End Fed cu tuner), poate o solutie "stealth" daca problema acolo sunt vecinii, sau daca asta nu este posibil si trebuie neaparat pe balcon intai sa incerci ceva home made, de exemplu o sarma intinsa de-a lungul unei undite din fibra de sticla, lungita electric cu o bobina la baza, plus contragreutati si eventual cu antena tuner. Oricum, din experienta proprie, rezultatele nu sunt stralucite si nu se compara cu antena full size pe bloc,  mai ales daca balconul este situat la nivelele inferioare ale vreunui bloc, insa vorba aia... folosim ce putem folosi. Dealtfel, cu vreo 4 ani in urma, eu cu dipol scurtat agatat de o undita de 6-7m infipta in nisipul unei plaje din insula Limnos, si un amic in Thassos cu antena din asta pentru /M, fiecare cu KX3 alimentate din baterii (~5...7 W), am putut realiza legaturi SSB in 80m atat intre noi cat si cu YO (cat din asta a fost posibil datorita conditiilor locale  /P favorabile, asta-i alta poveste).

 

Link to post
Share on other sites
Acum 1 oră, Craciun a spus:

Nu sunt multe date despre ce stie sa faca ...la banii aia .  Crezi ca la 2.5 m se incadreaza pentru balcon ?

In plus , pentru o verticala ai nevoie sa fie degajata bine de elemente reflectante. Altfel scade drastic randamentul . Trebuie sa tii cont ca daca e bloc din beton exista armatura metalica care va tine loc de reflector iar antena se va  tranforma intr-o sectoriala .

Link to post
Share on other sites

@grosu99

Interesant, o sa incerc sa confectionez una, dar sunt cam antitalent la partea mecanica :)

Ii trebuie si CV de acord sau pot folosi transmacthul meu LDG AT -100 PROII ?

 

 

Mersi,

BR/Daniel

Link to post
Share on other sites

Păi aceiaşi vecini pot să te reclame chiar şi pentru antena aia de pe balcon.Dacă ei aud voci în cap, pot să le pună pe seama oricărei antene...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines