felixx Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 8 mosfet-uri laterali complementari pe canal,4 pe ramura.Etajul prefinal este deasemenea compus dintr-o pereche complementara cuplata in mod emitor comun pentru o amplificare mare.Sarcina de colector la fiecare tranzistor reprezinta sarcina celeilalte perechi si cistigul este foarte mare cu acest tip de topologie.Sunt doua etaje dublu diferentiale la intrare pnp si npn.Fiecare este cuplata cu cealalta pentru a lucra in paralel.Aceasta asigura un raspuns foarte bun,o banda larga de frecvente,un THD mic si o curba cu semnal dreptunghiular performanta la frecvente inalte.La inceput am folosit MJE340,MJE350 insa dupa teste am renuntat la ei si am folosit BF469, BF470 care sunt extrem de stabili pentru a fi folositi in etajul de intrare.Radiatoarele folosite sunt ?fabricate? pentru a asigura un procent termic destul de bun.Sunt facute pe o masina de frezat si apoi au fost eloxate.Deasemenea pe fiecare radiator este cite un termic (siguranta termica) care va decupla amplificatorul de la retea in momentul in care temperatura radiatorului ajunge la 70C.Am ?reglat? curentul prin fiecare tranzistor la 100mA,astfel incit am o disipare de 54,4W pentru 8 laterali.Schema se bazeaza pe o topologie simpla(inventata acum 40 de ani de Linn) ce are la baza componente bune.La intrare se afla un ?limitator? automat de tensiune realizat in jurul a doua diode ultrarapide (asemanator cu Hafler 220)pentru a preveni aplicarea unei tensiuni accidentare excesive,ceva de genul supramodulare.Rezistentele din sursa lateralilor de 0,47ohmi sunt de tipul ?non magnetic? ceea ce duce la prevenirea eventualelor oscilatii.In orice amplificator construit cu mosfet-uri sunt oscilatii si trebuie avut in vedere acest aspect la proiectarea lui,la proiectarea cablajului,sursei de alimentare,etc.Am realizat ca prin cresterea rezistentei de grila (nu prea mult) si montarea a cite un C-u intre grila si drena se elimina oscilatiile rf.La testul cu semnal dreptunghiular am constatat ceva oscilatii la capatul de banda si am adaugat o retea compusa dintr-o rezistenta si un C-u montat in etajul driver la unul din prefinali.Deasemenea am folosit pentru stabilitatea la frecvente ultrasonore un C-u(trimer) paralel pe reactia negativa si dupa ce l-am reglat l-am schimbat cu unul fix cu o valoare foarte apropiata.Alimentarea consta din +/-70V pentru etajul de putere si +/-84V pentru etajul driver.Folosesc un transformator toroidal de 1kw,doua punti de 35A(rapide) si 4 bucati Aerovox de 22000uf/100V.Numai condensatorii au costat cit un amplificator nou.Pe fiecare modul se gasesc cite 2 buc, de 4700uf/100Vurmate de 2 buc. 4,7uf Clarity Cap-polipropilena(audio grade) si 2 buc. 0,47uf/400V polipropilena Bennic-seria neagra.Deasemenea am folosit rezistente metal oxide cu toleranta 1% si condensatori Bennic polipropilena-seria neagra. Nu am nici un condensator ceramic.La intrare se gaseste un C-u Clarity Cap de 1uf deasemenea audio grade.La alimentarea cu +/-84V fiecare modul beneficiaza de un filtraj in plus cu Nichicon electrolitic si Bennic-negru.Din pacate un THD excelent si un TID bun nu va spune intotdeauna cum va suna un amplificator si nu va spune in ce mod va altera sau nu semnalul ce va trece prin el.Aici se poate face paralela cu amplificatoarele cu tuburi.Ca o completare-daca cineva va face un amp care sa aiba...sa spunem 300W in clasa A prin adaugarea mai multor tranzistoare paralel si disiparea va fi in jur de 700W,amplificarea in tensiune a prefinalilor tot va avea cam 4% THD si tot va fi nevoie de ceva reactie pentru a reduce procentul.La masuratori,tot nu va arata mai bine decit AB,fara a mai aminti de efectul Miller.Cam orice tip de sarcina poate fi conectata.La teste am experimentat cu sarcina de 2 ohmi si s-a comportat excelent.....(nu am avut 1ohm).Testele pe hirtie si pe aparate de masura sunt bune insa urmeaza comparatiile si testele pe sarcini mai dificile,de ex. Martin Logan Summit.O idee ar fi inlocuirea finalilor laterali cu BUZ-uri de la Magnatec sau ceva de la Exicon pentru a reduce numarul de tranzistoare.Eu am folosit 2SK1058/2SJ162 de la Renesas-tranzistoare special facute pentru audio.Folosirea etajelor dubludiferentiale asigura cea mai buna performanta in reproducerea fidela a semnalului dreptunghiular.Deasemenea cuplarea cu tranzistorii complementari pentru VAS este cea mai simpla cale pentru atacul finalilor.Protectia la d.c. si intirzierea la conectarea incintelor este facuta cu cite un c.i. specializat pe fiecare modul in parte cu intirzieri diferite.Am folosit UPC1237.Deasemenea am folosit soft start.Conectica este destul de buna.Am dorit un design minimalist,clasic,fara sa atraga prea mult atentia.Carcasa este facuta in procent de 80% in house.Radiatoarele si fantele de aerisire la capace sunt facute pe masina.Panoul frontal a fost cu adevarat un chin.Am slefuit la el cam 5 zile pentru a da acel aspect de periaj-zgariat.Curbele panoului au fost facute manual.Prin modul cum se aplica smirghelul se poate face acel periaj fain..La prima vedere pare foarte simplu insa nu e deloc asa.Totul s-a facut ca de obicei in house.Urmeaza poze: Link to comment
adi_0106 Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 noi acum trebuie sa spunem pareri .... ei bine eu nu mai am cuvinte am ramas .... tablou :chior: :w00t: :chior: :w00t: Link to comment
crexy Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 foarte frumos felicitari , ai lucrat ingrijit :supz: Link to comment
felixx Posted September 26, 2007 Author Share Posted September 26, 2007 Pai dupa astea: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=14511 ...si astea: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=2 ... sc&start=0 ...trebuia sa fac si amplificatorul asta,nu? :tonqe: Link to comment
Bogdi12001 Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 Superb totul!!!Cam la ce costuri ai ajuns cu ampliful?Unde ai facut radiatoarele ca sunt super, nu prea gasesti asa ceva pe la noi. Link to comment
felixx Posted September 26, 2007 Author Share Posted September 26, 2007 Radiatoarele sunt facute din duraluminiu de calitate pe o masina-freza.Au fost eloxate intr-o baie specifica care a respectat proportiile procedeului de eloxare. Inca nu stiu exact costurile materialelor insa numai pe Aerovox-uri am dat peste 6,5mil.O sa fac un calcul amanuntit. Link to comment
Kosmin Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 Dupa cum ne-a obisnuit, colegul nostru felixx, se pare ca si de asta data ne lasa fara cuvinte...... frumos!! :smt001 bafta in continuare si sa te bucuri de ele Link to comment
Yo4You Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 Nu am cuvinte presupun ca e un hoby sa investesti in amplifuri de astea. Link to comment
hbi Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 calitate ca de obicei! nu cred ca mai are sens sa vorbim. toate bune! hbi Link to comment
Guest Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 Felicitari!.......Superb! Link to comment
Blind Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 Arata stresant de bine.. :tongue8: Link to comment
nr4 Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 Rog frumos o poza de rezolutie mare vazuta de sus(cu interiorul), k sa pun wallpaper. Link to comment
lalihifi Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 E super !!!!Numai la poza cu panoul frontal cred ca m-am uitat de zeci de ori :smt007 Link to comment
ionut20 Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 superb lucrat ... no comment :smt006 Link to comment
Recommended Posts