Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ancient

Antena receptie balize NDB 280 - 530 kHz

Recommended Posts

Salutare, 

As vrea sa receptionez semnale din zona  280 - 530 kHz, in care opereaza balizele non-directionale (NDB) .

Exista vreun coleg care a experimentat antene dedicate acestui segment radio ? 

Ma intereseaza oricare tip de antene , nu conteaza ca sunt pe ferita sau bucla sau alt tip de constructie, directionale sau omnidirectionale.

Important ar fi sa stiu care dintre acestea au dat (sau ar putea oferi) cele mai bune rezultate.

 

Multumesc anticipat!

Ancient

 

Link to post
Share on other sites

Zona NDB este mai larga, de la sub 200 kHz pana la peste1600 kHz. Zona NDB din Romania este intre 266 kHz (M Baia mare) si 705 kHz (RR Otopeni). Puterea mica si antena mica a statiilor le NDB le fac sa treaca neobservate si nu deranjeaza radiodifuziunea din UM.

Orice antena de receptie este buna, de la cele lungi si inalte, pana la cele mici, active, de pe fuselajul avioanelor. Problema este cea a receptoarelor, foarte speciale si care nu se gasesc pe piata. Eu am ascultat mai multe NDB cu receptoare cu reactie si antene din ferita, dar numai dupa ora 22 si dinafara orasului. Ziua, din balcon, se aud la orice ora cele trei statii din zona Iasi, cea din Suceava si una (cea civila) din Bacau. 

Un amator pasionat a realizat un receptor "de competitie" pentru NDB,  https://www.qsl.net/ko6bb/files/ml-rx.pdf , la care foloseste o simpla antena activa.

Mi-am facut si eu o lista (incompleta si neactualizata) cu statii romanesti:

 

             1457046970_NDBRomania.thumb.png.f2e573d82679dc96b556b50b318d1f85.png

 

 

Link to post
Share on other sites

Un pic offtopic, in copilarie reparam radioreceptoarele vecinilor,  gen Milcov, etc.

Un defect statistic era intreruperea functionarii partii de oscilator local din mixerul auto-oscilator.

Era usor de recunoscut, cand nu functiona LO auzeam indicativul unei balize.

Bine, pe vremea aia nu existau becuri economice si alte mizerii RFI...

Link to post
Share on other sites
Acum 10 ore, nanopico a spus:

 

Era usor de recunoscut, cand nu functiona LO auzeam indicativul unei balize.

 

În București, pe vremea aceea se recepționa bine stația de la Băneasa (indicativ BSW 521 kHz) cu orice receptor AM de buzunar, dacă plasai butonul de acord la capătul inferior al scalei pe unde medii.

Probabil dacă nu funcționa LO se recepționa pe tot parcursul scalei :rade:. N-am încercat.

......................................

Pentru domeniul sutelor de kHz (între unde lungi și medii, de exemplu) sunt două variante pe care le-aș aborda, funcție de timpul și volumul de muncă pe care aș fi dispus să le aloc proiectului.

Fie antena cu ferită lungă (200 mm, gen Selena) ca variantă mai comodă/rapidă, ori un loop acordat de vreo 2m diametru, pentru rezultate (mult) mai bune.

 

 

Edited by +_Florin_+
Link to post
Share on other sites

Bucla acordata este foarte buna, dar una de 2 m este cam greu de facut si de manevrat. Trebuie sa fie ecranata electric, iar teava de cupru este scumpa si grea. La o bucla de 1 m eu am folosit tub "pexal" cu stratul intern din aluminiu pe post de ecran electric. Pentru a nu fi necesara rotirea, se fac doua identice si montate perpendicular. Se comuta pe cea cu semnal mai mare.

Link to post
Share on other sites
Acum 16 ore, +_Florin_+ a spus:

Probabil dacă nu funcționa LO se recepționa pe tot parcursul scalei

 

Intr-adevar, asa se si intampla. Indiferent de pozitia butonului de acord, se receptiona baliza.

Link to post
Share on other sites

Daca LO nu oscileaza deloc, nu se aude nimic. CV-ul de la LO in UM era in scurtcircuit. LO oscila doar cu paderul pe o frecventa fixa si mai joasa.

Link to post
Share on other sites

Nu aveti dreptate, CV era bine mersi, cel mai adesea gaseam intrerupta bobina OL, fir tensinat rupt de la socuri/ vibratii, lipituri proaste, etc.

La vremea respectiva am gandit ca e vorba de o baliza pe o frecventa apropiata de FI de 455 kHz, suficient de apropiata ca localizare pentru a livra un semnal consistent. Receptoarele din acea clasa nu au la intrare filtre dop / rejectie pe frecventa intermediara.

Tot la vremea respectiva, nu cunosteam inca telegrafie, ceea ce imi amintesc este ca indicativul era transmis la o viteza destul de mica, probabil 35-45 semne pe minut dupa standardul din armata RSR.

Link to post
Share on other sites

Va salut domnilor,

Multumesc pentru raspunsuri si scuze ca revin atat de tarziu, dar a trebuit sa plec intr-o deplasare.

Vad ca exista mai multe variante. Imi puteti spune care dintre acestea ar fi cea mai eficienta impotriva perturbatiilor industriale?

As fi tentat sa cred ca varianta propusa de dl. Puriu ar fi una dintre solutii, dar m-ar ajuta mult o documentatie de realizare efectiva a unei astfel de antene.

Macar sa pot estima toate materialele de care am nevoie si sa stiu la ce sa ma astept !

 

O seara buna tuturor ,
Ancient

Link to post
Share on other sites

NDB-urile marcheaza precis puncte fixe de pe glob, de obicei in apropierea unor aeroporturi si aerodroame. Sunt utilizate curent in navigatia aeriana si sunt mai sigure decat GPS-ul care poate disparea oricand. In apropierea marilor si oceanelor sunt mult mai puternice si se numesc radiofaruri.

Erau peste 15.000, dar s-au mai imputinat de cand cu GPS-ul. Lista completa si actualizata a lor nu este publica, nici gratuita, nici macar in forma scrisa. Se transmite in format electronic sub forma de abonament companiilor si institutiilor interesate. Acestea le introduc, de exemplu, in calculatoarele avioanelor. O companie cu 100 de avioane plateste 100 de abonamente.

Oamenii interesati isi fac singuri liste si le mai transmit si altora daca vor. Exista o asociatie, un fel de Mafie, care detine cea mai valoroasa lista, accesibila doar membrilor ei. Ca sa fii membru trebuie sa le transmiti mai multe informatii proaspete care sa le imbunatateasca lista secreta.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines