Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Taraxacus

Acumulator Li-Po defect

Recommended Posts

Am un acumulator Li-Po de 12 V (4 S) si l-am uitat legat la un Wattmetru, fără alt consumator. Cu 5 zile inainte arta cam 3,8 V pe fiecare celulă (am verificat cu un buzzer) apoi dupa 5 zile doar 7,2 V. 2 celule erau in scurt. Probabil s-a descărcat excesiv si s-au scurtcircuitat ultimele 2 celule.Am postat aici ca sa nu mai deschid alt topic. Exista un circuit ceva care atunci cand una din celule se descarcă sub 3,4 V sa întrerupă consumatorul ? Buzerul mă țiuie si mă atenționeaza dar nu poate întrerupe alimentarea.Am un releu de 30 A care aș putea sa-l comand cu unul mai mic..

Am observat ca elementii sunt prinși între ei prin lamele de Ni ambutisate si apoi lipite firele pt încărcarea  balansată. Aș putea sa inlocuiesc ultimii 2 elementi, se pot desface si reface legaturile ? prin ambutisare sigur nu dar prin plipire se pot. Am incercat sa topesc acel cositor dar cred ca este și o placă de răcire pe acolo pt că nu am reușit nici măcar sa topesc superficial cositorul.

Link to post
Share on other sites

Salut! Exista circuite integrate specializate care fac treaba asta, gaseste module pentru 1 celula care fac supervizare la subtensiune, supratensiune si supracurent, acel PCB mic cu care vin multe din celulele paralelipipedice.

Battery Protect Circuit Board Smart Watch Lithium Ion Bms/polymer ...

 

Sau poti cumpara direct un BMS pentru 4 celule, realizeaza protectia la supracurent si subtensiune. Desi nu am incercat, sigur poti sa mai reduci din curentul maxim la care intra protectia marind rezistorul serie (de obicei e 50mohm sau mai putin).

Amazon.com: 4A-5A PCB BMS Protection Board for 4 Packs 18650 Li ...

Edited by mircea calin
Link to post
Share on other sites

BMS sunt pentru li-ion nu pentru li-polimer ,cit despre li-po sa-l transformi in 2S e greu sau inposibil , acum cu legatul la un consumator si uitat ,asta este ,costa. 

Link to post
Share on other sites

BMS-urile sunt comune pt.Li-ion si Li-polimer(Li-ion cu alt electrolit)au aceeasi tens. max. 4,2 V,,,,,,Pt. initiator pt. 4S va trebue 2 acu. identici cu cei defecti ,pt 2S cumparati un BMS 2S, conectat si gata.(BMS-ul se alege functie de curentul cerut de sarcina)

Edited by QQme
Link to post
Share on other sites

Am rezolvat oarecum problema, era un acumulator Li-Po 42 de 16000 mAh - de fapt erau 8 celule și fiecare S era format din câte 2 elemente legate în paralel. Norocul meu. Am eliminat elementele defecte, curios era nu numai ca nu se incarcau ci erau in scurt.... Am desfăcut celelalte două elemente , le-am separat, aveau fiecare 3,6 V, le-am legat in serie si sper sa fi obținut un acumulator de 8000 mAh. Elementele nu prezentau un PCB cu un integrat cum am văzut în alte situații, la alti acumulatori. probabil acela este un circuit de protecție.

Am un dispozitiv, un buzer pe care îl reglez la 2,5 V pt Li-ion si la 3,3 V la Li-po. Cand ajunge la tensiunea setată țiuie. As putea lua semnal de la eel sau sa fac un circuit cu un microfon, alimentat tot din același acumulator care sa-mi acționeze un releu un FET MOSFET profet ceva care sa taie alimentarea ? În principiu ar merge cu un simplu operațional proiectat sa lucreze ca și comparator și sa actioneze un releu un tiristor ceva..... Nu ma pricep decat la nivel de amator și mă gândesc poate exista un circuit gata facut si proiectat pt că ce am văzut pe niste saituri,  un LVC (Low voltage cut-off) este la 145  $ cel mai ieftin la 10 A. Dacă nu, poate este cineva care să mă ajute cu idei sau soluții.

Link to post
Share on other sites

Omul vrea un circuit care să taie consumul din acumulatori când tensiunea per element scade sub o valoare critică.Adică ce face de fapt un circuit de protecţie dedicat.

Link to post
Share on other sites

Sunt BMS-uri ce au protectie la supratensiune, subtensiune, supracurent,echilibrare, si nu costa prea mult,trebue citit cu atentie pdf-ul.

Link to post
Share on other sites

Chiar nu intelegi ca un BMS este Modul protectie la incarcare, descarcare si echilibrare acumulatori Litiu 4S 18650, 30A BMS Specificații: Tensiunile de detecție a încărcării: 4.28+ 0.05 V Tensiune de supraincarcare: 4.095-4.195V Tensiune descarcare: 2.55±0.08V ,daca scazi un Li-PO sub 3v e cam bun de aruncat.

Link to post
Share on other sites

Unde ati citit ca Li-po daca scad sub 3V se defecteaza,,,am incarcat si functioneaza bine acu. Li-po de la elicopter si cu 2V rezidual.(au stat mult timp nefunctional,altfel se taie curentul la 2,7-2,8V)

Link to post
Share on other sites
Acum 13 ore, kinderu56 a spus:

sincer eu nu am inteles nimic , poate voi ?

Eu as intelege asa (sa ma corectati daca gresesc):
Initial erau in serie 4 grupuri de cate 2 elemente in paralel. Total 8 elemente. Fiecare element 3,6V/2000mAh. Fiecare grup 3,6V/4000mAh.
In total 14,4V/4000mAh (ATENTIE, la inseriere creste doar tensiunea, nu si capacitatea !).
S-au gasit in scurt (deteriorate) 2 elemente, care s-au indepartat. Au mai ramas ca rezerva inca 2 elemente bune, care au fost separate si ele.
Au ramas 4 elemente in serie. In total 14,4V/2000mAh.

Acum se doreste un circuit care sa taie alimentarea sarcinii atunci cand un detector de tensiune cu traductor acustic (buzzer) "simte" scaderea sub o valoare-prag reglata. Ar fi utila schema acestui buzzer.

 

Baterie.png

Edited by Ticu
Link to post
Share on other sites

@Ticu - ați înțeles ff bine atât dvs cât și mulți altii. Am acumulatori Li-Po care au un PCB pe o folie cu niste integrate care atunci cand tensiunea ajunge la 3 v sarcina nu mai este alimentată, așa au și tel mobile. Desigur, aceste circuite nu te pot ajuta dacă nu utilizezi acumulatorul o perioadă îndelungată, acumulatorul trebuie stocat la o tensiune de 3,6 V si trebuie verificat.

La acumulatori de capacitate mare e mai greu cred, celulele mele nu aveau acel sistem de protectie.

Buzerul este simplu, se gaseste de cumpărat

image.thumb.png.6875715a3b132bb4e13252b1d4c4da02.png

se poate regla pragul de la 2 la 4 V - asa arată și cand scade pe una din celule tensiunea setată incepe sa sune....  Circuitul de care am nevoie trebuie sa reactioneze la sunetul buzerului și să întrerupă alimentarea sarcinii , a buzerului și a însuși circuitului de protecție.

Link to post
Share on other sites

Buzerul inseamna sa te scarpini la urechea dreapta cu stinga.

Cum ai de gind sa-l folosesti? Mai bine iti faci tu indicator si gata ca nu-i greu. Trebuie un comparator cu fereastra si scheme sint destule pe net.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines