Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Taraxacus

Reparatie lanterna LED

Recommended Posts

Am o lanternă de camping cu lED-uri. Sunt niște leduri cu diametrul de 5 mm dar cu corpul mai scurt decât LED-ul clasic. Lanterna avea un acumulator cu plumb cred eu, era micuț cam cat 1/2 dintr-un pachet de țigări, cu 2 celule și care deși am încercat să-l incarc nu a mai vrut sa se incarce. După un timp am aprins lanterna dar fara sa scot incarcarea, am ars un rezistor (care era în serie cu un LED roșu, martor al încărcării și câteva LED-uri. Lanterna are 2 poziții, una frontală cu 18 LED-uri și una în spatele mânerului, cilindrică cu 20 de LED-uri. În ambele poziții LED-urile sunt legate în paralel, alimentarea fiind facuta printr-un rezistor de 1 ohm 1 W. Am demontat, am depistat LED-urile arse sau in scurt și le-am înlocuit . Unele LED-uri s-au ars și s-au întrerupt iar altele s-au scurtcircuitat. Cand le-am testat, la 3,5 V fiecare LED consuma 70-80 mA. Am schimbat acumulatorul cu unul cu Li-ion recuperat de la o baterie de laptop și care se încarcă bine și ține curentul. Încărcat are 4,2 V și pe el scrie ca ar duce 2800 mAh. Pot pune și 2-3 in paralel pt ca mai am.

Întrebarea mea adică întrebările mele sunt:

1. Ar fi bine sa pun în serie cu fiecare LED cate un rezistor astfel încât să previn arderea LED-urilor având un curent cat de cât constant pe fiecare din ele in loc să mențin alimentarea printr-un singur rezistor ? Întreb pt ca am avut o problemă asemănătoare la o veioză pt laptop care arata ca scăfârlia lui ET și se alimenta la USB sau 2 R6 ( AA) și mi s-au ars rând pe rând toate.... . La ele am observat că traseul de pe cablaj se încălzea. Am schimbat LED-urile și am pus altele cu rezistor serie și l-eam alimentat prin USB. Pot fi alimentate și prin baterii R6 pt ca am pus o diodă serie astfel încat cand alimentez prin USB să nu intre curent în baterii. Așa funcționează de cca 3 ani si nu am mai avut probleme.

2. Încărcarea acumulatorului o fac folosind un încărcător special care este și pt Li-Po, Li-Fe etc. Mai am un modul special pt încărcat un astfel de acumulator (luat de pe wish) si care se încarcă la încărcătorul pt telefon și mai am circuitul inițial care are un cond de 1,2uF, o punte și un LED martor (în paralel cu cond este un rezistor de cca 500 Kohmi). Cea mai bună soluție ar fi varianta a doua.

3. Pot sa folosesc sursa de curent constant cu care se incarca de la 220 V acumulatorul ca susrsa pt cuplarea lanternei la priză  dacă-i pun un 317 după punte ?

 

image.thumb.png.f4211eb74ba5865410e0613669c91525.png

Link to post
Share on other sites

Un jaf de lanterna.

Mai bine iti cumperi una cum trebuie pt ca la asta trebuie sa schimbi totul dar absolut totul ca sa laci ceva utilizabil din ea.

Adica:

- trebuie schimbate LED-urile cu ceva de calitate (numai niste LED-uri bune ajung mai scump decit toata lanterna)

- trebuie pus un sistem de racire pt LED-uri

- trebuie facuta o sursa de alimentare SMPS pt LED-uri astfel incit sa nu mai trebuiesca folosite rezistoare serie cu LED-urile.

Link to post
Share on other sites

In afara de ceea ce ti s-a spus deja:

- ideile tale sunt unele overkill, altele nerealiste sau nefundamentate...

- daca faci un ghiveci spunand foarte multe deodata este greu sa primesti un raspuns care: 1.sa-ti ordoneze ideile si 2.sa-ti explice unde gresesti si 3.sa-ti mai dea si solutii.

- adica este bine sa rezolvi un aspect odata.

 

Ramane oricum clar mesajul clegului Sesebe, ce propui tu nu merita...

Link to post
Share on other sites

M-am jucat şi eu cu vechi lanterne, adică am folosit cutiile lor.

Am fost mulţumit de rezultatele obţinute, am făcut şi la prieteni .

Poate mâine pe lumină pun şi poze.

La toate am folosit acumulatori litiu de la laptop-uri care, la verificare, m-au convins că mai au vlagă.

In nişte cutii mai mici, de la nişte surse defecte, unde abia a încăput acumulatorul, de-a curmezişul, am pus LED-uri mici, albe, de 5mm.

Cu acumulatorul plin, ţin mai mult de un an, am una chiar pe masa de lucru şi o folosesc destul de des.

 

Pe vechile lanterne am folosit leduri albe de 1W ( 300mA) .

Incarcarea o fac din exterior de la o sursă de 5V plus kit-ul TP4056, totul pus într-o cutie cu ventilator.

 

lanterna-cu-led-1-W.png

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Metoda a ,,n,, leduri în paralel și curentul limitat de un singur rezistor folosită la lanternele ieftine e o porcărie și din cauza dispersiei caracteristicilor, unele leduri se vor deschide mai devreme arzându-se primele.Prin eliminare, sau ,,selecția naturală,, vor rămâne tot mai puține.Soluția e limitarea curentului pe fiecare led în parte în cazul legării în paralel, inevitabil la alimentarea dintr-un singur element 18650.Am făcut asta la o lanternă similară, ledurile nu se mai ard și deși soluția e departe de cea ideală, funcționează.Fiecare hotărăște dacă merită sau nu modificarea, fiindcă nu toată lumea își permite lanterne Maglite.

Link to post
Share on other sites

Acum 11 ore, dorian 70 a spus:

M-am jucat şi eu cu vechi lanterne, adică am folosit cutiile lor.

Am fost mulţumit de rezultatele obţinute, am făcut şi la prieteni .

Poate mâine pe lumină pun şi poze.

...........................

 

 

La aia mică, desfăcută, pe care o folosesc la masa de lucru,

am măsurat şi încă am 3,80V pe acumulator după mai bine de un an şi jumătate.

 

 

lanterne.jpg

 

lanterne-2.jpg

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines