Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sharky

Recesiune - experiente personale

Recommended Posts

Acum 19 minute, MOD a spus:

Pai de unde, ca n-am grau.

prin sate sau pin orasele targ sunt mori. Gasesti acolo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Ai dreptate, buna idee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

La noi este o femeie care vine permanent in piata cu faina de grau, porumb si tărâțe. Doar cat a fost nebunia aia prin aprilie nu a fost, dar in rest vine constant, nu are rost sa fac provizii. O vreme am avut pe cineva de langa targ, la 50km, care imi aducea faina din productia proprie, dar tot cu pandemia aia mi-a stricat ploile, ca omul venea greu la Iasi, iar eu nici atat nu aveam cum sa ma duc pana la el. Surse se gasesc, iar in lipsa de altceva, am facut si cu faina din comert. Chiar si asa, e altceva decat painea facuta industrial.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prin piete pe la tarani mai gasiti faina sau grau(graul trebuie cuparat deja curatat,trecut prin tarar trior-decojitor) pentru a fi curatat de corpurile straine(pleava, palamida, neghina),sau cumparat direct de la asociatii agricole.Cumparati o rasnita de cereale si faceti direct faina integrala foarte sanatoasa.Faina alba se obtine prin macinarea cu presiuni si viteze foarte mari.Faina foarte alba si fina se obtine prin presare propriuzis intre cilindri netezi ce se rotesc la distante de ordinul zecimilor de milimetru cu viteze periferice diferite,celelalte tipuri de fainuri se obtin prin forfecarea particulelor intre cilindri cu danturi(rifluri).                                                                                                                                                                                                         . """"""""""Din punct de vedere nutritiv, cu cat faina este mai rafinata, mai procesata, deci mai slaba din punct de vedere nutritiv, cu atat codul de trei cifre de pe pachet este mai mic (tinde spre 000).

Faina 650

Astfel, faina cel mai putin procesata de pe piata romaneasca este faina 650.
Aceasta e mai inchisa la culoare si are si continutul cel mai mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului. Faina 650 foloseste cel mai bine la paine, pizza si alte produse de panificatie similare ca textura.

Faina 550

Urmatorul tip, faina 550, este ideal pentru produse de patiserie, foitaje si blaturi de tarta.

Faina 450

Mai greu de gasit in majoritatea supermarketurilor, faina 450 poate fi folosita la diverse preparate de patiserie, biscuiti, torturi si prajituri.

Faina 000

Cea mai fina, dar si cea mai rafinata dintre toate tipurile, faina 000 este excelenta pentru deserturi fine si pufoase, creme si alte preparate delicate. Faina 000 are cel mai mic continut de proteine.""""""""""""""""""""""""""

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 21 minute, doru3160 a spus:

De mai bine de 4 ani imi fac propria paine, dar niciodata nu am facut cozonac. Poate si din cauza ca masina nu stie mai mult de max 1,5Kg la o sarja, aspectul cu gauri pe talpa nu prea avantajeaza, si la noi cand se face cozonac, se face din min 3kg faina, dar au fost si 6kg. Cozonacul rulat cu nuca nu stiu cum ar iesi la masina. 

 

Reteta clasica de cozonac intr-adevar, s-ar putea sa nu mearga. Eu citisem intr-un manual, de la o masina din asta de facut paine, ca avea si niste retete de cozonac, deci alea ar trebui sa mearga facute. Acum nu stiu cat de bune or fi si daca se poate compara cu cozonacul nostru clasic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Cozonacul il fac manual. Ala e cel mai bun.

----------

Rasnitele alea de cereale au scor serios.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posibil varianta lor sa fie un compromis viabil, mai ales pt cei care nu stiu sau nu au timp pt cozonacul traditional. Nu am incercat. La noi e lege, cozonacul are ziua lui dedicata, si facem de doua ori pe an.  Chiar nu as renunta la cel facut de sotie, pt cel facut la masina. Painea o facem aproape zilnic, cel mult la doua zile o bc, deci merita sa ne degrevam de grija asta. E foarte comod. Pui toate ingredientele si astepti sa se faca. Nu mai spun ca si acum dupa atata vreme, tot ne place mirosul degajat pe ultima perioada a programului, cand se coace painea.

Acum 9 minute, maxente a spus:

Reteta clasica de cozonac intr-adevar, s-ar putea sa nu mearga.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
La 20.07.2020 la 21:22, Sharky a spus:

SAlut,

 

Deschid un subiect de actualitate: recesiunea cauzata de guvid.

Se simte sau inca nu?

 

In cazul meu mai multi prieteni programatori au cam ramas fara serviciu, altii nu prea au asa mult de lucru ca altadata, altii sunt tinuti pe tusa in speranta unor vremuri mai bune.

 

La voi cum sta treaba? Sper ca mai bine.

Recesiune!Mai mult de munca deoarece multe firme au refuzat sa-si trimita angajatii in anumite puncte de lucru.(personal am primit o marire de 7 la suta la salariu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

In cazul meu pana acum singura schimbare e ca lucrez de acasa. Asta e foarte fain, nu mai pierd vremea pe drumuri si nici nu mai mananc toate prostiile. Am mai observat ca la majoritatea firmelor nu prea se mai fac angajari... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Referitor la painea feliata ambalata , de care amintea colegul @valivoi , aproape indiferent de marca si calitate cand o desfaci miroase a mancare de caini. Acel miros este dat de acel conservant?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Mai degraba cred ca miroase de la un surplus de sorbat de potasiu E202         

Definiție pentru Sorbat de potasiu

Tip: Ingredient

Definiție

Aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200. Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 25 - 1000 mg/kgDescriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare. Este o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine (500g pâine conţin 1000 mg sorbaţi, doza maximă pentru o persoană care cântăreşte 40 kg).Doza de încorporare în alimente: 200-2000 mg/kgDescriere doza de încorporare în alimente: Este admis a se folosi în cantităţi cuprinse între 200 mg/kg şi 2000 mg/kg, în aproape toate tipurile de produse alimentare. Cantitatea maximă, de 2000 mg/kg se foloseşte la brânză topită, aluat de cartofi şi felii de cartofi pre-prăjite, pâine feliata şi alte produse de panificaţie şi patiserie, aluaturi, sosuri emulsionate, înlocuitori de carne, peşte, brânză pe bază de proteine, la produse din raci, crustacee şi moluşte.Efecte secundare: DaDescriere efecte secundare: Unele persoane pot prezenta reactii alergice.Contraindicatii: NespecificatDescriere contraindicatii: Utilizabil pentru copii: NUDescriere utilizare copii: Nu este permis în produse pentru sugari şi copii mici.

-DL 50 (doza la care 50% din animalele testate decedează) a sorbatului de potasiu este de aproximativ 5 g/kgc, similară cu cea a sării de bucătarie. Acest lucru nu înseamnă ca nu este o substanţă ce poate avea efecte negative asupra organismului.

E202 este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele, iar cosmeticele în care este prezent trebuie evitate.

Consumul de sorbat de potasiu poate produce alergii, dureri de cap, diaree, greaţă şi poate agrava simptomele astmului. Doza considerată sigură este de 25 mg/kgc.

Edited by valivoi

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines