Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor identificare trafuri iesire


icar

Postări Recomandate

Am doua trafuri de iesire, de la aparatele romanesti cu lampi. Transformatoarele sunt fabricate de Electronica si au codurile P-42173 si respectiv P-31356. Am datele despre ele, adica inductanta, nr de spire,  iar la unul si diametrul sirmei folosite. Ma intereseaza la ce aparate de radio au fost folosite. Stiu ca unul ar fi echitat un aparat cu EL84, SE. Ambele transformatoare sunt pentru amplificatoare SE.

Am incercat cu tata Gugle, dar imi da șmirgale si alte parascovenii. In cartea albastra, nu sunt date privint trafurile de iesire.

Daca astie cineva la ce radiouri au fost folosite, mi-ar fi de ajutor.

Multumiri

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am cartea si am si datele trafurilor. Dar nu ma ajuta, pentru ca nu e trecuta lista de piese. Acolo ar fi fost trecut si codul trafurilor folosit in cutare aparat de radio. De exemplu, la aparatul de radio Modern, in lista de piese se spune, transformator de iesire cod P- 31609.

Link spre comentariu

Azi, în 2020, este foarte puțin probabil să puteți găsi o documentație mai detaliată despre aceste radioreceptoare. Chiar și în acele vremuri, nu-mi aduc aminte ca în cartea tehnică care se livra odată cu respectivele aparate să fie trecute acest gen de informații, ci doar schema anexată la instrucțiunile de folosire, iar manuale service am mari îndoieli că ar fi existat în acele vremuri. În service-uri lucrau câțiva meseriași școliți de ei care solicitau componenta x pt. aparatul y dacă era necesar. De asta am spus că asta ar fi singura metodă prin care ați putea depista de la ce aparate provin.

Editat de mama
Link spre comentariu

P-31356 este de la Tomis S621A, Darclee S622A,dupa caietul de reparatii.

 

Alte coduri pentru trafuri de iesire:

 

Darclee 4 si 5 ....................P-31995

Modern S626A ..................P-31609

Tomis S621A,

Darclee S622A .................. P-31356

Carmen-4   ......................... P-46051

Enescu S602A.....................P-30693   

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Multumiri Vio2007, asta voiam sa aflu!:reytre

Multumesc pentru completare!

 

Mama, fiecare receptor radio sau tv, fabricat in tara, era livrat alaturi de un prospect, in care erau trecute caracteristicile tehnice (gana receptionata, sensibilitate in fiecare gama, putere de iesire etc), schema si lista de piese. Caietele de servce, se emiteau pentru fiecare receptor si erau distribuite centrelor de depanare care asigurau service-ul oficial. Asta pina in 89. Dupa...nu am mai fabricat nimic!

Cum crezi ca a fost editata cartea albastra?

Editat de icar
Link spre comentariu

O mențiune  pe care aș considera-o utilă, în caz că intenția e să folosiți acele trafuri în proiectele dvs cu tuburi: regimul de funcționare (PSF-ul)  tuburilor finale audio din receptoarele românești era tare ciudat comparativ cu regimul recomandat în catalog (sau în schemele audiofile, unde se urmărește o adaptare perfectă și stoarcerea puterii maxime din acel tub).

La aparatele industriale  cu EL84 (de ex) "targhet-ul" era 2W cu 10% distorsiuni ...:).

Așa se face că, la toate finalele pe care le-am măsurat până acum, curentul anodic al EL84 a fost între 28 și 34 mA! .... mult sub valoarea recomandată (48 mA) la Ua=250V, Ra=5k2.

Drept urmare, în regim "dedicat marelui public" era necesar alt Ra, plus că valoarea sarcinii era frecvent de 2 ohm, aparatul având 2 difuzoare de 4 ohm legate în paralel (ex  Darclee).

 

Părerea mea este că aceste trafuri nu merită folosite pentru ascultat muzică, poate doar de probă pentru verificarea funcționării unui amplif, până sosesc transformatoarele "adevărate", adică măcar decente.

La câtă muncă presupune realizarea unui amplificator (chiar simplu, cu PCL xx sau EL84), e păcat să nu comandăm nistre trafuri cât de cât... decente. 

 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Florin, multumiri pentru precizari. Am vazut si in cartea albastra, marea majoritate a amplificatoarelor, sunt pe 2 ohm. Prea putine erau pe 4 ohm. Poate cele de la inceputuri. Habar nu am de ce! 

P-31356, pentru Darcle si Tomis, cu EL84, are Ia= 45 mA, L=5,6 H iar P-42173, probalil Hora, pe baterii, sau ceva cu ECL81(82), are Ia= 5 mA si L= 11 H(?). Au fost luate pentru diverse experimente si/sau drosele. 

 

Link spre comentariu

Chiar 5 mA curent anodic... nu cred, în cazul pentodei finale din ECL/PCL xx.

Posibil să fie o greșeală de redactare. Poate 25 mA. 

.....................

Ca fapt divers, Darclee-ul meu sună tare "cald" și "dulce" la volum mare, dar are o lipsă acută de bass și înalte, din cauza transformatorului de ieșire, a lipsei reacției negative etc.

 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 27 minute, +_Florin_+ a spus:

Chiar 5 mA curent anodic

Asa scrie pe foaia ce insoteste traful. Cred ca e de la un radio pe baterii, ceva de genul Hora. Nu am alte date, de aceea am intrebat. 

In acea perioada nici nu prea era interes pentru basi si inalte, modulatia in amplitudine limita mult banda transmisa, iar UUS inca nu avea cautare, ca sa zic asa. 

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări