Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diamant 265


Recommended Posts

Ieri am salvat de la dispariție un Diamant 265. Nu e "mare piesă" dar reprezintă o parte din istoria uzinelor Electronica, drept urmare am decis să-i prelungesc existența măcar o vreme.

Proprietarul spunea că teoretic e functional (ultima dată l-a oprit din buton) dar n-a mai văzut priza de vreo  25 de ani.:)

Am riscat și fără nicio verificare prealabilă l-am băgat în priză.  Rezultatul se vede în foto de mai jos: ceva probleme de liniaritate verticală  a imaginii, plus prezența dungilor oblice pe rastru. Deci probleme în blocul de cadre (bănuiesc).

Mai are și un "păcănit" ritmic în difuzor.

 

Dacă are cineva schema acestui tv îl rog să o posteze, cu mulțumiri anticipate.  

Sau ceva sfaturi din partea celor care au depanat aceste tv-uri în epoca lor de glorie, ar fi de asemenea binevenite.

 

Nu știu exact data fabricației, dar pe majoritatea electroliticilor scrie 1977.

 

 

 

20200712_210727.jpg

20200712_195051.jpg

Link to comment

Dupa indicativ (265), ar fi trebuit sa aiba BV cu integrat (sasiul cu 6 integrate), dar din cate vad e cu tranzistoare. Cred ca schema de la 255 ti-ar trebui. Daca nu e graba, stiu ca le aveam eu pe toate, trebuie doar sa dau de ele.Pt pacanit, pt inceput, curata pipa de inalta (vezi si rezistenta daca o mai are si daca nu e conturnata), zona de pe tub de langa intrarea inaltei sa fie curatata macar 5 cm in jur (nu uita sa descarci tubul inainte de a umbla pe acolo). Dupa asta vezi contactele la TV18 si daca nu cumva izolatorii nu sunt strapunsi, sau chiar cablul imbatranit. De regula de acolo vin pacaniturile, dar nu am pretentia ca am epuizat toate sursele. Mai ai si eclatori pe cablaj...M-ai bagat in butoiul cu nostalgie cu pozele astea...:rade:

PS- ar fi bine sa pregatesti un selector de la un color. Cu asta cu npn-uri nu stiu ce mai prinzi acum pe cablu, poate pe UIF daca mai e in viata.

Edited by doru3160
Link to comment

Multumesc Doru pentru răspunsul prompt. Desigur nu-i nicio grabă.

Blocul BV e intr-adevăr cu tranzistori, cel de mai jos. Are reglaj de dimensiune verticală și de sincronizare. Dar problema pare a fi de "liniaritate verticală", imaginea e "umflată" în partea de jos a ecranului. Am scos blocul și urmează să-i verific electroliticii și ce mai e pe acolo.

 

Voi urma sfaturile în ce privește "păcăneala" în sunet.

Acum 29 minute, doru3160 a spus:

M-ai bagat in butoiul cu nostalgie cu pozele astea...:rade:

Si eu tot din motive de nostalgie am adoptat acest tv, când l-am privit mi-au revenit în minte camerele de hotel de pe litoral (anii copilariei) ce erau echipate cu așa ceva 

Acasa n-am avut tv-uri pe integrate, ai mei au trecut direct de la Opera pe lămpi la Telecolor :rade:.

 

20200713_192107.jpg

Edited by +_Florin_+
Link to comment

Prima data schimbati electroliticii  plus nepolarizatii  din modulul BV  , mai este unul gri langa modul  de schimbat  , la fisa  de inalta tensiune  sunt 2 rezistente  in tub si ar trebui relipite  ..

Selector se poate pune unul clasic la 12v  cu  hiperbanda cablu si se poate modifica programatorul  ptr. a avea  6  presetari  FIF  sau  una  UIF si restul  fif ..

Link to comment

TV- ul asta e clasic , e șasiul de la 25X....ce are deosebit este programatorul....fiecare buton poate fi programat pe oricare din VHF1-VHF3 sau UHF...operatia se face tragand in afara -usor!- de buton si astfel se actioneaza comutatorul pe una din cele 3 pozitii....acționarea acestui comutator aferent fiecarui buton se face atunci cand butonul nu este apasat...spor!

Link to comment

Ar fi de folos Buletinele tehnice de la Electronica cu depanarea acestor televizoare.

Buletin tehnic - electronica bucuresti nr.6

Buletin tehnic - electronica bucuresti nr.9

Linkurile de pe forum nu mai merg,poate posteaza cineva aceste buletine tehnice.

Link to comment
Acum 52 minute, +_Florin_+ a spus:

Blocul BV e intr-adevăr cu tranzistori, cel de mai jos.

Ai ceva treaba. Ma refer la BV. Scoti condensatorii (toti) si ii verifici, pui inapoi doar la valoare si de calitate. Scoti si tranzistorii ca sa poti masura in liniste toate rezistentele, si la fel, montezi doar pe valoare, dupa care bagi la loc tranzistorii.  Muncesti mai putin asa, decat daca ai sa alergi dupa anomalii pe placa aia. Mai stabila (ca sincronizare) si mai usor de reglat la liniaritate era cea cu integrat, dar daca s-a nimerit sa fie asta, se poate pune la punct si asa. Am gasit ceva planse, dar stiu ca am pe un HDD cateva sute de scheme de TV printre care si cele de AN. O sa vad maine pe la serviciu.

Link to comment

Încă odată multumesc tuturor pentru sfaturi și informațiile oferite, incerc să-l rezolv pas cu pas.:). Vorba lui Doru, am căzut în butoiul cu nostalgie.

Selectorull e cel din foto, cu 7 butoane, cel puțin dpdv mecanic pare a funcționa ok. inclusiv micile "scale" din dreptul fiecărui buton.

 

 

20200713_203201.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines