Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplif cu PCL82


ioannis

Recommended Posts

acuma ma ocup cu ampliful asta pentru pc!!! am gasit o schema la internet dar eu am adaugat si un ecc82. este corect asa cum am facut? valorile pieselor sint corecte? si inca ceva: am adaugat si feedback care nu era la shcema originala. inainte sa realizez ampliful asta imi trebuie parerile voastre!!! :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

schema nu este corecta! reactia negativa se face pe catodul triodei care la rindul ei nu este negativata. A doua trioda are catodul nedecuplat deci amplif. mica . Alimentarea filamentului este inutila in c.c. asa ca parerea mea este sa renunti la un experiment nereusit din start , daca vrei te pot ajuta cu sfaturi pe m.p.

Link to comment
Share on other sites

Ar fi bine sa postezi si schema originala. Asta are mai multe greseli/neajunsuri; si anume:

 

1. Nu e nevoie de trioda EC©82 daca il folosesti pentru PC si nu ai nici un corector de ton. Trioda PC(L)82 poate amplifica semnalul de la PC suficient de mult pentru a putea ataca corespunzator pentoda P©L82. Aceasta din urma are nevoie de maximum 8Veff si daca la intrare ai 0dB (775 mV) e nevoie de o amplificare de circa 20dB (10x). O astfel de amplificare poti obtine cu trioda PC(L)82 chiar si cu reactie negativa si cu rezistenta de negativare nedecuplata.

2. Trioda EC©82 nu are rezistenta de negativare, in catod, si nici alta sursa de negativare.

3. Trioda PC(L)82 nu are rezistenta de grila, sarcinile pe care le va capta grila nu au pe unde sa se scurga. Pune o rezistenta de 680k - 1M intre grila si masa.

4. Rezistenta din catodul pentodei P©L82 ar trebui sa fie de 490R si impedanta in alternativ a transformatorului de iesire de 6k.

5. In grila G2 a aceleiasi pentode e nevoie de o rezistenta de limitare a curentului, nedecuplata, de 1k2.

6. Condensatorul de 10uF/450V este in paralel cu cel de 22uF/450V din sursa de alimentare. Pentru a realiza cu el o celula de filtraj pentru etajele de semnal mic mai e nevoie si de o rezistenta de 10 - 33K.

7. Alimentarea anodului pentodei P©L82 trebuie facuta, mai bine, inainte de rezistenta de 1k/10W.

 

Posibil sa mai fie si alte neajunsuri privind valorile unor piese.

 

Eu zic sa renunti la ECC82 fiindca mai mult strica decit ajuta si sa cauti o schema "consacrata" pe care sa o mai ajustezi dupa placul inimii. Pentru data sheet vezi:

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/030/p/PCL82.pdf

Tubul PCL82, in afara de alimentarea filamentului, e identic cu UCL82, ECL82, 6BM8 si apropiat de 6Fi3Pi (rusesc). Deci cauta cu Gogu si scheme cu numele acestor tuburi. Multe aparate de radio, TV si pikcup-uri au amplificator cu aceste tuburi si pot fi sursa de inspiratie.

Link to comment
Share on other sites

Nu e nevoie de trioda EC©82 daca il folosesti pentru PC si nu ai nici un corector de ton. Trioda PC(L)82 poate amplifica semnalul de la PC suficient de mult pentru a putea ataca corespunzator pentoda P©L82. Aceasta din urma are nevoie de maximum 8Veff si daca la intrare ai 0dB (775 mV) e nevoie de o amplificare de circa 20dB (10x). O astfel de amplificare poti obtine cu trioda PC(L)82 chiar si cu reactie negativa si cu rezistenta de negativare nedecuplata.

Corect, nu are rost un ECC83 "inainte" de ECL82, doar inainte de EL84.
Link to comment
Share on other sites

va salut!!! am gasit pe net o schema cu PCL86 si am facut experiment sa vad cum se aude, si prin suprinderea mea se aude foarte bine!!! :) dar totusi am trei intrebari: cind pornesc ampliful fara difuzor conectat se aude de la transformator de iesire un zgomot foarte ciudat.... este normal? dar cind leg dif. totul functioneaza perfect. 2) pot sa maresc un pic tensiunea de alimentare ca sa se aude un pic mai tare? acuma alimentez cu 190 de volti amplif. si3) cind nu leg cablu cu semnal la intrare nu se aude deloc zgomot la boxe, dar cind leg se aude un zgomot dar nu tare numa un pic. poate sa fie din cauza ca, am facut tot circuit in aer ca sa vad daca merge si cind pun intr-o cutie o sa dispara zgomotul?la schema este o greseala: grila triodei este piciorul 1 iar catodul este piciorul 2

Link to comment
Share on other sites

1. Normal ar fi ca transformatorul de iesire sa nu scoata sunete. Verifica daca mierzul este bine strins. Pe de alta parte, daca nu legi difuzorul in secundar regimul de lucru e altul si transformatorul e mai solicitat, apar pe el tensiuni mai mari, si poate sa scoata sunete ciudate. Pentru amplificatoarele cu lampi e periculos sa lucreze fara sarcina (difuzor).2. Poti mari tensiunea la 220V - 230Vcc. Curentul prin pentoda trebuie sa coboare la 40mA. Reglezi corespunzator trimerul 250R din catod.3. Trebuie pus in cutie, cu grija, si trebuie folosit cablu de semnal nebalansat (asimetric) si ecranat, altfel in el se vor induce tensiuni nedorite datorita cimpului electromagnetic care exista in ziua de azi mai peste tot.

Link to comment
Share on other sites

salut!! :) aproare am terminat prozectul cu pcl86 si imi place cum se aude dar se aude incet!! :) m-am gindit sa adaug la iesirea pcl86 si una pl504 ca sa cresc putin puterea de iesire! crede-ti ca se poate? daca da ajutati-ma!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Un tub PCL86 in configuratie SE poate scoate circa 4W, putere suficienta pentru un amplificator pentru PC. Daca cel facut de tine nu scoate 4W (masurati cu watmetru audio pe sarcina rezistiva 8 sau 4 ohmi) cind il ataci cu semnal din PC inseamna ca divizorul 150k/50k de la intrare trebuie modificat.

Link to comment
Share on other sites

va salut! azi am terminat cu ampliful si am pus la o cutie din lemn. divizorul de la intrare am modificat-o asa cum mi-a zis d2134 si am pus 22k/4.7k si se aude foarte bine. in plus am adaugat de la anodul triodei un condensator de 10nf in serie cu cursorul unui potenti. de 220k si celalalt capat de la potentiometru am pus-o la masa si am reglaz de tone (inalte). am incercat sa fac si pentru control de bass dar nu am reusit!! :( daca cumva puteti ajutati-ma sa realizez si controlul de bass!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines