Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme (compresor?) frigider Arctic


Postări Recomandate

Buna ziua,

 

Doresc o opinie cu privire la un frigider Arctic. Simptomele sunt destul de zgomotoase (un huruit destul de deranjant), urmariti urmatorul video pentru a intelege la ce ma refer: https://youtu.be/4oIGjhJY-eA

Frigiderul raceste normal (momentan). Doar ca atunci cand intra in ciclul de racire, scoate acest zgomot.

Mentionez ca frigiderul este de cel putin 3-4 ani, problemele au inceput sa apara de la niste caderi de tensiune spontane in instalatie (stau la bloc).

 

Sunt sanse sa-l repar?

 

Cu stima,

Andrei

Editat de Tzontonel
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vedeţi că link-ul postat e eronat, repostaţi-l din nou cu atenţie.De unde se aude huruitul, dinspre compresor sau din instalaţie ? E posibil să vibreze vreo ţeavă cu joc mare atunci când face compresie, apăsaţi în diverse puncte ale carcasei când face fenomenul să vedeţi dacă se estompează.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, validae a spus:

Vedeţi că link-ul postat e eronat, repostaţi-l din nou cu atenţie.De unde se aude huruitul, dinspre compresor sau din instalaţie ? E posibil să vibreze vreo ţeavă cu joc mare atunci când face compresie, apăsaţi în diverse puncte ale carcasei când face fenomenul să vedeţi dacă se estompează.


Am actualizat mesajul, ar trebui sa mearga link-ul. Huruitul se aude de la compresor (huruie, vibreaza destul de tare, ca o drujba). Uneori daca inclin pun (nu mai mult de 10 grade) se estompeaza acea huruiala. De asemenea, huruiala nu are un tipar anume. Mentionez ca frigiderul are planeitate, deci nu e vorba ca e inclinat.

Link spre comentariu

E foarte posibil să fi sărit unul din cele trei arcuri suspensoare şi acum motorul atinge de carcasă.Am avut un frigider Arctic din 1980, ai mei l-au ,,tras pe dreapta,, acum vreo 5-6 ani încă mergând, dar avea aceeaşi problemă.Îi sărise unul din arcuri la compresor şi când se oprea din mers, ziceai că dă cineva cu pickhamer-ul lângă tine.E posibil să-i atenuaţi zgomotul introducând sub talpa compresorului o bucată de polistiren, care să-l ţină puţin ridicat.Eu aşa făcusem cu al nostru, a mers mulţi ani astfel...

Link spre comentariu

Pare a fi sarita capsula de pe amortizoare. Capsula sta pe niste arcuri. Probabil in urma unor porniri repetate din cauza caderilor de tensiune, capsula a ajuns sa stea pe carcasa frigiderului. 

Am postat in acelasi timp...ideea e aceeasi.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

@validae @doru3160

Va multumesc pentru timpul si sugestiile dumneavoastra.

Cand va referiti la capsula de amortizoare, va referiti la acel suport pe care-i pus compresorul? In situatia frigiderului meu, compresorul este pus pe niste bucati de cauciuc (vedeti poza din atasament). S-a mai atenuat foarte putin zgomotul punand ceva sub partea cu compresorul, insa tot turuie (https://youtu.be/rZOXKFKx6aw).

Am scos din priza frigiderul, si am miscat/zdruncinat putin compresorul, se misca tot ce e in el scotand acel huruit, are acelasi sunet doar ca la o frecventa mai mica, e normal?

 

20200705_134907.jpg

Link spre comentariu

Nu e normal, singurul lucru pe care-l poţi încerca e să înclini compresorul cu polistiren, în diverse poziţii, până când se echilibrează motorul în interior.În interiorul capsulei compresorului, motorul stă pe trei arcuri de compresie, unul din ele a sărit, iar motorul se atinge acum de unul din pereţii capsulei.Doar înclinând-o în partea opusă (prin încercări) poţi atenua sau elimina acel zgomot.Mai există bineînţeles şi opţiunea neplăcută de a înlocui compresorul, dar asta va costa.Dacă merită asta, rămâne de văzut...

Link spre comentariu
La 05.07.2020 la 20:03, norad a spus:

Va salut.

Scoateti cutia de plastic de deasupra compresorului si mai faceti un mic video. Mi se pare ca ceva intra in rezonanta acolo.

 

Buna ziua/seara,

 

Am facut un filmulet mai lung, am scos acel plastic - https://www.youtube.com/watch?v=XpEIkYe_C9w.

Daca il inclin in diverse pozitii (dar nu la un unghi mai mare de 10°) se mai atenueaza din zgomot. Nu stiu cat de tare se incalzea inainte, acum are ~60° C. E normala aceasta temperatura? Tinand cont ca il tin pe treapta 2 de racire.
Referitor la ce spunea domnul @doru3160. Cred ca e o procedura destul de complicata. Nici nu stiu daca e din cauza lor, sau a umblat cineva pe casa scarii, is multe necunoscute.

Din ce am vazut, un compresor nou e ~300 RON + manopera (nu stiu cat e?). Banuiesc ca ma duc lejer in 400-500 RON. E mai mult decat jumatate dintr-un frigider nou. :26

Link spre comentariu

Se aude destul de urat compresorul. Poate ne/va spune domnul @doru3160 firma de frigotehnisti din Iasi cu care a colaborat in trecut. Merita aruncata o intrebare la mesteri. 

Acum ceva ani mi-a schimbat un domn compresorul de la frigiderul de acasa, dar nu mai am numarul lui. Parca am dat cu totul vreo 300 lei. Toata operatiunea desfasurata la mine acasa. Nu stiu daca a fost nou compresorul. Cert e ca merge si acum (am donat frigiderul altei persoane).

Link spre comentariu

Titi frig service srl. Aveau un punct de lucru lângă Piața Nicolina, la parterul unui bloc, și un altul prin Podul de Fier. Nu mai știu acum nimic de ei. Nu repara acasă. Vin la domiciliu, umflă scula defectă și o duc la atelier, după care o aduc în stare buna înapoi. La ei am apelat de câteva ori personal și i-am și recomandat. Nu am auzit sa dea rateuri. 

Link spre comentariu

Motorul ala o sa crape cat de curand...n-ai ce-i face. Am avut un frigider cu acelasi simptom...intr-un final a intrat motorul in scurt si nu l-am mai reparat. Secolul consumerismului...lucruri de slaba calitate...altul la rand. 

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări