Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
RST

SAQ - Alexander day

Recommended Posts

 

Alt topic de unica folosinta la romani, anual la norvegieni.  

 

Sa zicem ca am cele mai bune scule de receptie VLF din toata Europa. Poate am viziuni paranormale....dar cu viziuni cu tot, eu il prind cel mai bine, din toata amarta asta de Europa.

 

Emisia norvegienilor va fi pe 5 iulie, 17.2Khz, CW. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Topicul ar fi putut fi inclus in " Receptor " VLF,  e mai bine sa fie separat, pentru ca in el vreau sa evidentiez ceva. 

Textul scris azinoapte, este de fapt un pamflet care mascheaza o realitate: cele mai bune scule din Europa si din lume pentru receptia SAQ si ptr VLF in general, sunt astea:

- un laptop/PC obisnuit, cu o placa de sunet obisnuita

- o bobina pe o bara de ferita sau un fir oarecare, mai lung

- un preamplificator audio Low noise. 

Acum le iau pe rand si arat ce anume voiam sa subliniez: anume ca pentru receptiile radio in benzile obisnuite, in modurile de lucru obisnuite, se poate atinge maxim de performanta cu scule simple si ieftine. 

1. Placa de sunet a oricarui PC/laptop, folosita la receptia SAQ, plus un soft free, atinge exact aceleasi performante ca si cea mai scumpa din lume + cel mai bengos soft. Exact aceleasi, nici mai bune, nici mai rele. 

2. Bobina pe bara de ferita nu necesita niciun calcul, nu trebuie unsa cu uleiuri si alte alifiii. Ajung vreo 300 - 400 spire bobinate la intamplare pe o bara de ferita. oarecare. In caz de nevoie, poate fi folosita si o bobina de UL dintr-un receptor tot oarecare.

 

3. Totul depinde de LNA, o componenta esentiala din pct meu de vedere si tocmai chestia neglijata cel mai mult, atat de catre industrie, cat si de electronisti. 

In cazul de fata, LNA-ul cel mai bun ( din lume ! ) e un simplu preamplif audio cu 2 tranzistoare de zgomot mic. 

 

In concluzie, pentru a atinge cela mai mari performante posibile din Europa si din lume la receptia SAQ, tot ce trebuie sa construiasca electronistul, e un preamplif audio cu 2 tranzistoare. 

Am propus chestia asta pentru ca mi se pare si mult mai practica si mai interesanta, decat multe din discutiile care se pierd in amanunte absolut inutile... 

Edited by RST

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emitatoarele Anderson erau ascultate (in aer, pe apa si sub apa) cu receptoare cu reactie. Zgomotul benzii VLF este enorm si doar reducerea drastica a bezii de trecere permite "scoaterea" semnalelor slabe din zgomot. Receptoarele cu reactie se pricep la asta.

Anul asta am fantezia sa fac un receptor cu reactie pentru SAQ si, in general, pentru VLF. Am deja o antena activa reusita, cu doua BC-uri, care se poate pune si intr-un receptor portabil cu o telescopica de 10cm. Ieri am facut cu greu bobina receptorului (L=700mH, Q=25/kHz). Azi incep detectorul cu reactie. Am deja un filtru AF cu banda de 80 Hz la 1 kHz. Acesta poate transforma un semnal FSK intr-unul CW. Iesirea audio se poate introduce in placa de sunet daca se doreste inregistrarea sau decodificarea Morse (cu programul SpectrumLab).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu sunt convins ca un receptor cu reactie + filtru audio poate asigura o receptie foarte buna a SAQ. Teretic, nu poate atinge totusi performanta SDR, acesta avand o banda de trecere Fi foarte ingusta ( reglabila cu precizie ), precum si reducatoare digitale de zgomot. 

Mi-ar placea sa "confrunt " SDR cu "reactia" fata in fata, si daca o sa fac in timp util un detector cu reactie ptr SAQ, o voi face, ambele functionand simultan pe aceeasi antena. 

Ma tem de " spuriile" provenite din laptop, iar testul va arata daca pot fi eliminate complet. Cum anume....initial trebuie conectat la antena numai receptorul cu reactie. Conectand apoi si laptopul, in caz ca acele spurii nu sunt complet eliminate, receptia " reactiei " se va inrautati. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 8 ore, puriu a spus:

 

Anul asta am fantezia sa fac un receptor cu reactie pentru SAQ si, in general, pentru VLF. 

 

Un mare "like" pentru  proiect, dar dacă permiteți, am unele obiecții:

Acum 9 ore, puriu a spus:

Zgomotul benzii VLF este enorm si doar reducerea drastica a bezii de trecere permite "scoaterea" semnalelor slabe din zgomot. Receptoarele cu reactie se pricep la asta.

Perfect adevărat, însă receptoarele cu reacție sunt prin esență foarte zgomotoase, practic zgomotul propriu al detectorului crește dramatic odată cu mărirea gradului de reacție pozitivă. 

Deci pe de o parte ingustăm banda de trecere a circuitului oscilant din detector și reducem zgomotul din banda radio, pe de altă parte creștem zgomotul propriu al detectorului. 

 

De aceea eu tot pe mâna unei superheterodine aș merge ... evitând orice multi-Q pe traseu.

Acum 9 ore, puriu a spus:

 Am deja un filtru AF cu banda de 80 Hz la 1 kHz. 

 

Asta da! :reytre. Un filtru cât mai eficient în audio ajută enorm.  Puteți atașa schema și ceva detalii?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum 10 ore, +_Florin_+ a spus:

Perfect adevărat, însă receptoarele cu reacție sunt prin esență foarte zgomotoase, practic zgomotul propriu al detectorului crește dramatic odată cu mărirea gradului de reacție pozitivă.

Se pleaca de la un zgomot foarte mic, mult sub zgomotul benzii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa este, zgomotul benzii VLF e mult mai mare decat al unui detector cu reactie. 

Dar oricum, in cazul de fata nu are importanta, pentru ca @puriu a specificat...are o antena activa buna. In cazul antenelolr active corect facute, zgomotul depinde exclusiv de cel al benzii + al ARF-ului asociat antenei. Toate celelalte zgomote din lantul de receptie ies din calcul ( asta e principiul Magicbon, ca sa zic asa ). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut . Un receptor vlf publicat acum aproape 40 de ani ( revista Sperimentare noiembrie 1981)

IMG_20200630_144819.jpg

Si comentariul de pe pagina anterioara 

IMG_20200630_145433.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 13 ore, VAX a spus:

Se pleaca de la un zgomot foarte mic, mult sub zgomotul benzii.

 

Am avut o perioada in care mă fascinau detectiarele cu reacție. Am făcut (nici nu mai rețin căte) experimente cu tuburi, in final am ajuns la variante mulțumitoare la capitolul rezultate. Topologii clasice, reacție in catod (preferata mea).

Toate sufereau însă de boala zgomotului care creștea odată cu mărirea gradului de reacție pozitivă. Era zgomotul propriu al detectorului, pentru că se manifesta (era supărător) si în lipsa antenei.

Reacții cu tranzistoare n-am făcut, deci nu mă pronunț. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc d-le @puriu.

Conform graficului atașat banda de trecere la 3 dB  e aproximativ 75 Hz, aș zice suficient de  bună pentru scopul propus. 

Partea mai "dificilă" e realizarea practică a bobinelor cu factorul de calitate necesar. 

 

Voi studia și ceva variante cu circuite RC, montate pe bucla de reacție negativă a unui preamplificator audio (mai ușor de realizat practic). 

Dar dacă performanțele acestora se dovedesc a fi mult inferioare, rămân la varianta dvs.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gasesti pe la Conex , gen minidrosel .

Aveau ceva de 10mH la 1eu/buc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Nu la 1 leu. Eu am folosit toruri mici (12 mm) din ferita cu permeabilitate mare, recuperate din alte aparate. Trebuie sa rezulte un Q peste 25 la 1 kHz.

Pe schema apare C* care cupleaza supracritic circuitele LC. Prin micsorarea lui, banda de trecere scade.

Din R* se ajusteaza amplificarea filtrului la exact 1. Astfel, filtrul poate fi introdus si scos fara modificarea volumului.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa cum e in schema , filtrul ala nu este simetric la impedante.

Doar daca se accepta ca impedanta din colector sa fie de 50 ohmi. Dar nu e.

Imedanta se duce undeva spre 1K la capatul dinspre colector .Atenuarea se situeaza la aproximativ -20dB. Nu stiu cat amplifica  primul tranzistor .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt 2 circuite rezonante cuplate. C* poate fi ajustat in asa fel incat ambele circuite sa rezoneze pe exact aceeasi frecventa, caz in care se obtine banda de trecere cea mai ingusta, determinata de Q al bobinelor. 

Impedantantele in/out amortizeaza aceste LC, reducand Q...deci trebuie sa fie cat mai mari. La 50ohmi, amortizarea ar fi mult prea mare, degeaba s-ar folosi bobine cu Q ridicat. 

T1 amplifica suficient incat sa compenseze atenuarea in banda utila, avand chiar surplus de amplificare. Pentru ca amplificarea sa fie unitara, se cauta valoarea optima a R*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.