Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diagnosticare Lenovo ThinkPad X1 Carbon


Stefan
 Share

Recommended Posts

Am nevoie de un sfat legat de diagnosticarea defectului la un laptop Lenovo ThinkPad X1 Carbon cred ca a II-a generatie. (MB LMQ-1 MB 12298-2 48.4LY06.021 / KBC MEC1633L / BIOS 25q128fvsq)

La actionarea butonului de power secventa de initializarea pare sa decurga normal, ca atunci cand era functional, pana cand trebuia sa apara ceva pe display.

Adica se intampla cam asa:

- se aprinde LED-ul de la butonul de power (aprins permanet si clipeste de catevva ori cand conectez alimentatorul)

- porneste ventilatorul 2-3 secunda iar radiatorul de cupru se simte ca se incalzeste usor;

- se aprinde LED-ul si iluminarea tastaturii pentru 1-2 secunde;

Pana aici se desfasoara exact cum facea si cand era functional dupa care trebuia sa apara imagine pe display si sa porneasca bootarea de pe SSD. Acum nu mai afiseaza nimic pe display / monitor extern , nu booteaza si dupa fix 1minut si 55secunde se opreste.

Ce am incercat sa fac dar fara rezultate: deconectare acumulator, resetare RTC si deconectare baterie BIOS, eliminare SSD si modul wifi, deconectare panglici catre display, porturi periferice si tastatura.

 

Ce nu am incercat? Rescriere memorie BIOS sau KBC (oricum nu am cu ce rescrie KBC)

 

Pe fisa de service scrie mare: PCB motherboard defect. In services il rezolvau cu inlocuirea placii de baza si implicit a procesorului dar asta o poate face oricine.

 

Pot diagnostica cumva daca e BIOS-ul corupt sau KBC?

 

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

@Florinel TV nu dețin RT809h/f + adaptor și panglica. Dacă știam sigur că e de la MEC1633 îmi luam un RT809, altfel nu se justifică.

 

@Pityu  mulțumesc pentru BIN, am rescris flash-ul cu BIOS-ul de la tine dar se comportă identic. Fără memoria flash, a trebuit să o dau jos de pe MB, doar se învârte foarte puțin ventilatorul și cam atat.

Edited by Stefan
Link to comment
Share on other sites

Ce înțeleg din poza respectivă? Ca trebuie să-mi cumpăr un RT809H si să lipsesc câteva fire? Alte programatoare merg prin conectorul de la KB. După rescriere o să observ, cu oareșce mirare, că tot nu funcționează și că ajung să înlocuiesc procesorul. :rade:

 

Nu repar asa des chestii ce justifică investiția, până acum m-am descurcat cu CH341 si TL866 dar rămână să mai cugetat.

 

Partea enervantă e că nu găsesc o procedură de diagnosticare, așa pe bâjbâite și pe rescris diferite memorii e pierdere de timp.

 

Am căutat problema și pe alte forumuri și sunt destui care tot cer BIOS-uri dar nu au rezolvat nimic prin rescrierea lui. Fiind o problemă comună mă gândesc fie la KBC (in acest caz EC) corupt / defect, bile fisurare sau procesor defect (acesta nu mai include doar partea de CPU ca acum 10 ani).

Edited by Stefan
Link to comment
Share on other sites

Am înțeles. Totuși pentru a lipi firele trebuie o schemă exacta a plăcii de bază, altfel să dezlipești / relipesti un BGA ca ăsta (are si nu stiu ce rășină pe colțuri) nu e lucru ușor fără experiență și scule. Am mai dat jos BGA-uri dar la lipit nu mi-a ieșit cu suflanta.

 

Aveți ceva experiență cu cardurile de diagnosticare? Mă interesează măcar să știut la ce secvență rămâne blocat (RAM, BIOS, EC ...).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines